• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι κρύβει η… Οκτωβριανή επανάσταση των τραπεζών στο χρηματιστήριο – Μέχρι 21,3% τα μηνιαία κέρδη των μετοχών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς (CEO Εθνικής Τράπεζας) - Χρήστος Μεγάλου (CEO Τράπεζας Πειραιώς) - Φωκίων Καραβίας (CEO Eurobank) - Βασίλης Ψάλτης (CEO Alpha Bank)

    Παύλος Μυλωνάς (CEO Εθνικής Τράπεζας) – Χρήστος Μεγάλου (CEO Τράπεζας Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (CEO Eurobank) – Βασίλης Ψάλτης (CEO Alpha Bank)


    Έκλεψαν την παράσταση οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό τους δείκτη να ενισχύεται θεαματικά κατά 18,38% μέσα στον Οκτώβριο. Πρόκειται για την καλύτερη μηνιαία επίδοση στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, καθώς ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του Ιανουαρίου. Όταν  τα κέρδη είχαν φτάσει στα επίπεδα του 17,92%.

    Η…Οκτωβριανή επανάσταση των τραπεζών στο χρηματιστήριο, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και «κρύβει» σημαντικές λεπτομέρειες, οι οποίες και θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία τους.

    Σε ρόλο οδηγού στις αποδόσεις βρέθηκε η μετοχή της Εθνικής τράπεζας, με μηνιαία κέρδη που αγγίζουν το 21,3%. Ακολούθησε το «χαρτί» της Πειραιώς με άνοδο 20,3%. Ενώ Eurobank  και Alpha Bank ενισχύθηκαν κατά 16,8% και 16,4% αντίστοιχα.

    Τα αναμενόμενα πολύ καλά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του έτους, έδωσαν ώθηση στις τιμές των τραπεζών. Οι οποίες είχαν βρεθεί σε υποτιμημένα επίπεδα, με τον κλαδικό τους δείκτη να  έχει υποχωρήσει κατά 8,12% τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Ισχυρό δέλεαρ για τις τράπεζες ήταν επίσης και το ευνοϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τα μεγέθη τους, από τη διαφορά των επιτοκίων χορηγήσεων με αυτά των καταθέσεων.

    Εξέλιξη με ξεχωριστό ενδιαφέρον, αποτελεί ακόμα και η έντονη κινητικότητα με «φόντο» τη στρατηγική επιλογή του Τ.Χ.Σ για την αποεπένδυσή του από τις τράπεζες. Ήδη στο «κάδρο» βρίσκεται τόσο η Εθνική, όπου το Τ.Χ.Σ έχει το 40,39%, όσο και Πειραιώς στην οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 27%. Και γι’ αυτό το ποσοστό μάλιστα το Ion Group έχει εμπράκτως εκδηλώσει την πρόθεση εξαγοράς, με τίμημα 1,34 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή 16,5% πάνω από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στην περσινή ΑΜΚ και 7,37% ψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

    Σε κάθε περίπτωση και καθώς οι κινήσεις του Τ.Χ.Σ θα γίνουν με ανταγωνιστικές διαδικασίες προσφορών, είναι ζήτημα που κρατάει την αγορά «ζεστή». Σε μια περίοδο όπου ισχυρά διεθνή funds φέρονται διατεθειμένα να αγοράσουν Ελλάδα, την οποία θεωρούν επενδυτική όαση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πέραν τούτων, τόσο η Alpha Bank ( όπου το Τ.Χ.Σ έχει το 9%) όσο και για η Eurobank κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ξένων «παικτών». Δεν περνάει μάλιστα απαρατήρητο το γεγονός ότι στην Alpha Bank η Ολλανδική Reggeborgh με επικεφαλής τον Χένρι Χόλτερμαν έχει φροντίσει να ενισχύσει τη μετοχική της παρουσία σε ποσοστό άνω του 5%.

    Με… 58,4% χαμηλότερο τζίρο συναλλαγών

    Αν υπάρχει μια εστία προβληματισμού στο εντυπωσιακό, χρηματιστηριακό ντεμαράζ των τραπεζών τον Οκτώβριο, αυτή ανάγεται στο γεγονός του μειωμένου συναλλακτικού τζίρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εφετινό 9μηνο, η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα στις τέσσερις τράπεζες ( μαζί με τα «πακέτα») διαμορφώθηκε στα 30,045 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο ο μέσος ημερήσιος τζίρος ήταν στα 12,487 εκατ. ευρώ, ήτοι…58,4% χαμηλότερος.

    Παράμετρος συμβατή κατά μία έννοια, αφού λίγο πρίν από την εκπνοή του έτους οι περισσότεροι από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, έχουν περιορίσει τη δραστηριότητά τους στις αγορές γενικά, αλλά και στην Ελλάδα. Το ουσιώδες είναι ότι η ανάταξη των τραπεζικών μετοχών ήταν μικρού χρηματοδοτικού κόστους, αλλά με πολλαπλάσιο όφελος για τις αποτιμήσεις στα «βιβλία» των funds. Μένει να αποδειχθεί ποια θα είναι η συνέχεια, που αν δεν διαταραχθεί εκ νέου το διεθνές περιβάλλον, δείχνει να είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

     Στο πεδίο των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, η πρώτη που θα ανοίξει το «χορό» είναι η Alpha Bank,την ερχόμενη Τρίτη στις 8 Νοεμβρίου. Στις 10 Νοεμβρίου θα ανακοινώσουν αποτελέσματα η Εθνική και η Eurobank και στις 11 του μηνός η Πειραιώς.

    Η ανά τράπεζα αποτύπωση των δεδομένων

    Με τον Παύλο Μυλωνά στο διοικητικό της τιμόνι η Εθνική έκλεισε χθες στα 3,67 ευρώ, έχοντας ξεκινήσει τον Οκτώβριο από τα 3,026 ευρώ ( +21,28%). Η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι 25,17% πάνω, σε σχέση με τα 2,932 ευρώ με τα οποία μπήκε στη διαδρομή της εφετινής χρονιάς. Στο 9μηνο ο μέσος ημερήσιος συναλλακτικός τζίρος ήταν στα 9,986 εκατ. ευρώ, για να υποχωρήσει τον Οκτώβριο στα 4,366 εκατ. ευρώ (56,3%).

    Η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας είναι τώρα στα 3,357 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 0,61 της ενσώματης καθαρής θέσης. Ενώ η Εθνική έδειξε στο εφετινό 6μηνο 547 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη.

    Εντός του έτους η μετοχή της Εθνικής έχει καταγράψει υψηλό στα 4,06 ευρώ και χαμηλό στα 2,66 ευρώ.

    Η Πειραιώς, με τον Χρήστο Μεγάλου στη θέση του CEO,έκλεισε χθες στα 1,248 ευρώ, ξεκινώντας τον Οκτώβριο από τα 1,037 ευρώ (+20,34%). Από την αρχή της εφετινής χρονιάς, όπου η μετοχή ήταν στα 1,29 ευρώ, υπολείπεται κατά 3,26%.

    Στις 186 συνεδριάσεις του 9μηνου, ο μέσος τζίρος στη μετοχή ήταν 3,667 εκατ. ευρώ, ενώ στις 20 συνεδριάσεις του Οκτωβρίου έπεσε στα 1,887 εκατ. ευρώ (-48,5%).

    Η τράπεζα αποτιμάται χρηματιστηριακά στα 1,56 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,29 της ενσώματης καθαρής της θέσης (Tangible book value) όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στα πρώτο εξάμηνο του 2022. Όταν και η καθαρή κερδοφορία της τράπεζας ήταν 613 εκατ. ευρώ.

    Για τη μετοχή το υψηλό του εφετινού έτους ήταν 1,691 ευρώ και το χαμηλό στα 0,73 ευρώ.

    Με τον Φωκίωνα Καραβία στο τιμόνι της η Eurobank έκλεισε χθες στο 1 ευρώ, που είναι 16,82% πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε τον Οκτώβριο ( 0,856 ευρώ). Σε σχέση με την εκκίνηση του 2022 ( 0,8914) το «χαρτί» αποκομίζει κέρδη 12,18%.

    Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών στο 9μηνο ήταν στα 6,395 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 2,850 εκατ. ευρώ (-55,4%). Σε ότι αφορά τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας είναι τώρα στα 3,71 δισ. ευρώ, με συνέπεια να αντιστοιχεί στο 0,62 των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της. Όσο για την κερδοφορία της αυτή έφτασε στα 941 εκατ. ευρώ στο εφετινό, πρώτο εξάμηνο.

    Η Alpha Bank που έχει τον Βασίλη Ψάλτη στη νευραλγική θέση του CEO, έκλεισε χθες στα 0,938 ευρώ, έχοντας ως αφετηρία για το Οκτώβριο τα 0,806 ευρώ (+16,38%). Σε σχέση όμως με το ξεκίνημα του έτους ( από τα 1,077ευρώ) είναι 12,9% χαμηλότερα.

    Στο «μέτωπο» του συναλλακτικού τζίρου από τα 9,997 ευρώ ανα ημέρα που ήταν ο μέσος όρος για το 9μηνο, έπεσε στα 3,384 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο (-66,1%). Η αποτίμηση της τράπεζας είναι τώρα στα 2,201 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 0,38 της ενσώματης καθαρής θέσης. Ενώ σε επίπεδα κερδοφορίας αυτά διαμορφώθηκαν το πρώτο εφετινό 6μηνο στα 242,7 εκατ. ευρώ.

    Πολύ ισχυρά περιθώρια ανόδου

    Παρά την έντονη άνοδο των τραπεζικών μετοχών τον Οκτώβριο, τα περιθώρια για περεταίρω ενίσχυση των τιμών δείχνουν θελκτικά. Με την ΑΧΙΑ Ventures να πλειοδοτεί στο θετικό σενάριο, δίνοντας τιμές-στόχους: Στα 2,20 ευρώ για την Πειραιώς ( που είναι  76,3% πάνω από το χθεσινό κλείσιμο), στα 1,60 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank ( 70,8% πιο πάνω), στα 1,60 ευρώ για τη Eurobank ( +60%) και στα 5,20 ευρώ για την Εθνική, με περιθώριο ανόδου 41,7%.

    Με βάση τη βαρύτητά τους στο Γενικό Δείκτη ( 20,5%) οι τραπεζικές μετοχές είχαν καθοριστική συμβολή στην ενίσχυσή του κατά 10,26% τον Οκτώβριο. Σε ότι αφορά τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών, η τρέχουσα επίδραση της Eurobank είναι στο 33,97%, με υπολογιζόμενο ποσοστό των μετοχών της τράπεζας που βρίσκεται σε ευρεία διασπορά, στο 67%.

    Η Εθνική έχει βαρύτητα 27,52% στον τραπεζικό δείκτη, με το δικό της free float να είναι στο 60%.

    Στο 26,78% είναι ο βαθμός επίδρασης της Alpha Bank ( με τη μετοχική διασπορά της στο 89%), ενώ η Πειραιώς έχει 11,73% βαρύτητα στον κλαδικό δείκτη των τραπεζών. Με το δικό της free float να υπολογίζεται στο 55% του συνόλου των μετοχών.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Με συνολικό άλμα 13,95% ολοκληρώθηκε ο καλύτερος Οκτώβριος όλων των εποχών για τον Dow Jones

    Γιάννης Στουρνάρας: Προκλήσεις από την ραγδαία εξέλιξη της ψηφιακής χρηματοδότησης

    Τράπεζες: Οι δύο λόγοι που δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων



    ΣΧΟΛΙΑ