• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τα «χαρτιά» που απέκτησαν… ανοσία στον κορονοϊό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Contributor
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Τέσσερις μετοχές εκ των οποίων η… εξής μία, της Τέρνα Ενεργειακή είναι αυτή που γράφει θετικό πρόσημο από το ξεκίνημα της χρονιάς.

    Το κλείσιμο της Παρασκευής βρήκε την Τέρνα Ενεργειακή στα 9,76 ευρώ όταν στις 31/12, τα κέρδη διαμορφώνονταν στο 7,66 ευρώ.  Στις 14/5  η Πειραιώς Sec ανεβάζει 20% την τιμή στόχο για την μετοχή και διαπραγματεύεται με έκπτωση 30% ως προς το p/e 2020/2021. Στις 12 Μαϊου, η Eurobank Sec. ανεβάζει την τιμή στόχο 25%, στα 10,50 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντάς τη στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για φέτος. Στις 6 Μαίου η Axia Ventures ανεβάζει την τιμή στόχο… 45%, στα 12,10 ευρώ, θεωρώντας ότι οι ΑΠΕ δεν επηρεάζονται από την πανδημία και πως η εταιρεία του Γιώργου Περιστέρη θα προσεγγίσει πολύ ταχύτερα από το 2025 τον στόχο των 2 GIGA.

    Οι υπόλοιπες τρεις βρίσκονται πολύ κοντά στις τιμές 31/12/2019. Ο ΑΔΜΗΕ διαπραγματεύεται στα 2,17 ευρώ με κλείσιμο στις 31/12 στα 2,32 ευρώ. Ο Σαράντης από τα 8,52 ευρώ την τελευταία ημέρα του 2019 διαπραγματεύεται στα 8,20 ευρώ και η Quest συμφερόντων Φέσσα από τα 7,88 ευρώ την επίμαχη ημερομηνία, σήμερα βρίσκεται στα 7,70 ευρώ.

    Oι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, σχολιάζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μάνος Χατζηδάκης, δημιουργούν μεγαλύτερη βεβαιότητα για τις οικονομικές τους επιδόσεις. Βέβαια οι δυνητικές περιπτώσεις ανάκαμψης δεν εξαντλούνται σε αυτή την τετράδα μετοχών βρίσκονται ωστόσο κάτω από περισσότερες ή λιγότερες αιρέσεις (διάρκεια κρίσης, τουριστική ζήτηση, ύψος απώλειας εισοδήματος κλπ) που μόνο η πάροδος του χρόνου είναι ικανή να απαντήσει.

    Στο τέλος αυτής της λίστας βρίσκονται οι τράπεζες, κλάδος για τον οποίο πάντα υπάρχει ακραία υποτιμητική υπερβολή στην χρηματιστηριακή συμπεριφορά τους, με την Αγορά περισσότερο να διατεθειμένη να ερμηνεύσει την τιμή και λιγότερο την είδηση. Οι τράπεζες, σύμφωνα με τον αναλυτή,  βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά περισσότερο λόγω της πρόσφατης προϊστορίας τους το 2015 και το 2012, έτη κατά τα οποία συνέτρεξαν πολύ ειδικές συνθήκες για να ανακεφαλαιοποιηθούν από το μηδέν.

    Ανάλογη εικόνα στο ταμπλό οι τράπεζες είχαν στις αρχές του 2016, το Φθινόπωρο του 2018 και στις αρχές του 2019 όταν και πάλι οι τιμές «προεξοφλούσαν» ανακεφαλαιοποιήσεις, χρεοκοπίες και λοιπά δεινά τα οποία ακόμα ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Σε αυτές τις συγκυρίες η στάση των εποπτικών αρχών (SSM, ΕΚΤ, Τράπεζα της Ελλάδος) είναι πολύ πιο ουσιαστική και ενδεικτική για το τι θα πρέπει να αναμένουμε και ως τώρα η στάση τους είναι 100% υποστηρικτική προς το τραπεζικό σύστημα.



    ΣΧΟΛΙΑ