• ΥΓΕΙΑ

    Yπ. Υγείας: Ρίχνει στη μάχη και άλλη ιδιωτική κλινική – Οριακή η κατάσταση στο ΕΣΥ

    • NewsRoom
    ανεμβολίαστη


    Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, με τους αριθμούς των ασθενών με κορονοϊό που κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία και εκείνων που διασωληνώνονται να αυξάνονται διαρκώς.

    Ενδεικτικά του προβλήματος της εξάπλωσης της πανδημίας είναι τα στοιχεία που αναδεικνύονται σε έκθεση που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ για τα λύματα. Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, έχει σημειωθεί «έκρηξη» του ιικού φορτίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και σε αρκετές ακόμη περιοχές.

    Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των διασωληνώσεων, που ξεπέρασαν τις 600, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας.

    Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στην κρίσιμη σύσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συνεδριάσει την Παρασκευή, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης περιοριστικών μέτρων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα «επιστρατευθεί» μια ακόμη μεγάλη, ιδιωτική κλινική στην Αθήνα, προκειμένου να δοθούν «ανάσες» στο δημόσιο σύστημα υγείας.

    Όπως τονίστηκε στο σχετικό ρεπορτάζ, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι στη συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική να μεταφέρονται non-covid περιστατικά, ώστε να αδειάζουν κλίνες (από γενικά περιστατικά) στα δημόσια νοσοκομεία και να ανοίγεται χώρος για ασθενείς με κορονοϊό.

    Την ίδια στιγμή, καθώς ήδη υπάρχουν διασωληνώσεις σε θαλάμους (δηλαδή εκτός ΜΕΘ), με τις οδηγίες του υπ. Υγείας αναπτύσσονται πολυδύναμες μονάδες σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σήμερα αναμένεται να αποκαλυφθεί ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων, που ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος από 2.500.

    Καπραβέλος: Ούτε σκέψη για άρση μέτρων

    Την ίδια ώρα, αρνητικός σε οποιοδήποτε σενάριο χαλάρωσης μέτρων εμφανίζεται ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος έκανε λόγο για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι το τριήμερο είχαν 12 διασωληνώσεις στο νοσοκομείο και πως σήμερα, Τετάρτη, έχουν μόνο μια άδεια κλίνη για covid και 2 κλίνες για non-covid περιστατικά.

    «Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Θα θερίσουμε ό,τι σπείραμε. Έπρεπε αυτά να είχαν αποτραπεί, να είχαν προληφθεί. Κανένα υγειονομικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις τόσο αυξημένες υγειονομικές ανάγκες αν ξεφύγει ο έλεγχος στην πανδημία» σημείωσε.

    Ο κ. Καπραβέλος ερωτήθηκε και για το σενάριο άρσης περιοριστικών μέτρων και είπε ότι από τις επαφές που είχε με ανθρώπους της επιτροπής δεν προκύπτει ότι οδηγούμαστε σε άρση μέτρων. «Ούτε συζήτηση, στα πλαίσια κατάρρευσης του ΕΣΥ, για περιορισμό μέτρων. Να μειώσουμε τον συνωστισμό, ναι. Αλλά να πάρουμε μέτρα που θα αυξήσουν το συνωστισμό θα ήταν εγκληματικό λάθος» τόνισε καταλήγοντας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Συναγερμός από τα λύματα: 87% πάνω το ιικό φορτίο στην Αττική και 1000% στα Χανιά

    Θ. Κοντογεώργης: Από Ιούνιο ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τα διαθέσιμα δεν είναι ατελείωτα-Τι δήλωσε για το άνοιγμα της οικονομίας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ