• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα σχέδια των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου για τη νέα εποχή στην Ιντρακάτ

    Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου

    Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου


    Αλλαγή σελίδας και…φιλική μετάβαση στη νέα εποχή. Με στόχο να διευρυνθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες, που θα δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αναμορφωμένο επιχειρηματικό Όμιλο.

    Αυτά είναι σε αδρές γραμμές τα σχέδια που έχουν για την «επόμενη μέρα» της Ιντρακάτ, οι νέοι βασικοί μέτοχοι. Δηλαδή το δίδυμο των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, που μαζί με το έμπειρο στέλεχος της κατασκευαστικής αγοράς Αλέξανδρο Εξάρχου, εξαγόρασαν το 31,7% της εταιρείας ( θυγατρικής της Ιντρακόμ) έναντι 70,2 εκατ. ευρώ.

    Όπως  χαρακτηριστικά μεταδίδεται από το επενδυτικό τους στρατηγείο  «διαθέτουμε και τις δυνάμεις για να στηρίξουμε την επένδυσή μας στην Ιντρακάτ, όπως επίσης την τεχνογνωσία και το επιχειρηματικό σχέδιο. Μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να διευρύνουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ιντρακάτ και την αναδείξουμε  σε ένα σύγχρονο και κορυφαίο Όμιλο στους τομείς της δραστηριότητάς της».

    Πιο λεπτομερείς και ίσως πιο εξειδικευμένες αναφορές αναμένεται να γίνουν στη γενική συνέλευση της 15ης Ιουλίου, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Θέμα, που είχε μείνει σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη φορά, λόγω των εξελίξεων που αφορούσαν το deal.

    Όπως όλα δείχνουν το Δ.Σ της Ιντρακάτ θα αναδομηθεί εξ ολοκλήρου, καθώς πρόκειται να αποχωρήσουν όλα τα παλαιά μέλη και να μπουν νέα. Το σίγουρο είναι ότι την νευραλγική θέση του CEO θα την αναλάβει ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Ο οποίος και τόνισε χθες, λίγο μετά από την εξαγορά του «πακέτου» των μετοχών. «Είμαστε βέβαιοι, ότι θα πείσουμε όλους τους μετόχους, παλαιούς και νέους, να στηρίξουν την πρότασή μας και το πλάνο μας για τη νέα εποχή της Ιντρακάτ. Το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων της, αλλά και της ελληνικής οικονομίας».

    Η τριπλέτα των Μπάκου- Καϋμενάκη- Εξάρχου, αμέσως μετά από τη χρυσοφόρα αποεπένδυσή τους από τον Ελλάκτωρα (όπου μπήκαν με 126 εκατ. ευρώ και εισέπραξαν φεύγοντας 189 εκατ. ευρώ)  είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις.

    «Μαγνήτης» το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των έργων

    Στην Ιντρακάτ βρήκαν το ζητούμενο, καθώς ο Όμιλος διαθέτει ένα εξαιρετικά εμπλουτισμένο χαρτοφυλάκιο στους κλάδους των κατασκευών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των ΣΔΙΤ, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και του real estate. Στοιχεία που ικανοποιούν πλήρως τα επενδυτικά κριτήρια των αγοραστών. Ενώ επιπλέον η Ιντρακάτ έχει σημαντικές προοπτικές βελτίωσης των μεγεθών της, κάτι άλλωστε που προκύπτει και από το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς και άλλα επιχειρηματικά σχήματα.

    Ένα από τα βασικά «κλειδιά» της μετάβασης στη νέα εποχή, είναι ο φιλικός χαρακτήρας προς όλο το έμψυχο δυναμικό του Ομίλου, πάνω στο οποίο θα βασιστεί το επιχειρηματικό πλάνο των νέων βασικών μετόχων και διοικητικών ταγών.

    Αναφορικά με μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των 1,1 δισ. σε κατασκευαστικά έργα, στα σχέδια των Μπάκου- Καϋμενάκη- Εξάρχου, είναι να επιτευχθεί το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα. Το οποίο θα καταστήσει κερδοφόρο το συγκεκριμένο κλάδο δραστηριότητας. Σε όλες τις συμβάσεις θα υπάρξει συνέχεια και παράλληλα θα ενταθεί η προσπάθεια ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου, στους τομείς των ΣΔΙΤ, αλλά και του real estate.

    Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και ο τομέας της πράσινης ενέργειας, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα περιθώρια για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Η Ιντρακάτ έχει σε κατασκευαστικό ή προκατασκευαστικό στάδιο, αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 109 MW. Επίσης, αιολικά πάρκα ισχύος 320 MW ολοκληρώνουν την αδειοδοτική τους διαδικασία τη διετία 2022-2023 και σταδιακά θα κατασκευαστούν και θα τεθούν σε λειτουργία. Εξ αυτών 77 MW είναι προχωρημένης ωριμότητας, καθώς έχουν ήδη ολοκληρώσει την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση και έχουν εξασφαλίσει οριστικούς όρους σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ. Επιπρόσθετα, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος περίπου 700 MW έχουν λάβει βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ και βρίσκονται στο στάδιο εκπόνησης ενεργειακών μετρήσεων και των απαραίτητων μελετών για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση.

    Η Ιντρακάτ εκτιμά ότι από την πρώτη φάση ανάπτυξης των ΑΠΕ, η λειτουργική κερδοφορίας της (EBITDA) θα ενισχυθεί με πάνω από 14 εκατ. ευρώ το χρόνο.

    Μετά από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, η Ιντρακάτ έχει πάνω από 100 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια, καθαρό δανεισμό 125,6 εκατ. ευρώ. Έχει επίσης «κλειδωμένη» τη συμφωνία με τις τράπεζες για την ανάληψη ομολογιακού δανείου 120 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα των ΑΠΕ.

    Οι νέοι βασικοί μέτοχοι θα εκπονήσουν το δικό τους πλάνο για όλα αυτά, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές το ποια συνέχεια μπορεί να υπάρξει σε σχέση με το αρχικό ενδιαφέρον που είχε δείξει η BC Partners για την εξαγορά του 75% του ενεργειακού βραχίονα της Ιντρακάτ. Αν ο Νίκος Σταθόπουλος επικαιροποιήσει το ενδιαφέρον του και στους νέους, βασικούς μετόχους, είναι κάτι που μένει να πιστοποιηθεί.

    Ο δεύτερος μετοχικός πόλος και τα τιμήματα

    Οιονεί συνοδοιπόροι στη νέα εποχή της Ιντρακάτ θεωρούνται και οι εφοπλιστές Ηλίας Γκότσης και Κώστας Αγγέλου, που απέκτησαν το 15,7% και το 13,6% των μετοχών αντίστοιχα. Με το συνολικό τίμημα της εξαγοράς να ανέρχεται στα 64,9 εκατ. ευρώ περίπου (2,95 ευρώ ανά μετοχή). Στα χαρτοφυλάκιά τους κατέληξαν οι μετοχές που μεταβιβάστηκαν εξωχρηματιστηριακά από τους Δημήτρη Θεοδωρίδη ( που έλαβε 27 εκατ. ευρώ, Λουκά Λαζαράκη και Δήμο Στασινόπουλο (24,2 εκατ. ευρώ) και Πέτρο Σουρέτη (13,7 εκατ. ευρώ).

    Από την άλλη πλευρά η Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη είναι εκείνη που εισπράττει τα 70,2 εκατ. ευρώ για την πώληση των μετοχών στους Μπάκο- Καϋμενάκη-Εξάρχου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλητές στο σύνολό τους είχαν εισφέρει 31 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Ιντρακάτ.

    Η «φυσιογνωμία» του deal δεν δίνει λαβή για υποβολή δημόσιας πρότασης προς τους άλλους μετόχους μειοψηφίας. Γεγονός που προκάλεσε «κύμα» πωλήσεων στη χθεσινή, χρηματιστηριακή συνεδρίαση. Από ορισμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια και άλλους ευκαιριακούς παίκτες, που είχαν αγοράσει Ιντρακάτ πιστεύοντας ότι θα δώσουν τις μετοχές στα υψηλά της δημόσιας πρότασης. Η οποία όμως δεν ήρθε. Έτσι η μετοχή έκλεισε χθες με απώλειες 11,37%, στα 2,22 ευρώ. Δηλαδή 24,7% πιο κάτω από εκεί που έγινε το… διπλής φάσεως deal…

    Διαβάστε επίσης:

    Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου: Γιατί επενδύουμε στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ

    Στους Μπάκο, Καϋμενάκη και Εξάρχου το 31,70% της Intrakat, έναντι 70,1 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ