• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε ποια «χαρτιά» επιστρέφουν οι αγοραστές και γιατί

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ποια χαρτιά μπαίνουν με φόρα στο 2022


    Rotation σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω ή πήγαν να μείνουν πίσω και διακόπηκε η πορεία τους από την άτσαλη διόρθωση των περασμένων ημερών, φαίνεται ότι είναι η επενδυτική στρατηγική των τελευταίων ημερών.

    Ταυτόχρονα, νέοι πρωταγωνιστές κάνουν την εμφάνισή τους στο ταμπλό και όπως φαίνεται όχι άδικα, καθώς οι επενδυτές έχουν να πατήσουν στα καλά εταιρικά αποτελέσματα. Μετά την κίνηση των διεθνών αγορών σε Wall και Dax στην Φρανκφούρτη σε νέα ιστορικά υψηλά, ήρθαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που διαμορφώθηκε σε 4,1%, επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο εδώ και 13 χρόνια, την περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο της Lehman Brothers κι έτριξε τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας. Σκάνδαλο το οποίο ανέδειξε το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας.

    Η άνοδος του πληθωρισμού επαναφέρει τρόπους αντιμετώπισής του, που είναι η άνοδος των επιτοκίων γεγονός που ξυπνάει προβληματισμούς και ανησυχίες για το κόστος εξυπηρέτησής του, όπως το ελληνικό. Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό 10ετές έχει επιστρέψει σε απόδοση πάνω από 1%, ενώ έχουν μηδενίσει από εκεί που ήταν αρνητικά, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων σε Γερμανία και Γαλλία. Εκεί λοιπόν, αποδίδουν οι έλληνες επαγγελματίες της αγοράς τα πάνω – κάτω των διεθνών αγορών επηρεάζοντας ως ένα βαθμό το Χ.Α.

    Με χαμηλό χθες στις 880 μονάδες βγήκαν οι άμυνες της αγοράς. Πλην όμως, η αγορά δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στον υπερδιπλασιασμό των κερδών προ φόρων της Ευρωπαϊκής Πίστης, ή στα ανθεκτικά αποτελέσματα του ΟΤΕ και του Τιτάνα ή ακόμα – ακόμα στον πενταπλασιασμό των καθαρών κερδών των Πλαστικών Θράκης.

    Οι επενδυτές πήραν τη σκυτάλη χθες μετά την πτώση εδώ και δύο συνεδριάσεις με βαριές απώλειες άνω του 2% κάθε μέρα, με εξαίρεση την 12/5 στην Alpha και βεβαίως τη χθεσινή. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες, η Alpha έγραψε νέο υψηλό 14άρων μηνών στο 1,348 ευρώ.

    Η ΔΕΗ, η οποία ξεχώρισε χθες έγραψε επτά πτωτικές συνεδριάσεις από τις 28/4 με μία ανοδική στις 11/5 και κέρδη 1,4% και βεβαίως τη χθεσινή κούρσα.

    Η προοπτική περαιτέρω βελτίωσης των πωλήσεων που σηματοδοτεί το άνοιγμα της αγοράς με κατάργηση όλων των περιοριστικών μέτρων, επαναφέρουν το Jumbo που από τα 16,80 ευρώ στις 13/4 έφτασε ως τα 15,20 ευρώ στις 7/5.

    Άλλη περίπτωση  rotation αποτελεί η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Από τα 13 ευρώ στις 15/4 έφτασε ως τα 11,84 ευρώ στις 10/5. Στο μεσοδιάστημα, Wood και Euroxx ανέβασαν την τιμή στόχο κατά 52% και 40% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, προέκυψε η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

    Οι επενδυτές, στράφηκαν ταυτόχρονα στην Άβαξ εκτινάσσοντας την κεφαλαιοποίηση στα 178 εκατ. ευρώ κάνοντας το τέταρτο συνεχόμενα ανοδικό σερί και βεβαίως νέα υψηλά.

    Ακόμα και ο τραπεζικός δείκτης  μετράει πέντε πτωτικές συνεδριάσεις και «μέλη» του, όπως η Alpha και η Πειραιώς έδειξαν χθες ότι θέλουν να ξεφύγουν.



    ΣΧΟΛΙΑ