• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Στο κόκκινο φέρνουν τις αγορές big tech, ΕΚΤ, Μεσανατολικό και η πορεία της οικονομίας


    Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μία ώρα περίπου μετά το άνοιγμα των αγορών, με τους επενδυτές να κοιτούν με επιφύλαξη τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, όπως επίσης και τις εξελίξεις με την ΕΚΤ, η οποία πάγωσε τα επιτόκιά της για τον Οκτώβριο, έπειτα από 15 μήνες συνεχών αυξήσεων.

    Νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της ανακοίνωσης της παύσης στην αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι η αύξηση επιτοκίων του Σεπτεμβρίου ίσως ήταν η τελευταία, ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα της ΕΚΤ αναφορικά την μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για μία νέα αύξηση, ακολουθώντας πάντα τα στοιχεία που δίνουν τα νέα δεδομένα για την πορεία της οικονομίας.

    Η ΕΚΤ ανοίγει τον νέο κύκλο συνεδριάσεων των Κεντρικών Τραπεζών, με το ενδιαφέρον του επενδυτικού κόσμου να στρέφεται στην επερχόμενη συνεδρίαση της FOMC της Fed, η οποία ως γνωστόν θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της μέχρι τα τέλη του έτους.

    Την ίδια ώρα, τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ έρχονται να συμπληρώσουν την αγωνία των επενδυτών, υπό τη σκιά της ενδεχόμενης κλιμάκωσης της σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

    Πώς κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, καθώς το ήδη βαρύ κλίμα επιβαρύνουν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών με τις απώλειες στην κεφαλαιοποίησή τους να αγγίζουν τα 200 δισ. δολάρια.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 33.005,17 μονάδες με οριακές απώλειες 0,09%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι International Business Machines Corp. (4,85%), Walgreens Boots Alliance Inc. (2,63%) και Merck & Co. Inc. (2,54%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινούνται οι Visa Inc. Cl A (-1,87%), Microsoft Corp. (-2,04%) και Nike Inc. (-2,36%).

    Ο S&P 500 κινείται στις 4.159,53 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,65%.

    Από τους κλάδους του δείκτη, οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στον κλάδο των υπηρεσιών Επικοινωνίας, ο οποίος έχει καταγράψει βουτιά 5,89%.

    Από τους μετοχές του δείκτη με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι Willis Towers Watson PLC (9,77%), A.O. Smith Corp. (6,76%) και American Tower REIT (5,98%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινούνται οι Align Technology Inc. (-23,87%), Whirlpool Corp. (-13,51%) και Hasbro Inc. (-12,18%).

    Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται στις 12.658,04 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,27%,

    Τα μακροοικονομικά δεδομένα της ημέρας

    Στις 210.000 αυξήθηκαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το πρωί της Πέμπτης, ξεπερνώντας την πρόβλεψη των αναλυτών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι θα αγγίξουν τις 208.000.

    Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 10.000, επιστρέφοντας πάνω από το επίπεδο των 200.000, μετά το χαμηλό εννέα μηνών που σημείωσαν την προπροηγούμενη εβδομάδα. Σε επίπεδο μήνα, κατά μέσο όρο οι αιτήσεις ανεργίας ανήλθαν στις 207.500 χιλιάδες από τις 206.250 χιλιάδες της προηγούμενης εβδομάδας.

    Εν τω μεταξύ,  οι μακροχρόνια άνεργοι έφτασαν τα 1,790 εκατομμύρια από τα 1,727 εκατ., ενώ η πρόβλεψη έκανε λόγο ότι θα αγγίξουν τα 1,740 εκατομμύρια.

    Όσον αφορά την ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο του 2023 κατέγραψε άλμα στο 4,9% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Τώρα, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις επόμενες κινήσεις της Fed, καθώς μας χωρίζει λιγότερο από μία εβδομάδα από την επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας.

    Τα «στοιχήματα» για τις επόμενες συνεδριάσεις της Fed

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει το εργαλείο Fed Watch της CME Group, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατά 98,6% η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά από 5,25%-5,50%, ενώ κατά 1,4% τα επιτόκιά της θα κυμανθούν από 5,5-5,75%.

    Παράλληλα, για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, το Fed Watch αναφέρει ότι κατά 79,1% από 5,25-5,50%, ενώ υπάρχει μία μερίδα αναλυτών που αντιστοιχεί στο 20,6% και υποστηρίζει ότι τα επιτόκια θα κυμανθούν από 5,50-5,75%. Tέλος, ελάχιστοι αναλυτές υποστηρίζουν κατά 0,3% ότι τα επιτόκια θα κυμανθούν από 5,75%-6,00%.

    Διαβάστε επίσης:

    Χάρης Δούκας: Έξι ερωτήματα για την Βασιλίσσης Όλγας ζητούν απαντήσεις

    ΤΧΣ: Το Ταμείο δεν είναι υποχρεωμένο να αποκαλύψει τους όρους της προσφοράς της UniCredit για την Alpha Bank

    Έφοδος του ΣΔΟΕ σε 5 εταιρείες ταχυμεταφορών – Δήλωσαν έσοδα 2,8 εκατ. και είχαν πωλήσεις 14 εκατ. ευρώ!



    ΣΧΟΛΙΑ