• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι έλεγαν οι ξένοι οίκοι πριν τις εκλογές του 2019, τι λένε τώρα – Από το «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άντεξε περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε» στο «οι τράπεζες και η οικονομία αντέχουν»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Morgan Stanley- Goldman Sachs-Moody's

    Morgan Stanley- Goldman Sachs-Moody’s


    «Δυνάμεις με αντισυμβατικό χαρακτήρα», «κίνδυνος εκτροχιασμού των μεταρρυθμίσεων», «εστίες κινδύνου» ήταν μόλις μερικοί από τους χαρακτηρισμούς και τα… κοσμητικά επίθετα που προσέδιδαν οι ξένοι οίκοι (σ.σ. μεταξύ άλλων Morgan Stanley, άλλοι αναλυτές στο Bloomberg) πριν από τις εκλογές του 2019 για την τότε κυβέρνηση.

    Μία εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή εικόνα της οικονομίας και της αγοράς, αφού πλέον και οι πιο δύσπιστοι βλέπουν ότι το ενδιαφέρον, παρά την προκήρυξη των εκλογών για την 21η Μαϊου, για τα ελληνικά assets παραμένει ισχυρό.

    Στο εντυπωσιακό ποσό των 19,5 δις. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές για την έκδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου χθες, δεδομένου ότι η ελληνική Δημοκρατία ζητούσε να αντλήσει μόλις… 2,5 δις. ευρώ.

    Το δε επιτόκιο από 3,97% που ήταν οι αρχικές προσφορές, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης μειώθηκε σε 3,92%. Ενδιαφέρουσα δε, ήταν η δήλωση στη συνέχεια του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα  ότι, «έχουμε καλύψει, έγκαιρα και μεθοδικά, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εφετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές».

    Με τον τρόπο αυτό ο κ. Σταϊκούρας «απάντησε» καθαρά σε τυχόν ανησυχίες των ξένων επενδυτών για τυχόν αστάθεια στην πορεία της οικονομίας στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στην περίπτωση που δεν βγουν τα… κουκιά μετά τις δεύτερες εκλογές στις αρχές Ιουλίου που είναι και το ζητούμενο.

    Κι αυτό διότι, όπως είναι γνωστό, οι αγορές αν κάτι απεχθάνονται αυτό είναι η πολιτική αστάθεια που κατά το παρελθόν ζούσε κατ’ επανάληψη η χώρα, ειδικά την περίοδο 2015 – 2019.

    Πιο έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης δεν μπορούσε να υπάρξει από την υπερκάλυψη της έκδοσης του 5ετούς τίτλου, σχολιάζουν διαχειριστές κεφαλαίων σε asset management τραπεζών.

    Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η έκθεση της Goldman Sachs, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που έχει γράψει εδώ και τέσσερις μήνες (9/12) το mononews.gr. Την πεποίθηση ότι η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να έρθει ακόμα και πριν από τις εκλογές.

    Η Goldman Sachs έγραφε χθες, μεταξύ άλλων, ότι, οι πολιτικές εξελίξεις ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζουν την εικόνα του οίκου για την οικονομία.

    Ανέφερε μάλιστα πως, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται σε καλή θέση για βελτίωση των προοπτικών και, πιθανώς, αναβάθμιση στην επόμενη αξιολόγηση από τους οίκους στις 21 Απριλίου.

    Αν δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις πέρα από τις εκτιμήσεις μας, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των πιστώσεων, τη συνεχή ανάκαμψη του σχηματισμού κεφαλαίων και την πτώση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, επισημαίνει.

    Κι ενώ στις αρχές του 2020, έξι μήνες αφότου είχε ορκιστεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι οίκοι αξιολόγησης ήταν επιφυλακτικές για τις τράπεζες ως προς το αν θα καταφέρουν να μαζέψουν τα «κόκκινα δάνεια», έρχεται χθες η Moody’s για να πει ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό.

    Το λειτουργικό περιβάλλον θα είναι ευνοϊκό το 2023-24, με την οικονομική και πιστωτική ανάπτυξη στην Ελλάδα να παραμένει υψηλότερη από άλλες χώρες της ΕΕ, χάρη στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμά ο οίκος. Προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 1,8% το 2023 και 1,7% το 2024, μετά από μια ισχυρή ανάπτυξη 5,9% το 2022.

    Σε άλλο σημείο έγραφε: Τα επίπεδα κεφαλαίου θα παραμείνουν άθικτα και θα αυξηθούν οριακά, καθώς οι τράπεζες δημιουργούν κεφάλαια εσωτερικά, μέσω της κερδοφορίας.

    Η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα είναι υγιείς καθώς αυξάνονται οι καταθέσεις πελατών και οι τράπεζες συνεχίζουν να αξιοποιούν τις κεφαλαιαγορές για να καλύψουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

    Λόγω της δομής των ισολογισμών τους, θεωρούμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως ευρέως ανθεκτικό στις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, ότι η οικονομία έχει μπει στον αυτόματο πιλότο λόγω της προεργασίας που έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και εν μέσω αντίξοων συνθηκών (κορωνοϊός, Ουκρανικό, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων) σε σημείο που να μπορεί να απορροφήσει τυχόν κραδασμούς λόγω μίας περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας.

    Σημειωτέον δε, ότι η τουριστική σεζόν έχει εκκινήσει με τα πρώτα κρουαζιερόπλοια να έχουν φτάσει ήδη στη Θεσσαλονίκη και τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ να έχουν προσγειωθεί για φέτος σε Κρήτη και Ρόδο…

     Διαβάστε επίσης

    5ετές ομόλογο: 2,5 δισ. με επιτόκιο 3,92% άντλησε το Δημόσιο (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ