• Μετοχές

    Στον MSCI Standard Greece Εθνική Τράπεζα και Eurobank

    Στον κυκλώνα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες οι εισηγμένες – Ποιες ανησυχούν – Τι κινήσεις κάνουν


    Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, η MSCI ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι οι δύο ελληνικές τράπεζες Εθνική και Eurobank εντάσσονται στον δείκτη MSCI Standard Greece.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Morgan Stanley Capital International (MSCI), στις 12 Απριλίου, η εταιρεία είχε εκδηλώσει τις προθέσεις της να προσθέσει τη μετοχή της Eurobank στον δείκτη MSCI Mid Cap, μετά την εξαγορά της Grivalia. Κίνηση που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να φέρει εισροές κεφαλαίων ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, από την πλευρά της, αν και δεν περιλαμβανόταν στην αρχική ανακοίνωση της MSCI, πληρούσε πλέον τις προδιαγραφές για την επιστροφή της στους δείκτες.

    Υπενθυμίζεται ότι η αφαίρεση των Πειραιώς, Εθνική και Eurobank από τους παγκόσμιους δείκτες, τον Νοέμβριο, είχε προκαλέσει έντονη μεταβλητότητα στους τραπεζικούς τίτλους σε μία, ούτως ή άλλως, ταραχώδη χρηματιστηριακή περίοδο, με αποτέλεσμα η επιβεβαίωση των προσδοκιών για το διπλό ελληνικό comeback να δημιουργεί ελπίδες για επιπλέον κέρδη στις δύο μετοχές.

    Η ελληνική παρουσία

    Παράλληλα, η MSCI εντάσσει στους δείκτες MSCI Emerging Markets τους δείκτες MSCI Argentina, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, με συντελεστή για την τελευταία 0,5.

    Τέλος, ο συντελεστής όλων των A Large Cap μετοχών της Κίνας στους δείκτες MSCI Emerging Markets αυξάνεται από 5% σε 10%, ενώ στους δείκτες εντάσσονται και ChiNext Large Cap μετοχές με συντελεστή 10%.

    Οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 28 Μαΐου, δηλαδή τρεις ημέρες νωρίτερα (μόλις 11 συνεδριάσεις) από το σύνηθες, λόγω Σαουδικής Αραβίας, όπου οι αγορές είναι ανοιχτές Κυριακή με Πέμπτη (είναι αργία την Παρασκευή και το Σάββατο).

    Υπό το φως όλων αυτών, η μεταβλητότητα που αναμένεται να επιφέρουν οι συγκεκριμένες αλλαγές εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα έντονη.



    ΣΧΟΛΙΑ