• Οικονομία

    Έκδοση 5ετούς ομολόγου: 2,5 δισ. σήκωσε το Δημόσιο, πάνω από 19 δισ. οι προσφορές

    ελληνικά ομόλογα


    Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ δανείστηκε τελικά το Δημόσιο μέσω της έκδοσης του νέου πενταετούς ομολόγου που διενήργησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ καλύπτοντας πια το 86% του φετινού δανειακού προγράμματος συνολικού ύψους 7 δισ., καθώς με τη σημερινή έκδοση έχει ήδη δανειστεί 6 δισ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου.

    Οι επενδυτές, γνωρίζοντας πως μιλάμε για την τελευταία, εκτός απροόπτου, μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση για φέτος, υπέβαλαν υψηλές προσφορές για τον νέο τίτλο οι οποίες ξεπέρασαν τελικά τα 19,1 δισ. ευρώ ωθώντας το επιτόκιο πέριξ του 3,92%, χαμηλότερα σε σχέση με το αρχικό guidance που είχε δοθεί.

    Ο στόχος της έκδοσης

    Ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε αιφνιδιαστικά στη νέα έκδοση, η οποία εν τέλει στέφθηκε με επιτυχία, αξιοποιώντας το τελευταίο παράθυρο να βγει στις αγορές προτού ξεκινήσει η κορύφωση της προεκλογικής διαδικασίας η οποία αναμένεται μακρά και αβέβαιη ως προς το χρόνο σύστασης της νέας κυβέρνησης.

    Πρακτικά, με τον τρόπο αυτό λύνονται τα χέρια του Οργανισμού που έχει πλήρως καλύψει τις ανάγκες του για φέτος και έχει την ευχέρεια να επιλέξει τις κινήσεις που θα κάνει για το κλείσιμο του έτους στο δεύτερο εξάμηνο οι οποίες αναμένονται μικρότερης διάρκειας και στοχευμένες με δεδομένο πως ένα από τα βασικά διαχειριστικά ζητούμενα για τον Οργανισμό είναι η βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας στην αγορά.

    Επιπροσθέτως, αναμένεται πιθανόν και έκδοση πράσινου ομολόγου στο δεύτερο μισό του έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ