• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι φέρνουν οι 1.000 μονάδες στο Χρηματιστήριο: Στα ραντάρ του MSCI η Πειραιώς και οι καθαρές εισροές από ξένα funds

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)


    Σχεδόν 26% κέρδη από το ξεκίνημα της χρονιάς γράφει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 που χθες έκλεισε στο 1,8035 ευρώ και με κεφαλαιοποίηση πλέον στα 2,25 δις. ευρώ.

    Πάνω από το 1,80 ευρώ και κυρίως σταθεροποίησή της στην περιοχή αυτή μέχρι τέλος του μήνα επιτρέπει την αισιοδοξία για ένταξη της μετοχής στον MSCI.

    Aν και εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά θεωρούν ίσως πρόωρη την ένταξη της μετοχής στον MSCI, η χθεσινή κίνηση, αλλά και η σωρευτική απόδοση από το ξεκίνημα της χρονιάς επιτρέπουν σε ικανή μερίδα της αγοράς να εκφράζει την αισιοδοξία της για ένταξη της μετοχής, αφού η καθαρή κεφαλαιοποίηση που θα ελέγχει ο MSCI, χωρίς να υπολογίζεται το 27% του ΤΧΣ είναι πάνω από 1,64 δις. ευρώ ή 1,78 δις. δολάρια.

    Κι αυτό διότι η καθαρή κεφαλαιοποίηση που ελέγχει ο αμερικανικός οίκος για ένταξη μετοχών στον δείκτη MSCI που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές πρέπει να είναι καθαρή κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δις. δολαρίων και μάλιστα χωρίς τα ποσοστά των βασικών μετόχων και του ποσοστού ιδίων μετοχών που έχει επαναγοραστεί.

    Ο MSCI, όπως έχει γράψει το  mononews.gr, θα επιλέξει δύο τυχαίες ημερομηνίες μέχρι τις 30/1, όπου θα ελέγξει την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ή των εταιρειών που ενδιαφέρουν. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται στις 9 Φεβρουαρίου και οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου. Το ίδιο ισχύει και για την Μότορ Όιλ ΜΟΗ 0,08% 26,62  η κεφαλαιοποίηση της οποίας πλησιάζει τα 2,5 δις. ευρώ με το ποσοστό της Μότορ Όιλ Holdning στο 50,3%.

    Εκείνο δε που προκαλεί αίσθηση στην αγορά είναι η ένταση των εισροών στο Χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τις αγορές της Vanguard στις 18/1.

    Χθες έγινε γνωστό μετά το κλείσιμο ότι εμφανίστηκε αγοραστής για το πακέτο στο Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 , 1,02 εκατ. τεμαχίων, στα ιστορικά υψηλά των 22,66 ευρώ η Morgan Stanley. Στην ίδια μετοχή από τις αρχές του μήνα εκδηλώνονται αγορές από funds με προέλευση τις ΗΠΑ και την Β. Ευρώπη.

    Το ίδιο ισχύει και για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 που άλλαξε μετά τη συνεδρίαση χθες πακέτο 393.944 τεμαχίων στα 11,72 ευρώ 4,6 εκατ. ευρώ συνολικής αξίας. Ή ακόμα – ακόμα μετά το κλείσιμο άλλαξαν χέρια 400 χιλιάδες στην Πειραιώς, στο 1,80 και 566.230 τεμάχια στο 1,20 ευρώ στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 .

    Οι κινήσεις αυτές κάτι δείχνουν, σχολιάζουν οι χρηματιστές που βλέπουν το ενδιαφέρον στην αγορά να κορυφώνεται από τη στιγμή που ο γενικός δείκτης χτυπήσει τις χίλιες μονάδες, επίπεδα που συνιστούν το κλείσιμο μιας άσχημης περιόδου που ξεκίνησε στο τέλος του 2014, λίγο πριν από την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όταν οι ξένοι πούλαγαν ελληνικά  assets και αποχωρούσαν από τη χώρα.

    Διαβάστε επίσης

    JP Morgan: Προσθέτει trades και θέσεις στα ελληνικά ομόλογα

    Morgan Stanley: Top pick η μετοχή της Eurobank στην περιοχή της αναδυόμενης Ευρώπης

    Προς τις 1000 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών



    ΣΧΟΛΙΑ