• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα τέσσερα ρεκόρ στα εταιρικά ομόλογα- Ξεκινάει αύριο η δημόσια προσφορά για τη νέα έκδοση της Νoval Property

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ιωάννης Στασινόπουλος, CEO Viohalco

    Ιωάννης Στασινόπουλος, CEO Viohalco


    Μακράν η πιο παραγωγική χρονιά αναδεικνύεται η εφετινή, για την αγορά των εταιρικών ομολόγων που είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Το επί της ουσίας… τετραπλό ρεκόρ αφορά τον αριθμό των νέων εκδόσεων, το συνολικό ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων, την τεράστια ζήτηση που έχει εκφραστεί, αλλά και τη διευρυμένη συμμετοχή των επενδυτών.

    Χαρακτηριστικά όλα αυτά του γεγονότος ότι… λεφτά υπάρχουν  στην Ελλάδα. Για να κατευθυνθούν σε επενδύσεις, ικανές να προσφέρουν ελκυστικότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τα μηδαμινά οφέλη των αποταμιευτικών λογαριασμών.

    Την ίδια στιγμή η… επιχειρηματική απόβαση στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, έρχεται να καταδείξει με τον πλέον παραστατικό τρόπο την εμπιστοσύνη στις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Αν και η τρέχουσα πραγματικότητα στιγματίζεται από τις δυσμενείς εξελίξεις στο πάντα ανοικτό «μέτωπο» της πανδημίας ( ελέω της πολύπλευρης αναταραχής που δημιουργεί η αφρικανική μετάλλαξη του κορονoϊού) εν τούτοις το… καθήκον των εταιρικών εκδόσεων είναι να κοιτάζουν μπροστά. Άλλωστε πάντα οι αγορές είναι υποχρεωμένες να σκαρφαλώνουν στους τοίχους των φόβων και των ανησυχιών.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με «όπλο» την αισιοδοξία, εκκινούν οι διαδικασίες για το νέο εταιρικό ομόλογο της Νoval Property, η οποία δραστηριοποιείται επενδυτικά στην ακίνητη περιουσία. Η εταιρεία είναι κατά 87,3% θυγατρική του ισχυρού ομίλου  της Viohalco, συμφερόντων της οικογένειας Στασινόπουλου.

    Σήμερα θα ανακοινωθεί το εύρος της απόδοσης του ομολόγου της Noval, ενώ η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη, 30 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης, 2 Δεκεμβρίου.

    Η έκδοση αυτή είναι η 5η στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς. Και μάλιστα θα υπάρξει και 6η μέχρι τα τέλη του έτους, από τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αυτήν τη φορά.

    Το 2020, το 2019 και το 2018 είχαν υπάρξει από τρείς εκδόσεις ομολόγων κάθε φορά. Το 2017 οι εκδόσεις ήταν τέσσερις, ενώ η πρεμιέρα της νέας αγοράς είχε γίνει με εταιρικό ομόλογο που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2016.

    Από τις πέντε εφετινές εταιρικές εκδόσεις ( της Motor Oil, τα ναυτιλιακά της Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου και της CPLP Shipping του ομίλου Μαρινάκη, κι εκείνα των Prodea και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ) έχουν αντληθεί κεφάλαια 1 δισ. ευρώ.

    Καθώς η  Νoval Property θα «σηκώσει» 120 εκατ. ευρώ κι άλλα 300 εκατ. ευρώ η ΓΕΚ Τέρνα, το συνολικό ύψος και των έξι εκδόσεων θα φτάσει στα 1,42 δισ. ευρώ. Ξεπερνώντας το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ του 2020, όταν και είχαν αντληθεί 1,02 δισ. ευρώ.

    Σε επίπεδα ρεκόρ όμως κινήθηκε και η ζήτηση για τα εφετινά, πέντε εταιρικά ομόλογα, με τη συνολική αξία των προσφορών να φτάνει στα δυσθεώρητα επίπεδα των 3,77 δισ. ευρώ. Δηλωτικό του πολύ μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος, που βέβαια είναι σε σημαντικό βαθμό επικαλυπτόμενο στις εκδόσεις που έλαβαν χώρα.

    Την ίδια στιγμή σε ιστορικό υψηλό κινείται και η συμμετοχή των επενδυτών, που και για τις πέντε εκδόσεις έφτασε στους 48.940. Προφανώς όχι μεμονωμένους, καθώς αρκετοί πήραν ομόλογα σε περισσότερες από μία εκδόσεις.

    Είναι επίσης ενδεικτικό, ότι από την πλευρά των ιδιωτών Ελλήνων τοποθετήθηκαν εφέτος 684,5 εκατ. ευρώ στην πρωτογενή αγορά των πέντε νέων ομολογιακών εκδόσεων, ενώ άλλα 315,5 εκατ. ευρώ προήλθαν από ειδικούς επενδυτές.

    Ομόλογο και εισαγωγή στο χρηματιστήριο για τη Noval

    Η επικείμενη δημόσια προσφορά της Νoval Property αφορά  την έκδοση 7ετούς ομόλογου, με δικαίωμα ανάκλησης από την εταιρεία, μετά τη από συμπλήρωση τριετίας. Από το συνολικό ποσό των 120 εκατ. ευρώ που είναι και το «πλαφόν» της έκδοσης, τα 17,78 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε αποπληρωμές δανείων, ενώ 98,39 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε πράσινες επενδύσεις.

    Περιλαμβανομένης και της πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που συνδέονται αποκλειστικά με αυτές τις πράσινες επενδύσεις. Τα υπολειπόμενα περίπου 3,8 εκατ. ευρώ αφορούν τις δαπάνες έκδοσης.

    Μετά από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η Νoval είναι η δεύτερη στη σειρά ομολογιακή έκδοση θυγατρικών του ομίλου της Viohalco, που εδρεύει στο Βέλγιο και διανέμει τα προϊόντα του σε περισσότερες από 100 χώρες.

    Η Noval Property που εκδίδει το χωρίς εξασφαλίσεις και άνευ πιστοληπτικής αξιολόγησης ομόλογο, έχει στο χαρτοφυλάκιό της 43 επενδυτικά ακίνητα. Η εύλογη αξία των οποίων ανέρχεται στα 389,7 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο 6μηνο του 2021 η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 16,8 εκατ. ευρώ. Με την καθοριστική συμβολή των 15,8 εκατ. ευρώ, που προέκυψαν από την αναπροσαρμογή των ακινήτων σε εύλογες αξίας. Ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται στα 115,4 εκατ. ευρώ, ενώ στα 15,9 εκατ. ευρώ είναι τα ταμειακά διαθέσιμα.

    Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο η Noval βρίσκεται καθ’ οδόν και για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Βάσει του νόμου για τις ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία)  υπάρχει η υποχρέωση εισαγωγής σε οργανωμένη αγορά που λειτουργεί στην Ελλάδα, δύο χρόνια μετά από τη σύσταση μιας τέτοιας εταιρείας.

    Στην προκειμένη περίπτωση η Νoval, που συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019, υπέβαλε αίτημα στην Επιτροπή κεφαλαιαγοράς για παράταση της προθεσμίας εισαγωγής, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Κατόπιν αυτού δόθηκε παράταση εισαγωγής στο χρηματιστήριο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2022.

    Tα ποιοτικά στοιχεία του χαρτοφυλακίου ακινήτων

    Επίσης όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο για τη «φυσιογνωμία» των επενδυτικών ακινήτων, οι εμπορικοί χώροι αντιπροσωπεύουν το 36,7% της συνολικής αξίας και εισφέρουν το 49,1% των ετήσιων μισθωμάτων.

    Οι γραφειακοί  χώροι έχουν μερίδιο 31,4% στην αξία των ακινήτων και το 30,2% στα μισθώματα.

    Τα τουριστικά ακίνητα έχουν ισομερή συνεισφορά 9,2%. Ενώ τα βιομηχανικά κτίρια, αποτελούν το 3,4% της συνολικής αξίας και το 5% των μισθωμάτων. Το υπόλοιπο 6,5% των μισθωμάτων προέρχεται από τη δέσμη των λοιπών ακινήτων, όλων των κατηγοριών, που είναι προς ανάπτυξη. Με συμβολή, μαζί με το ιδιοχρησιμοποιούμενο, της τάξεως του 19,3% στη συνολική αξία.

    Επίσης το 55,2 της εκτιμηθείσας αξίας των ακινήτων και το 61,1% με όρους ετήσιων μισθωμάτων ,προέρχεται από την Υπεραγορά ΙΚΕΑ στη λεωφόρο Κηφισού, το εμπορικό κέντρο River West στο Αιγάλεω, το συγκρότημα γραφείων Orbit στην Κηφισίας και το ξενοδοχείο Grand Athens στην πλατεία του Μεταξουργείου. Πέραν τούτων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του όλου χαρτοφυλακίου των επενδύσεων είναι και το ότι το 50,5% των μισθωμάτων προέρχεται από ακίνητα των οποίων οι συμβάσεις ενοικίασης, έχουν χρονικό ορίζοντα και μετά από το 2026…

    Διαβάστε επίσης

    Νικόλαος Στασινόπουλος: Δώρισε από 2,39% της Viohalco στους Ιωάννη και Μιχάλη Στασινόπουλο

    Noval: Στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο για το ΚΟΔ έως 120 εκατ. ευρώ – Το χρονοδιάγραμμα της Δημόσιας Προσφοράς



    ΣΧΟΛΙΑ