• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέες απώλειες με το βλέμμα σε πληθωρισμό και ανώτατο όριο χρέους

    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με ήπιες απώλειες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου έχοντας, πάντως, την προσοχή τους στραμμένη και στο ζήτημα του πολιτικού αδιεξόδου στο Κογκρέσο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.562,14 μονάδες με απώλειες -0,17%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε την Τρίτη στις 4.119,23 μονάδες με πτώση -0,46%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 12.179,55 μονάδες, υποχωρώντας κατά -0,63%, μια μέρα μετά την έξοδο από το έδαφος του bear market, στο οποίο είχε μπει από τις 28 Δεκεμβρίου.

    Η Wall Street αναμένει την συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους του Κογκρέσου, για συνομιλίες υψηλού κινδύνου σχετικά με το όριο χρέους της χώρας. Αν και είναι απίθανο μια άμεση πρόοδος, η συνάντηση αναμένεται να δώσει τον τόνο για τις διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων.

    Την ίδια ώρα  η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν φέρεται να πιέζει, κάνοντας λόγο για τον «καταστροφικό» αντίκτυπο που θα είχε μια χρεοκοπία. Πηγές του Reuters, μάλιστα, ανέφεραν ότι έχει συνομιλίες κατ’ ιδίαν με CEOs για να τους προειδοποιήσει για τις «επικίνδυνες συνέπειες του τρέχοντος φαινομένου».

    Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον της αγοράς συγκεντρώνουν τα αυριανά στοιχεί για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Απρίλιο. Η αγορά αναμένει πως ο ΔΤΚ θα παραμείνει αμετάβλητος σε ετήσια βάση, ενώ αναμένει μια μικρή υποχώρηση του δομικού δείκτη.

    Η έκθεση του πληθωρισμού θα δώσει ενδείξεις για τις προθέσεις της FED γύρω από τη νομισματική της πολιτική το επόμενο διάστημα. Πάντως, οι επενδυτές είδαν τη Δευτέρα την έκθεση της Fed για τις πιστώσεις των τραπεζών στις ΗΠΑ να αναφέρει μια αυστηροποίηση των όρων δανεισμού στο πρώτο τρίμηνο, κάτι που ενισχύει τη δυνατότητά της να παγώσει πλέον τις αυξήσεις των επιτοκίων.

    Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η PayPal απογοήτευσε με το guidance που ανακοίνωσε με την μετοχή της να υποχωρεί κατά 12%. Αντίθετα η Palantir ανακοίνωσε καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα, με την μετοχή της να κλείνει στο  +23,39%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Boeing (2,34%), μετά τη συμφωνία με τη Ryanair ύψους 40 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. Ακολούθησε η Salesforce με άνοδο 1,66%. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Ιntel (-2,18%), ενώ ακολούθησαν οι 3M (-1,50%), Nike (-1,40%) και Procter & Gamble (-1,02%).



    ΣΧΟΛΙΑ