• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα χειρότερα έρχονται στα επιτόκια λένε Fed-ΕKT, βυθίζοντας τις αγορές

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), Τζερόμ Πάουελ (Fed)

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), Τζερόμ Πάουελ (Fed)


    Οι κεντρικές τράπεζες φρέναραν τον ρυθμό αύξησης επιτοκίων, αλλά οι επενδυτές δεν χάρηκαν καθόλου.

    Wall Street και ευρωαγορές κατέγραψαν ισχυρές απώλειες άνω του 2%, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων ομολόγων ανέβηκαν και ευρώ και στερλίνα κατέγραψαν απώλειες μετά τη μαζική αύξηση των επιτοκίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Σε δύο χρόνια η μείωση του πληθωρισμού

    Λαγκάρντ και Πάουελ έστειλαν το ίδιο μήνυμα αλλά με διαφορετικά λόγια. Από το «έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε» του Πάουελ μέχρι το «έχουμε δρόμο ακόμα στην αύξηση των επιτοκίων» της Λαγκάρντ, οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι το βασικό επιτόκιο αργεί να φτάσει σε ένα τελικό επίπεδο, με τις προβλέψεις διαρκώς να αναθεωρούνται προς τα πάνω.

    Οι εκτιμήσεις άλλωστε για την μάχη κατά πληθωρισμού από τη Fed και την EKT, τοποθετούν τη τιμή-στόχο, που έχουν θέσει και οι δύο κεντρικές τράπεζες στο «μακρινό» 2025, ξεκαθαρίζοντας ότι η περίοδος των επιθετικών αυξήσεων δεν θα τελειώσει τόσο εύκολα ούτε γρήγορα.

    Η ΕΚΤ αιφνιδίασε σήμερα τις αγορές εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2,3% το 2025. Ειδικότερα οι προβλέψεις της αναφέρουν: ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 8,4% το 2022 πριν μειωθεί στο 6,3% το 2023. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 3,4% το 2024 και 2,3% το 2025. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα προβλέπεται να είναι 3,9% κατά μέσο όρο το 2022 και να αυξηθεί στο 4,2% το 2023, πριν πέσει στο 2,8% το 2024 και 2,4%. το 2025.

    Αντίστοιχα η Fed, βλέπει το 2,5% το 2024 και τη τιμή στόχο 2% για το 2025. Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό με βάση  τον δείκτη ατομικών δαπανών – τον προτιμητέο δείκτη της FED –  προβλέπουν 5,6% για το τέλος του 2022, 3,1% για το τέλος του 2023, 2,5% για το 2024 και 2% για το 2025.

    Βουτιά στις αγορές

    Οι ευρωαγορές λίγο πριν το κλείσιμο, έβλεπαν απώλειες άνω του 3%, ενώ και η Wall Street κατά τη διάρκεια της ημέρας επέκτεινε τις απώλειες της με τον S&P να χάνει πάνω από 2.5%, τον Nasdaq σχεδόν 3% και τον Dow 2,26%. Οι τεχνολογικές μετοχές δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα με κολοσσούς όπως η Apple και η Amazon να καταγράφουν απώλειες άνω του 3% και του 4% αντίστοιχα.

    Και τα ευρωπαϊκά ομόλογα είδαν τις αποδόσεις του ανεβαίνουν, με την απόδοση του ελληνικού να ξεπερνάει το 4%, ενώ σε ιταλικά και γερμανικά παρατηρήθηκε μεγάλη μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Στο 0,5 η νέα αύξηση στα επιτόκια-Ένα χρόνο πίσω η μείωση του πληθωρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ