• Portraits.gr

    Armin Strom Masterpiece 1 Dual Time Resonance GMT: Ένα ασυνήθιστο ρολόι


    Τα ρολόγια συντονισμού (resonance) είναι από τα πιο σπάνια που υπάρχουν, καθώς είναι πολύ δύσκολη η κατασκευή τους. Τα ρολόγια αυτά έχουν δύο ρότορες, αντί για έναν, που συγχρονίζονται με το φαινόμενο του συντονισμού, το οποίο τους επιτρέπει να λειτουργούν με μεγαλύτερη σταθερότητα και ακρίβεια από ένα κλασικό ρολόι. Είναι όμως πολύ λεπτή η ισορροπία που απαιτείται για να λειτουργήσει ένας τέτοιος μηχανισμός.

    Η Armin Strom τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί μία μέθοδο μηχανικής σύνδεσης των δύο ροτόρων για να επιτύχει τον αναγκαίο συντονισμό, και οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι πράγματι, με την τεχνική αυτή η ακρίβεια των ρολογιών είναι σημαντικά αυξημένη.

    Στο νέο Masterpiece 1 Dual Time Resonance GMT, η Armin Strom συνδυάζει τους δύο ρότορες σε ένα διπλό καντράν, που επιτρέπει στον χρήστη να παρακολουθεί την ώρα σε δύο διαφορετικές χρονικές ζώνες ταυτόχρονα. Αναμενόμενα, είναι ένα τεράστιο σε μέγεθος ρολόι, με διαστάσεις 59mm x 43.4mm και πάχος 15,90 mm, που θυμίζουν περισσότερο ρολόι τσέπης, παρά χειρός. Αξιοσημείωτο είναι ότι το απόθεμα ενέργειας του ρολογιού φτάνει τις 110 ώρες.

    Το Hodinkee είχε δοκιμάσει το 2017 ένα παρόμοιο ρολόι για μία εβδομάδα, και στο διάστημα αυτό οι δύο ρότορες δεν αποσυντονίστηκαν ποτέ και το ρολόι διατήρησε σταθερό ρυθμό, χάνοντας ακριβώς 6,5 δευτερόλεπτα τη μέρα – όχι ακριβώς εντυπωσιακή επίδοση, όμως σε ένα τέτοιο πείραμα αυτό που μετράει δεν είναι η ακρίβεια, αλλά η σταθερότητα του ρυθμού, και αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται.

    Προφανώς, δεν πρόκειται για ένα ρολόι που θα φόραγε κανείς χαλαρά κάθε μέρα, αλλά μάλλον απευθύνεται σε αυτούς που ενδιαφέρονται για τις διαφορετικές τεχνικές της υψηλής ωρολογοποιίας. Και ως τέτοιο, είναι αρκετά «τσιμπημένο» στην τιμή: τα μόλις πέντε κομμάτια του κοστίζουν 169.000 δολάρια στην εκδοχή με κάσα από τιτάνιο και 268.000 δολάρια στην εκδοχή από ζαφείρι.



    ΣΧΟΛΙΑ