• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέα ημέρα πτώσης στο χειρότερο σερί από τον Ιούνιο – Άνω του 4% οι απώλειες του Αυγούστου

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με νέες απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες την τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου στη Wall Street, διευρύνοντας το αρνητικό σερί τους για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

    Πρόκειται μάλιστα για το χειρότερο 4ήμερο αρνητικό σερί από τα μέσα Ιουνίου για τη Wall Street.

    Ειδικότερα, την Τετάρτη ο Dow Jones έκλεισε στις 31.511,09 μονάδες με απώλειες -0,88%, ο  S&P 500 στις 3.955,01 μονάδες με πτώση  -0,78% ενώ ο  Nasdaq  στις 11.816,20 μονάδες, στο -0,56%.

    Η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε μέσα στην ημέρα έως το 3,187% για να υποχωρήσει αργότερα στο 3.178%, ενώ αυτή του 2ετους τίτλου ξεπέρασε μέσα στην ημέρα το 3,5% ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο 3,487%.

    Οι ανησυχία γύρω από την επίπτωση των κινήσεων της FED στην αμερικανική οικονομία, μετά και τη δηλωμένη πρόθεση των αξιωματούχων της να συνεχίσουν με κάθε κόστος την μάχη κατά του πληθωρισμού μέσω των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων, οδήγησε τη Wall Street σε απώλειες για το σύνολο του μήνα Αυγούστου.

    Ειδικότερα, ο S&P 500 έκλεισε τον Αύγουστο με συνολική πτώση 4,2%, ο Dow Jones με απώλειες 4,1% και ο Nasdaq με βουτιά 4,6%.

    Μακροοικονομικά στοιχεία

    Οι επενδυτές είδαν με προβληματισμό την Τετάρτη τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ τον Αύγουστο, στο +9,1%. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, έως της τάξης των 75 μ.β.

    Στα στοιχεία από τις  ΗΠΑ, ο ρυθμός των προσλήψεων εργαζομένων για τον μήνα Αύγουστο κατέγραψε μεγάλη πτώση σύμφωνα με τηνADP. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 132.000 έναντι 270.000 τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν μια μέτρηση στις 300.000 προσλήψεις. Ακόμα, οι μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 7,6% για τον Αύγουστο σε μηνιαίο επίπεδο. Ωστόσο οι αναλυτές αναμένουν ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής θα δείξει ότι η οικονομία πρόσθεσε 300.000 θέσεις εργασίας αυτό τον μήνα.

    Τα στοιχεία αυξάνουν τις ανησυχίες για το ότι ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ (κοντά σε ρεκόρ 40 ετών) και η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις λόγω της ανόδου των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχουν οδηγήσει σε συγκράτηση των προσλήψεων από τους εργοδότες της χώρας, βάζοντας εμπόδια στην ανάκαμψη της απασχόλησης.

    Στο κλίμα αυτό, μέλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ εκτίμησε τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα αυξηθούν σημαντικά προτού η Fed χαλαρώσει στη μάχη απέναντι στον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, η κ. Μέστερ είπε ότι βλέπει τα επιτόκια να αυξάνονται πάνω από το 4% στους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, που καθορίζει τι χρεώνουν μεταξύ τους οι τράπεζες για δανεισμό μίας ημέρας και συνδέεται με πολλά καταναλωτικά χρεόγραφα, βρίσκεται σήμερα στο 2,25% – 2,5%. «Η τρέχουσα θέση μου είναι ότι θα καταστεί απαραίτητο να αυξηθεί το επιτόκιο κάπου πάνω από το 4% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και να παραμείνει εκεί”, αναφέρεται σε σχόλια που έχει προετοιμάσει η Λ. Μέστερ για ομιλία της στο Ντέιτον. Όπως σημειώνει η ίδια, “δεν αναμένω πως η Fed θα μειώσει τον στόχο των επιτοκίων στο επόμενο έτος».

    Μετοχές

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 4 έκλεισαν με – ήπια ή οριακή – άνοδο (Amgen 0,49%, Goldman Sachs 0,47%, McDonald’s  0,07%, Walmart 0,05%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Salesforce (-2,22%), Merck (-1,75%) και American Express (-1,72%).

    Ισχυρή άνοδο, αντίθετα, κατέγραψε η μετοχή της Meta Platforms κλείνοντας στο +3,67%, την καλύτερη μάλιστα επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500. Στο +8,69% έκλεισε και η μετοχή της Snap.

    Αντίθετα, βουτιά 8,26% σημείωσε η μετοχή της Chewy  αφού οι πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου της διαδικτυακής εταιρείας λιανικής πώλησης κατοικίδιων ζώων απογοήτευσαν. Η μετοχή της Hewlett-Packard υποχώρησε επίσης κατά 7,74% αφού οι πωλήσεις τρίτου τριμήνου της κατασκευάστριας φορητών υπολογιστών ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις με τις πωλήσεις φορητών υπολογιστών (laptop) να πέφτουν 32%.

    Η μετοχή της Bed Bath & Βeyond, η άλλοτε αγαπημένη μετοχή των χρηστών του Reddit, έκλεισε επίσης με βουτιά 21,30 αφού αποκάλυψε ότι έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση και θα κλείσει περίπου 150 καταστήματα ενώ θα απολύσει περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού της.

    Διαβάστε επίσης

    Οι φόβοι για περιορισμό της ζήτησης έριξαν 2,3% το πετρέλαιο

    Πτώση στις ευρωαγορές μετά το νέο ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

    Ήπια πτώση του χρυσού με το βλέμμα στα επιτόκια της Fed



    ΣΧΟΛΙΑ