• Οικονομία

    Οι φόβοι για περιορισμό της ζήτησης έριξαν 2,3% το πετρέλαιο

    • NewsRoom


    Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να υποχωρούν την Τετάρτη λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την προβληματική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, την προοπτική αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και τους αυξημένους περιορισμούς για τον περιορισμό του Covid-19 στην Κίνα.

    Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου του WTI έπεσε κατά 2,9% ή 2,3 δολάρια για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 89,55 δολάρια το βαρέλι. Οι διακυμάνσεις των τιμών από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία πριν από έξι μήνες έχουν ταραχοποιήσει τα hedge funds και τους κερδοσκόπους και εξασθένησαν τις συναλλαγές, γεγονός που με τη σειρά του έκανε την αγορά ακόμη περισσότερο, όπως φάνηκε την Τρίτη.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    «Τα τελευταία σημάδια ανάπτυξης είναι η συρρίκνωση της κινεζικής εργοστασιακής δραστηριότητας τον Αύγουστο και η βραδύτερη από την αναμενόμενη επέκταση του τομέα υπηρεσιών της χώρας», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates. «Επιπλέον, τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ πιστεύεται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, πιθανώς έως και 0,75% – και όλα αυτά κάνουν τους επενδυτές μετοχών να τρέχουν για την έξοδο. Το πετρέλαιο ακολουθεί δεόντως, τουλάχιστον προς το παρόν».

    Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας επέκτεινε την πτώση τον Αύγουστο, καθώς οι νέες μολύνσεις από τον Covid, οι χειρότεροι καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών και ο ταλαιπωρημένος τομέας ακινήτων επηρέασαν την παραγωγή, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τη δυναμική. Μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας από το Shenzhen έως το Dalian επιβάλλουν lockdown και κλείσιμο επιχειρήσεων για να περιορίσουν τα κρούσματα Covid-19 σε μια εποχή που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βιώνει ήδη ασθενή ανάπτυξη.

    Η μείωση των αποθεμάτων βενζίνης ήταν σχεδόν τριπλάσια από την πτώση 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών που ανέμεναν κατά μέσο όρο οκτώ αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Για τα αποθέματα αποστάγματος περίμεναν πτώση περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών. Ωστόσο, τα στοιχεία της API έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 593.000 βαρέλια, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση περίπου 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών.

    5 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+

    Ένας άλλος παράγοντας που υποστηρίζει τις τιμές είναι οι συζητήσεις για περικοπές της παραγωγής από τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους, που ονομάζονται μαζί OPEC+. Ο ΟΠΕΚ+ είναι ο επόμενος που θα συνεδριάσει στις 5 Σεπτεμβρίου.

    Η ρωσική δράση για το φυσικό αέριο έδωσε περαιτέρω υποστήριξη. Η Gazprom διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου μέσω της βασικής οδού εφοδιασμού της Ευρώπης την Τετάρτη, καθώς η οικονομική μάχη μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών εντάθηκε.

    Διαβάστε επίσης

    Βιλερουά ντε Γκαλό: Αρνητικός σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

    Στουρνάρας: «Θα ήταν λάθος η πολύ μεγάλη αύξηση των επιτοκίων»

    DW: Σολτς, Χάμπεκ και Λίντνερ ανακοίνωσαν πακέτο ελαφρύνσεων ύψους 40 δις



    ΣΧΟΛΙΑ