• Think Tanks

    Η εταιρεία που μετατρέπει μανιτάρια σε «δερμάτινα» ρολόγια


    Μία ωρολογοποιία στην πόλη Bandung της Ινδονησίας πιστεύει ότι το επόμενο βήμα της βιωσιμότητας είναι ένα ρολόι χειρός με λουρί φτιαγμένο από τη σύνθετη δομή της ρίζας ενός μανιταριού.

    Το δέρμα από μυκήλιο, όπως είναι γνωστό, είναι ινώδες και ανθεκτικό, αλλά εύπλαστο και αδιάβροχο, και έχει επισημανθεί ως φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στα συνθετικά προϊόντα ή στο φυσικό δέρμα ζώων.

    Ο Erlambang Ajidarma, επικεφαλής έρευνας της Mycotech, της start-up επιχείρησης που προμηθεύει το δέρμα από μυκήλιο για την παρασκευή των λουριών, δήλωσε ότι η ομάδα του εμπνεύστηκε από το tempeh, ένα παραδοσιακό ινδονησιακό πιάτο που παρασκευάζεται με τη ζύμωση σόγιας με μύκητες.

    «Τελικά, βρήκαμε ένα μανιτάρι με μυκήλιο που μπορεί να μετατραπεί σε συμπαγές υλικό», δήλωσε ο Ajidarma, αφού πειραματίστηκε με διάφορα είδη μανιταριών από το 2016.

    Τώρα, η εταιρεία αναπτύσσει τον μύκητα σε πριονίδι και στη συνέχεια συλλέγει το δέρμα. Αφού αποξέσει το πριονίδι, το δέρμα αποξηραίνεται και στη συνέχεια κόβεται σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με τη χρήση.

    Η διαδικασία είναι κουραστική, και απαιτούνται περίπου τρεις εβδομάδες για να παρασκευαστούν 10 τετραγωνικά μέτρα υλικού. Αλλά ο Ajidarma πιστεύει ότι αξίζει τον κόπο.

    Κοστίζει λιγότερο να παρασκευάσει δέρμα από μυκήλιο παρά συνθετικά δέρματα με βάση το πετρέλαιο, λέει, και η διαδικασία παρασκευής από μυκήλιο παράγει ένα κλάσμα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από τις αγελάδες που σκοτώνονται για να παρασκευαστεί πραγματικό δέρμα.

    Η ομάδα του Ajidarma χρησιμοποιεί επίσης βαφές που προέρχονται από φύλλα, ρίζες και υπολείμματα τροφίμων για να χρωματίσει το δέρμα μυκηλίου, το οποίο λένε ότι απορροφά τη βαφή πιο γρήγορα από το δέρμα ζώων.

    Η ωρολογοποιία Pala Nusantara κόβει και ράβει το δέρμα σε λουριά για τα ρολόγια της, που κατασκευάζονται με ξύλινη στεφάνη.

    Τα ρολόγια, που κοστίζουν μεταξύ 64 και 93 δολαρίων, πωλούνται κυρίως στο διαδίκτυο, δήλωσε ο Andang Maulana Syamsuri, διευθύνων σύμβουλος της Pala Nusantara.

    Και τουλάχιστον ένας δυνητικός πελάτης ενδιαφέρεται.

    «Θα με ενδιέφερε πολύ ένα ρολόι από φυσικά υλικά και φυτά, γιατί είμαι αλλεργικός σε μερικά που αγόρασα στο παρελθόν», δήλωσε ο Nurcholis Irvan, πελάτης σε κατάστημα ρολογιών στην Τζακάρτα.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Reuters, και συγγραφέας είναι η Karishma Singh



    ΣΧΟΛΙΑ