• Οικονομία

    Πτώση στις ευρωαγορές μετά το νέο ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Σημαντικές απώλειες εμφάνισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη σκιά του νέου πληθωριστικού ρεκόρ που δείχνει να οδηγεί σε γιγαντιαία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε στις 415,12 μονάδες με πτώση 1,1% και κλείσιμο σχεδόν στο χαμηλό ημέρας, με τις πιέσεις να ξεκινούν όταν ανακοινώθηκε το νέο άλμα του πληθωρισμού και να διευρύνονται καθώς η αγορά άρχισε να τιμολογεί αύξηση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

    Στο επίκεντρο των πωλήσεων βρέθηκε ο ενεργειακός κλάδος, που υποχώρησε κατά 2,7% με φόντο τη συνεχιζόμενη βουτιά στις τιμές του πετρελαίου, ενώ κάποια στήριξη επιχείρησε να δώσει ο τομέας ταξιδιών και αναψυχής με άνοδο 0,6%. Σε επίπεδο μήνα δε, ο Stoxx 600 ολοκλήρωσε τον Αύγουστο με απώλειες περίπου 5,3%. Παρόμοια ήταν η εικόνα και στα εγχώρια ευρωπαϊκά ταμπλό, με τους δείκτες να εμφανίζουν σημαντικές απώλειες και να κλείνουν στα χαμηλά ημέρας τους ή κοντά σε αυτά.

    Πως κινήθηκαν οι δείκτες

    Στη Γερμανία ο DAX σημείωσε απώλειες 1% που τον έφεραν στις 12.834 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,4% και υποχώρησε στις 6.125 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε στις 7.284 μονάδες με -1,05%.

    Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε κατά 1,22% στις 21.559 μονάδες και ο IBEX 35 στην Ισπανία έχασε 1,17% κλείνοντας στις 7.886 μονάδες.

    Τι αναφέρουν οι αναλυτές

    Στην είδηση της ημέρας, ο πληθωρισμός συνέχισε το ράλι του στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών με νέο ιστορικό υψηλό στο 9,1% από το 8,9% του Ιουλίου. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,5%, ενώ ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, σκαρφάλωσε στο 4,3% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση από το 4% που είχε προηγηθεί.

    Με το επενδυτικό κλίμα να έχει επιβαρυνθεί έντονα παγκοσμίως έπειτα από την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Τζέι Πάουελ την Παρασκευή, όπου σηματοδότησε περαιτέρω επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής, οι πιέσεις στην Ευρώπη εντάθηκαν σήμερα όταν άρχισαν οι διεθνής οίκοι και οι επενδυτές να τιμολογούν γιγαντιαία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

    Συγκεκριμένα, οι Goldman Sachs και Bank of America αναθεώρησαν σήμερα τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια της ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι η νέα εκτίναξη του πληθωρισμού θα πείσει τους αξιωματούχους της να απαντήσουν με επιθετική κίνηση. Την ίδια ώρα, αντιστράφηκαν πλέον και τα πονταρίσματα στα παράγωγα που συνδέονται με τα επιτόκια της ΕΚΤ, με την αγορά να τιμολογεί αύξηση 75 μονάδων βάσης εκτιμώντας ότι οι αξιωματούχοι της Τράπεζας θα εντείνουν τη μάχη του κατά του πληθωρισμού.

    Ειδικότερα, οι αγορές εκτιμούν ότι η Τράπεζα θα έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 1,25% (125 μ.β.) έως τον Οκτώβριο, κάτι που – δεδομένου ότι μεσολαβούν δύο συνεδριάσεις – υποδηλώνει μία κίνηση στα επίπεδα των 75 μ.β. και μία σε εκείνα των 50 μ.β.

    Διαβάστε επίσης

    Παράταση δυνατότητας υποβολής δικαιολογητικών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

    Ν. Παπαθανάσης: Μη εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα σημαίνει πτώχευση

    Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων – Πιέσεις στην ΕΚΤ μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ