• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι φέρνει για Εθνική και Eurobank η αναβάθμιση στον MSCI Standard Greece

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) και Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Εξαιρετικά θετική κρίνεται από τους χρηματιστηριακούς κύκλους η επανένταξη των δύο τραπεζικών μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στον δείκτη MSCI Standard Greece, η οποία ανακοινώθηκε από την MSCI χθες το βράδυ, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από τον Απρίλιο.

    «Η επιστροφή των δύο ελληνικών συστημικών τραπεζών στον δείκτη της MSCI είναι σίγουρα θετική, αν λάβουμε υπόψιν τη μεγάλη πτώση που σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος το 2018. Η αύξηση των τραπεζικών κεφαλαιοποιήσεων, ως απόρροια του ελληνικού ράλι από τις αρχές τις χρονιάς, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επανένταξη των δύο μετοχών, αλλά η σημασία της επανένταξής τους δεν περιορίζεται μόνο στις αναμενόμενες εισροές, αλλά συμβάλλει και στο κύρος των ελληνικών τραπεζών», σχολιάζει ο κ. Γεώργιος Γαλλίκας, Γενικός Διευθυντής της Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

    Και ενώ η επιστροφή της Eurobank ήταν σίγουρη, χάρη στη συγχώνευση με την Grivalia Properties, η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας ήταν ο βασικός λόγος που συνέδραμε στην επανένταξη της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η κίνηση που πυροδότησε την ανάκαμψή της ήταν η ακύρωση της από 31/12/2008 συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίων ονομαστικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ (swap) με το ελληνικό Δημόσιο.

    Η  συνεπακόλουθη προσφορά ΟΕΔ ονομαστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ που αποδόθηκαν στην Εθνική Τράπεζα από το Ελληνικό Δημόσιο, θα αποφέρει ετήσια επιτοκιακά έσοδα 110 εκατομμυρίων ευρώ.

    Οι προσδοκίες για τις δύο ελληνικές τράπεζες παραμένουν θετικές, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι επικαλούνται τόσο την ολοκλήρωση της συγχώνευσης Eurobank-Grivalia, όσο και την ανακοίνωση του business plan της Εθνικής στο Λονδίνο στις 16 Μαΐου.

    Όσον αφορά τις ροές κεφαλαίων, οι εκτιμήσεις της JP Morgan κάνουν λόγο για εισροές της τάξης των 184 εκατ. δολαρίων στη Eurobank από την ένταξή της στον MSCI Aναδυόμενων αγορών και εκροές ύψους 43 εκατ. δολαρίων από την αφαίρεσή της από τον MSCI Small Cap Αναδυόμενων αγορών.

    Η VTB Capital αναμένει εισροές 93 εκατ. δολαρίων στην Εθνική και 121 εκατ. στη Eurobank, με τη Wood να εμφανίζεται ακόμη πιο αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι οι εισροές στην τελευταία θα αγγίξουν τα 128 εκατομμύρια δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ