• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με συνολικό άλμα 13,95% ολοκληρώθηκε ο καλύτερος Οκτώβριος όλων των εποχών για τον Dow Jones

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Με απώλειες ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου στη Wall Street, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές δέχθηκαν ξανά ισχυρές πιέσεις, μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι Big Tech.

    Ωστόσο, σε επίπεδο μήνα, ο Dow Jones κατάφερε να πετύχει την καλύτερή του επίδοση από τον Ιανουάριο του  1976, στον καλύτερο Οκτώβριο της ιστορίας του.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 32.732,95 μονάδες με απώλειες -0,39%, ο S&P 500 στις 3.871,98 μονάδες με πτώση -0,75% ενώ ο Nasdaq στις 10.988,15 μονάδες με βουτιά -1,03%.

    Σε επίπεδο μήνα, o Dow Jones έκλεισε τον Οκτώβριο με άνοδο 13,95%, ο  S&P 500 με άνοδο 8%, ενώ ο  Nasdaq με κέρδη 3,9%.

    Το άλμα του Οκτωβρίου ήρθε ως ένας συνδυασμός των θετικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο των τραπεζών καθώς και εταιρειών του βιομηχανικού κλάδου όπως η Caterpillar, μαζί με τις προσδοκίες για μια λιγότερο επιθετική στάση από τη FED σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Σε αυτό το θετικό κλίμα, πάντως, δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν οι κολοσσοί της τεχνολογίας, οι οποίες απογοήτευσαν με τα αποτελέσματά τους τους επενδυτές, με  εξαίρεση την Apple.

    Πάντως, το αν θα παραμείνει το θετικό κλίμα και τον Νοέμβριο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανακοινώσεις της FED αυτή την Τετάρτη, καθώς αύριο ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής FOMC, η οποία αναμένεται – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – να αποφασίσει μια νέα άνοδο των βασικών επιτοκίων κατά 75 μ. β.

    Το ενδιαφέρον, πάντως, θα είναι περισσότερο στραμμένο στα όσα θα δηλώσει μετά τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής ο επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ και κυρίως το αν θα δώσει ένα «σήμα» για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις από την επόμενη συνάντηση της FOMC, τον Δεκέμβριο. Η Wall Street, άλλωστε, κατάφερε να βρει στήριξη τις προηγούμενες ημέρες χάρη σε δημοσίευμα της WSJ το οποίο υποστήριζε πως μεταξύ των αξιωματούχων της FED συζητιέται το ενδεχόμενο για μια αύξηση της τάξης των 50 μ.β. τον Δεκέμβριο.

    Ο τόνος με τον οποίο θα απευθυνθεί ο Τζερόμ Πάουελ κατά την συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης αναμένεται να επηρεάσει την αγορά της Wall Street για αρκετές συνεδριάσεις στις αρχές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    Σημαντική επίσης για την πορεία του Νοεμβρίου θα είναι και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου των μεγάλων αλυσίδων λιανικού εμπορίου, τα οποία αναμένοντα στα μέσα του μήνα, και κυρίως οι προβλέψεις τους για το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο περιλαμβάνει την περίοδο των εορτών.

    Την Δευτέρα, πάντως, η αγορά είδε με προβληματισμό τη νέα υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, λόγω των περιορισμών για την Covid-19, ενώ παρακολουθεί με ενδιαφέρον το ζήτημα της απόσυρσης της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει τις τιμές των εμπορευμάτων.

    Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των τίτλων του Dow Jones σημείωσε η Travelers (1,37%), ενώ οι Goldman Sachs, UnitedHealth Group, Walt Disney, Chevron  και Merck & Co. έκλεισαν με ήπια κέρδη.

    Αντίθετα, όλες οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη έκλεισαν με απώλειες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται οι τεχνολογικές, Intel (-2,20%), Microsoft (-1,59%) και Apple (-1,54%) όπως και η μετοχή της εταιρείας πετροχημικών Dow (-1,56%).

    Από τις υπόλοιπες μετοχές, βαριές απώλειες 6,09% κατέγραψε η Meta, μετά και τα εκτεταμένα τεχνικά προβλήματα που κατέγραψε το Instagram. Αντίθετα, ισχυρά ανοδικά, κλείνοντας μάλιστα στην πρώτη θέση μεταξύ των μετοχών του S&P 500, έκλεισε η μετοχή της Wynn Resorts, με άλμα 9,61%.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν τον Οκτώβριο WTI και Brent παρά την πτώση της Δευτέρας

    Χρυσός: Με συνολικές απώλειες 1,9% ολοκληρώθηκε ο Οκτώβριος

     



    ΣΧΟΛΙΑ