• ΑΓΟΡΕΣ

    Θρίαμβος ΝΔ και Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές φλερτάρουν με το limit up

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η ανέλπιστα, ως προς το εύρος της διαφοράς, συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προφανές, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επαγγελματιών της αγοράς, ότι διαμορφώνει νέες συνθήκες και ένα νέο περιβάλλον για τα ελληνικά assets.

    Μετοχές όπως η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,88% 11,24 , που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να… κρατικοποιήσει με 51%, η Εθνική ΕΤΕ -1,43% 7,56, όπου με βάση το πρόγραμμά της η αξιωματική αντιπολίτευση σκόπευε να μεταβιβάσει σε κρατικό φορέα το 40% που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ, κάτι που θα συνιστούσε επίσης κρατικοποίηση, η απομάκρυνση της πιθανότητας αύξησης της φορολογίας στα μερίσματα στο 10%, η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -0,19% 5,16 , η οποία ενσωματώνει τον τζίρο και τις συναλλαγές στο Χ.Α. που διαμορφώνεται πια μεσοσταθμικά πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ, θα διαμορφώσουν νέο σκηνικό στην αγορά.

    Αλλά και εταιρείες του κλάδου της ενέργειας και των κατασκευών, όπως οι Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,37% 38,20, Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,71% 18,24, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0% 16,78 , Μότορ Όιλ ΜΟΗ -0,15% 27,16, Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ 2,31% 8,43, που ο κ. Τσίπρας επεδίωκε να φορολογήσει περαιτέρω, αποτελούν τον μοχλό για νέα κίνηση της αγοράς ψηλότερα. Διότι, όπως εξηγούσαν παράγοντες της αγοράς, πλέον κρίνεται κάτι σημαντικότερο που μπορεί να δώσει το πράσινο φως σε νέες εισροές: η ανάκτηση της περίφημης επενδυτικής βαθμίδας την οποία και θα λάβει η χώρα μας μέσα σε 100 ημέρες, όπως δήλωσε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που θα ορκιστεί εκ νέου η κυβέρνησή του.

    Αυτή τη στιγμή η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 9 μήνες στο 3,96% με τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλος στο… 4,26%!

    Όλοι οι ξένοι οίκοι, προεξαρχόντων της Gοldman Sachs και του Πρεμ Γουάτσα (Prem Watsa), μεγαλομετόχου της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,01, μιλούσαν με σιγουριά στις αναλύσεις τους τις περασμένες εβδομάδες ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η επανεκλογή της μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Τα τεχνικά σενάρια θέλουν κίνηση της αγοράς πάνω από τις 1.150 μονάδες.

    Βοηθάει άλλωστε και η διεθνής συγκυρία.

    Παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων και την διατήρηση του πληθωρισμού 7% υπάρχουν αγορές, όπως ο Dax σε νέα ιστορικά υψηλά.

    Το ΧΑ ενισχύεται από την αρχή της χρονιάς σχεδόν 22%.

    Σύμφωνα με report της Beta ΑΧΕΠΕΥ, όλοι οι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες κοιτάνε πλέον ανοδικά και η διαφυγή από το υψηλό έτους (1.140 μονάδες) θα βάλει στην αγορά ένα νέο φιλόδοξο ανοδικό στόχο, τα υψηλά του 2014 τιμές διαπραγμάτευσης δηλαδή κοντά στις 1.350 μονάδες.

    Λόγω των αλλαγών σε δείκτες και μετοχές που έχουν συντελεστεί από τότε μέχρι σήμερα (ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, αυξήσεις κεφαλαίου κλπ) οι ενδιάμεσες αντιστάσεις είναι μάλλον δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια ωστόσο εκτιμώντας μια υπερβολή στην κίνηση των ταλαντωτών οι πιθανότητες μιας πρώτης στάσης θα εντοπίζονταν μεταξύ 1.220 – 1.230 μονάδων.

    Στον αντίποδα η πρώτη στήριξη βρίσκεται στις 1.000 μονάδες επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η ανοδική κίνηση μέχρι τα πρόσφατα υψηλά από τις αρχές Απριλίου.

    Συμπερασματικά, ο Γενικός Δείκτης χωρίς τον θόρυβο των ημερών δείχνει έτοιμος για ένα νέο ανοδικό άλμα.

    Το γεγονός ότι παρά το σχετικά χαμηλό τζίρο των προηγούμενων ημερών τα επίπεδα διαπραγμάτευσης μάλλον κρατήθηκαν με άνεση δείχνει ότι η αναμονή που είναι σε εξέλιξη είναι υποκειμενικά φορτισμένη από ανοδική δυναμική.

    Διαβάστε επίσης

    Το ελληνικό Χρηματιστήριο στις κορυφές των αποδόσεων παγκοσμίως



    ΣΧΟΛΙΑ