• Οικονομία

    ΗΠΑ: Άλμα σε υψηλό διετίας η ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο – Στο 4,9% σε ετήσια βάση

    • NewsRoom
    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ

    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ


    Εκρηκτική ανάπτυξη 4,9% κατέγραψε η οικονομία των ΗΠΑ στο γ’  τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις ήδη αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% τη στιγμή που η μέση πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του Reuters ήταν στο 4,3%.

    Μάλιστα κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει η οικονομία των ΗΠΑ, από το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ θεαματική ήταν και η επιτάχυνση από το προηγούμενο τρίμηνο στο 2,1%.

    Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη παρουσίασε μεγάλη ομοιομορφία, με τους βασικούς κλάδους της οικονομίας να συμβάλλουν θετικά ως προς αυτό.

    Ο κυρίαρχος κλάδος της κατανάλωσης, που συνιστά άνω των 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, πραγματοποίησε άλμα 4%, την ώρα που οι Αμερικανοί ξοδεύουν τόσο σε αγαθά όσο και υπηρεσίες, κυρίως σε στέγαση και υγειονομική περίθαλψη.

    Οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 3,9% στο τρίμηνο, καταγράφοντας την πρώτη θετική συμβολή της κατηγορίας στο ΑΕΠ από το α’  τρίμηνο του 2021.

    Ο μόνος κλάδος που επιβάρυνε την ανάπτυξη ήταν οι εισαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου και οι οποίες αφαιρούνται κατά τον υπολογισμό του ΑΕΠ.

    Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές το θεωρούν θετικό, καθώς αποτυπώνει τη δύναμη των Αμερικανών καταναλωτών, όσον αφορά την αγορά ξένων αγαθών και τη δυνατότητα ταξιδίων.

    Ταυτόχρονα, ο δομικός δείκτης προσωπικών δαπανών (PCE index excl. food & energy) το μέτρο που παρακολουθεί η Fed για την πορεία του πληθωρισμού, επιβράδυνε στο χαμηλότερο ρυθμό του από το 2020 και ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν, στο 2,4% ετησίως έναντι πρόβλεψης για 2,5%.

    Οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα αποκλιμακώθηκαν με την απόδοση του 2ετούς τίτλου των ΗΠΑ να υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης στο 5,08%, ενώ τα futures των δεικτών της Wall Street διέγραψαν το μεγαλύτερο των απωλειών που σημείωναν (άνω και του 1%) με εκείνα του Dow Jones να περνάνε κιόλας σε θετικό έδαφος (+0,1%).

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης στο δ’ τρίμηνο, θα οδηγήσει τους αξιωματούχους της Federal Reserve να αποφασίσουν εάν θα χρειαστεί να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια.

    Αρκετοί αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς το κόστος δανεισμού περιορίζει τις αγορές ακριβών κατηγοριών και επανέρχονται οι πληρωμές φοιτητικών δανείων.

    Εντούτοις, εάν η οικονομία των ΗΠΑ διατηρήσει τη δυναμική της, υπάρχει κίνδυνος να παραμείνει και ο πληθωρισμός για περισσότερο χρονικό διάστημα πάνω από τον πολυπόθητο στόχο του 2%.

    Αυτό θα σήμαινε περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.

    Αυτή τη στιγμή πάντως, το πονταρίσματα στα σχετικά futures, αναμένουν από τους αξιωματούχους της Fed να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίασή τους την ερχόμενη εβδομάδα.

    Πηγές: Bloomberg, Reuters 

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Αυξήθηκαν στις 210.000 οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

    Λαγκάρντ: Δεν έχουμε συζητήσει το ενδεχόμενο μείωσης – Εντυπωσιακή η ανάκαμψη της Ελλάδας

    Τουρκία: Συνεχίζει τη σύσφιξη – Στο 35% εκτόξευσε τα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ