• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπια πτώση του χρυσού με το βλέμμα στα επιτόκια της Fed

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Οι τιμές του χρυσού μειώθηκαν την Τετάρτη για πέμπτη διαδοχική μηνιαία πτώση, καθώς τα σταθερά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τα σχόλια της Federal Reserve έδειχναν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, μετριάζοντας την απήχηση του μετάλλου που δεν αποδίδει.

    Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 0,7% στα 1.711,10 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδό του σε περίπου ένα μήνα. Ο χρυσός χρυσός έχει χάσει 3,2% μέχρι στιγμής τον Αύγουστο. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,6% στα 1.726,20 δολάρια ανά ουγγιά.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    «Η Fed δεν έχει προθέσεις να χαλαρώσει σημαντικά βραχυπρόθεσμα. Η εστίασή τους είναι στον πληθωρισμό και αυτό που θέλουν να κάνουν είναι ίσως ακόμη και να δημιουργήσουν κάποιους αμφίδρομους κινδύνους γύρω από τις προσδοκίες πολιτικής, όπου δίνουν λίγο λιγότερο σαφείς οδηγίες προς τα εμπρός», δήλωσε ο Ilya Spivak, αναλυτής νομισμάτων στην DailyFX.

    Αυτό συμβάλλει στην αδυναμία του χρυσού και στην ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Spivak. Ο επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να χρειαστεί να πάρει το επιτόκιο πολιτικής της «κάπως πάνω» στο 3,5% και να το διατηρήσει εκεί μέχρι το τέλος του 2023.Παρόλο που ο χρυσός θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, οι αυξήσεις επιτοκίων αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης του χρυσού ενώ ενισχύουν το δολάριο.

    Τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούλιο και η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Fed θα διατηρήσει την επιθετική πολιτική της. Ο δείκτης του δολαρίου παρέμεινε σταθερός κοντά στο υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών που έφτασε τη Δευτέρα. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζήτησαν επίσης ταχεία αύξηση των επιτοκίων.

    Διαβάστε επίσης

    Πτώση στις ευρωαγορές μετά το νέο ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

    Οριακή ύφεση 0,4% στη ρωσική οικονομία το α’ εξάμηνο

    Παράταση δυνατότητας υποβολής δικαιολογητικών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή



    ΣΧΟΛΙΑ