• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βαρίδι για Dow Jones και S&P 500 η Salesforce

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με απώλειες ολοκλήρωσαν οι περισσότερες μετοχές την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου στη Wall Street, αφήνοντας πίσω τους τα ισχυρά κέρδη της Τετάρτης, που προκάλεσαν οι δηλώσεις το Τζερόμ Πάουελ.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.395,01 μονάδες με απώλειες 0,56% ενώ στο -0,09% ολοκλήρωσε ο S&P 500, αν και νωρίτερα είχε προσπαθήσει να βρεθεί σε θετικό έδαφος, κλείνοντας τελικά στις 4.076,57 μονάδες. Αντίθετα, σε θετικό έδαφος παρέμεινε ο Nasdaq, κλείνοντας στις 11.482,45 μονάδες με άνοδο 0,13%.

    Η απόδοση του επιτοκίου του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,6% την Πέμπτη, τη χαμηλότερη σε περίπου δύο μήνες.

    Οι μετοχές σημείωσαν απότομη άνοδο την Τετάρτη αφότου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η FED μπορεί σύντομα να προχωρήσει με χαμηλότερες αυξήσεις από τον Δεκέμβριο, αφήνοντας πίσω της μια σειρά από συνεχόμενες ανόδους των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, οι οποίες έχουν οδηγήσει τα επιτόκια αναφοράς σε ένα εύρος από 3,75% έως 4%, το υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία 15 χρόνια.

    Ωστόσο, τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να πέφτει αφού έχει κολλήσει κοντά σε υψηλό 40 ετών ενθάρρυναν αξιωματούχους και επενδυτές της Fed, με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου να πέφτει στο 3,6% την Πέμπτη, τη χαμηλότερη απόδοσή του σε περίπου δύο μήνες.

    Η αγορά είδε την Πέμπτη τον δείκτη τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, την μέτρηση του πληθωρισμού που προτιμά για τις αξιολογήσεις της η FED, να αυξάνεται κατά 0,3% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,4% σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Σε επίπεδο έτους, ο δείκτης υποχώρησε στο 6% τον Οκτώβριο από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.

    Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε κατά 0,2% τον Οκτώβριο μετά από άνοδο 0,5% τον Σεπτέμβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για μηνιαία αύξηση 0,3% του δομικού δείκτη.

    Από εκεί και πέρα, τα στοιχεία της S&P Global αλλά και του Institute for Supply Management (ISM) για τους μεταποιητικούς δείκτες PMI έδειξαν πως η δραστηριότητα υποχώρησε τον Νοέμβριο στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2020, καθώς υποχώρησε η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες.

    Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στις 47,7 μονάδες τον Νοέμβριο από 50,4 τον Οκτώβριο. O μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM υποχώρησε επίσης στις 49 μονάδες τον Νοέμβριο από 50,2 τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

    Πτωτικά κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 16.000 και διαμορφώθηκαν στις 225.000 αιτήσεις. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση κατά 5.000 αιτήσεις.

    Πλέον, το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται στις αυριανές δημοσιεύσεις για τις θέσεις εργασίας και την ανεργία Οκτωβρίου. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να δώσουν μια ακόμα ένδειξη για τον προσδιορισμό του μεγέθους της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της Fed κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής FOMC στις 13-14 Δεκεμβρίου. Οι πιθανότητες προς το παρόν ευνοούν μια αύξηση 50 μονάδων βάσης.

    Πέρα από τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι επενδυτές παρακολούθησαν επίσης τις αναφορές από την Κίνα για μια μικρή χαλάρωση των μέτρων, μετά τις μαζικές διαδηλώσει στη χώρα. Η Κϊνα επέτρεψε σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα να μπορούν να μπαίνουν καραντίνα για μια εβδομάδα στο σπίτι τους και όχι σε κυβερνητικές δομές όπως τώρα.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη έδωσε η Nike με άνοδο 1,29%, ενώ ακολούθησαν οι Home Depot (0,95%) και η Walt Disney (0,74%).

    Μεγάλο βαρίδι για τον δείκτη (αλλά και για τον S&P 500) αποδείχθηκε την Πέμπτη η μετοχή της  Salesforce, η οποία αν και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα αποτελέσματα τριμήνου,  ανακοίνωσε ότι ο συν-διευθύνων σύμβουλος Bret Taylor θα παραιτηθεί στις 31 Ιανουαρίου, αφήνοντας τον πρόεδρο Marc Benioff ως μοναδικό διευθύνοντα σύμβουλο. Η μετοχή έκλεισε στο -8,27%. Πέρα από τη  Salesforce, ισχυρή ήταν και η πτώση για τις UnitedHealth (-1,98%),Boeing ( -1,73%) και Verizon (-1,67%).

    Από τις μετοχές του S&P 500, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Etsy (+5,53%) και Synopsys (+5,39%).

    Εκτός S&P 500, ισχυρά ανοδικά (+26,46%) κινήθηκε η μετοχή της  Okta, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Σε υψηλό δυο εβδομάδων οι τιμές του WTI – Μικρές απώλειες για Brent

    Χρυσός: Με άλμα 3,1% ξεκίνησε τον Δεκέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ