• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ βάζει στην πρίζα τον δείκτη

    ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Επικεφαλής ΔΕΗ


    Δεν θέλει να πέσει. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α έχασε στο ξεκίνημα τις 920 μονάδες, αλλά δείχνει να επανέρχεται.

    Η ΔΕΗ κερδίζει πάνω από 2%, καθώς όλα δείχνουν ότι είναι ο προτιμητέος επενδυτής για την Enel Romania και με ένα τίμημα 1,3 δισ. Ευρώ.

    Η Μότορ Όιλ ΜΟΗ 0,22% 27,22 συνεχίζει ανοδικά σε πολυετή υψηλά με κέρδη πάνω από 1%, ενώ ο ΟΤΕ επανέρχεται κοιτάζοντας τα 15 ευρώ.

    Μικρού εύρους profit taking σε Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 38,20 και Jumbo.

    Yποσχετική νέων υψηλών για την Τέρνα Ενεργειακή που έχει μπροστά της το deal με την First Sentier.

    Κόπωση στις τράπεζες με τον κλάδο να υποχωρεί στις 634 μονάδες. Στο 1 ευρώ η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 αμετάβλητη στα 3,74 η ΕΤΕ, στο 1,03 η Eurobank και στο 1,386 ευρώ η Πειραιώς.

    Η αγορά μετράει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους τραπεζίτες για τη στήριξη των ευάλωτων.

    Η προσοχή βεβαίως είναι στραμμένη στις «βουλές» της Κριστίν Λαγκάρντ ενόψει μιας νέας αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,50%, όπως προεξοφλείται ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 2,5%. Αυτό, μία μέρα μετά την αύξηση της Fed κατά 0,5%, στο 4,5%.

    Κατά τα άλλα, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι στο Χ.Α. μπαίνει φρέσκο χρήμα και μάλιστα σε επιλεγμένες εισηγμένες εταιρείες σχεδόν σε ολόκληρο το φάσμα του ταμπλό.

    Από την Προοδευτική μέχρι τον Μυτιληναίο και από την Ελλάκτωρ μέχρι το Κρι Κρι του Παναγιώτη Τσινάβου που δηλώνει ανοιχτός σε στρατηγικό επενδυτή κατά την παρουσίαση της εταιρείας του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αποκτά νόημα και κυρίως προοπτική για ένα ελπιδοφόρο 2023.

    Μπορεί η επόμενη χρονιά να είναι όντως εκλογική, αυτό δεν εμποδίζει σε τίποτα όμως τους αναλυτές να προβλέπουν και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και διατήρηση ρυθμών ανάπτυξης μεγαλύτερου του ευρωπαϊκού μέσου όρου, άνω του 2%.

    Πλέον το χρέος από το 2023 θα έχει μειωθεί στο 145% του ΑΕΠ και με την επενδυτική βαθμίδα στα χέρια οι ξένοι επενδυτές που ήδη κατέχουν το 63% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, θα μπορέσουν να ανασυνταχθολύν δίδοντας τις θέσεις τους σε long term investors.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτή είναι η μετοχή με την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως για το 2022 – Κέρδη 1.600%



    ΣΧΟΛΙΑ