• Οικονομία

    Στην προεκλογική αρένα και το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στον ΑΝΤ1

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ο στόχος κοινός αλλά οι…προεκλογικές αναγνώσεις πολλές. Ο λόγος για την επενδυτική βαθμίδα και το μεγάλο στοίχημα της ανάκτησης της μέσα στο 2023, που είναι σαφώς κοινός στόχος για τα δύο κόμματα εξουσίας αλλά και την οικονομική ελίτ της χώρας, με διαφορετικές όμως προσεγγίσεις στο παρά πέντε της κάλπης.

    Με μια…τολμηρή δήλωση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε χρονικό ορίζοντα 100 ημερών για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, από τη στιγμή που θα υπάρχει σταθερή κυβέρνηση στη χώρα, θέτοντας την ανάκτηση της στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας εφόσον ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

    Όπως είπε από τη στιγμή που θα υπάρχει σταθερή κυβέρνηση, σε 100 ημέρες θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα και αυτό θα είναι τεράστια ανακούφιση για τους πολίτες και την οικονομία καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός συνέδεσε το θέμα με το αυξημένο κόστος δανεισμού για ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις τονίζοντας πως τα ελληνικά επιτόκια παραμένουν υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά γιατί δεν έχουμε ακόμη την επενδυτική βαθμίδα. «Άρα είναι απολύτως κρίσιμη η ανάκτηση της. Θα την έχουμε εντός 100 ημερών» δεσμεύτηκε.

    «Η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα διότι προφανώς έχουμε εκλογές», υποστηρίζει από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης, υπογραμμίζοντας σε τοποθετήσεις του πως οι βασικές προϋποθέσεις που θέτουν οι οίκοι έχουν εκπληρωθεί. Το χρέος βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, υπάρχει μια σταθερή πορεία μεταρρυθμίσεων και ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    «Πιστεύουμε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο σενάριο που περιγράφετε θα γίνει εντός του 2023. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ είναι σε ξεκάθαρη καθοδική πορεία, οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, και ο τραπεζικός τομέας δεν αποτελεί πια κίνδυνο συστημικής αστάθειας.  Αυτό που μένει να επιβεβαιωθεί είναι η πολιτική συνέχεια και σταθερότητα, με προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις» δήλωνε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη του στο Mononews.

    ΣΥΡΙΖΑ: Το τάζετε από το 2019 – Εμείς θα το κάνουμε με σχέδιο για την επόμενη μέρα

    Επενδυτική βαθμίδα ακούμε από το…2019 και επενδυτική βαθμίδα ακόμη περιμένουμε είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ξεκαθαρίζει ο Αλέξης Τσίπρας η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προφανώς είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός στόχος και για το ΣΥΡΙΖΑ. Προσάπτει όμως στον κ. Μητσοτάκη πως την υποσχόταν, ήδη πριν τις εκλογές του 2019 «ως, υποτίθεται, επιβράβευση της πολιτικής του από τις αγορές» ενώ θεωρεί πως αυτό που πρέπει να τύχει σοβαρής συζήτησης στη χώρα είναι «όχι το  πότε θα έρθει η αναβάθμιση αλλά τι θα κάνουμε, τι σχέδιο έχουμε για όταν αυτό συμβεί».

    Μάλιστα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία πως ιστορικά πρωταγωνίστησε στη χρεωκοπία της χώρας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας ενώ και κατά την τρέχουσα τετραετία αναλώθηκε σε σπατάλες, απευθείας αναθέσεις και διόγκωση του χρέους.

    Με την ίδια λογική «διαφημίζει» πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια δημιουργώντας έναν, δεκαετή, καθαρό διάδρομο, με ένα σημαντικό αποθεματικό και επιμένει ιδιαίτερα στην αξιοποίηση της αναβάθμισης της χώρας με το κατάλληλο σχέδιο για τη μεγιστοποίηση του οφέλους. «Το συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης και η επενδυτική βαθμίδα είναι έννοιες ασύμβατες. Οι μόνες έννοιες συμβατές με τη πολιτική του είναι η αναποτελεσματικότητα και οι κούφιες υποσχέσεις» δήλωνε προ ημερών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης σε συνέντευξη του στο Mononews.

    H κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει το δημόσιο χρέος 44 δισ. ευρώ μεγαλύτερο, το ιδιωτικό χρέος 40 δισ. ευρώ μεγαλύτερο, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 10 φορές μεγαλύτερο και την επενδυτική βαθμίδα όνειρο θερινής νυκτός. Είναι αναμενόμενο ότι την επενδυτική βαθμίδα θα τη φέρει η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όπως έφερε και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια”.

    ΤτΕ: Κλειδί οι προγραμματικές – Ιστορική εξέλιξη αλλά όχι το τέλος του δρόμου

    Στο πιο θεσμικό μετερίζι, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά πως οι οίκοι θα περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις, την επόμενη κυβέρνηση και θα εστιάσουν στις προγραμματικές της δηλώσεις από τις οποίες θα κρίνουν κυρίως εάν θα μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα.

    Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά, από αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι μια κυβέρνηση μακράς πνοής που να είναι σε θέση να πάρει τις απαιτούμενες αποφάσεις τόσο για να εξασφαλιστεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η εδραίωση της αλλά και η περαιτέρω αναβάθμιση της οικονομίας σε δεύτερο χρόνο. Όπως θεωρεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι μια σαφής απόδειξη πως η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα ανοίγοντας το δρόμο για νέες επενδύσεις σε ομόλογα, τράπεζες, χρηματιστήριο και ΧΑ ως μια ισχυρά θετική εξέλιξη που όπως προειδοποιεί κατά καιρούς δεν θα λύσει όμως όλα τα προβλήματα.

    Μάλιστα ο Διοικητής όπως και πολλοί κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες στη χώρα θεωρούν πως πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση των δημοσιονομικών προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους και για αυτό έχουμε ακόμη δρόμο…

    Διαβάστε επίσης

    Allianz Research: Κλειδί η πολιτική σταθερότητα για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

    Γιάννης Στουρνάρας: Αδιανόητο τα κόμματα να θέσουν σε κίνδυνο την επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ