• Think Tanks

    Νοσοκομεία κατασκευασμένα από containers πλοίων μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

    • worldeconomicforum.org
    συναγερμός


    Μία ιταλική εταιρεία σχεδιασμού συνεργάστηκε με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) για να δημιουργήσουν προκατασκευασμένες μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως.

    Οι ασθενείς με Covid-19 που έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακό εξοπλισμό, ιδίως σε κλινικές ΜΕΘ, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Με 377.431 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού στις 24 Μαρτίου, τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.

    Η εταιρεία Carlo Ratti Associati και το MIT Senseable City Lab προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την αυξανόμενη ανάγκη με την κατασκευή μονάδων ΜΕΘ μέσα σε containers πλοίων, τα οποία μπορούν να ενωθούν για να δημιουργήσουν κινητά νοσοκομεία.

    Έχουν συνεργαστεί με μηχανολογικές εταιρείες, ειδικούς logistics και προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού, στο πλαίσιο μιας μη κερδοσκοπικής προσπάθειας, για τη δημιουργία των Συνδεδεμένων Μονάδων Αναπνευστικών Παθήσεων ή CURA. Αυτά έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολο να τοποθετηθούν όσο μία σκηνή, αλλά παράλληλα τόσο ασφαλή όσο ένα νοσοκομείο με “βιοσυμβατότητα” – μια σειρά πρακτικών ασφαλείας για την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας.

    Section view of a mobile intensive care unit.
    Section view of a mobile intensive care unit.
    Image: CURA

    Η δομή μπορεί να συναρμολογηθεί και να αποσυναρμολογηθεί γρήγορα. Επειδή είναι κατασκευασμένο από containers πλοίων, μπορεί να μετακινηθεί οδικώς, μέσω τρένων και πλοίων, εντός των χωρών και από πόλη σε πόλη σε όλο τον κόσμο.

    Configuration of a mobile intensive care hospital.
    Configuration of a mobile intensive care hospital.
    Image: CURA

    Δεν υπάρχει διεθνές πρότυπο που να απαιτεί καθορισμένο αριθμό νοσοκομειακών κλινών ανά κατοίκους και επομένως υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών.

     

    Υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη διακύμανση όσον αφορά τις κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Η Ιταλία, η οποία έχει υποστεί το πιο θανατηφόρο χτύπημα της νόσου με σχεδόν 64.000 περιπτώσεις, έχει 12,5 κρίσιμες κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 άτομα, σε σύγκριση με τη Γερμανία, η οποία έχει 29,2.

    Μόλις οι ασθενείς με κορονοϊό εισαχθούν στο νοσοκομείο,  χρειάζονται εντατική και μακράς διάρκειας θεραπεία, που σημαίνει ότι τα κρεβάτια είναι  κατειλημμένα  για αρκετές εβδομάδες. Οι γιατροί στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας λένε ότι το 70% των κλινών ΜΕΘ τους, προορίζονται πλέον για ασθενείς με κοροναϊό με «εύλογη πιθανότητα επιβίωσης». Οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς “δεν λαμβάνουν φροντίδα και πεθαίνουν μόνοι τους”.

    Οι επιστήμονες στο Λονδίνο χρησιμοποίησαν δεδομένα από την κινεζική επιδημία για να υπολογίσουν τις επιπτώσεις στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκτιμούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί 200 κρεβάτια ανά 100.000 άτομα στον πληθυσμό. Προς το παρόν υπάρχουν μόλις λιγότερα από επτά ανά 100.000.

     

     

    Critical care beds per 100,000 capita of population in Europe.
    Image: Intensive Care Medicine, July 2012

     

    Έξω από την Ευρώπη, γίνονται προετοιμασίες για την ενίσχυση των ευάλωτων συστημάτων υγείας στην Αφρική, τα οποία θα μπορούσαν να καταρρεύσουν εάν η ασθένεια εξαπλωθεί εκεί.

    Η Alice Charles, επικεφαλής για τις πόλεις, τις υποδομές και τις αστικές υπηρεσίες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που υποστηρίζει το έργο, λέει: “Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την εξάπλωση του κορονοϊού σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές στον νότο, ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου η πορεία κατά τις πρώτες 40 μέρες φαίνεται πολύ χειρότερη από την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν”.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η  .



    ΣΧΟΛΙΑ