• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα στο άνοιγμα, ανακάμπτει ο Nasdaq από τη χθεσινή βουτιά

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με ήπιες μεταβολές σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο κινούνται κατά το άνοιγμα της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αμερικανική αγορά να προσπαθεί να αναλύσει καλύτερα τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Οικονομιών Τζάνετ Γέλεν, οι οποίες προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο.

    Η Γέλεν, πρώην επικεφαλής της FED, ανέφερε πως ίσως χρειαστεί το επόμενο διάστημα να υπάρξει μια άνοδος των επιτοκίων προκειμένου η αμερικανική οικονομία να προστατευθεί από την υπερθέρμανση. Η δήλωση της ήρθε να ενισχύσει τον προβληματισμό που επικρατεί στην αγορά, η οποία παρατηρεί την ταχύτητα της ανάκαμψης να αυξάνεται, με την αμερικανική οικονομία να κινείται πολύ πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες, οδηγώντας σε άνοδο του πληθωρισμού.  Αργότερα, πάντως,  η υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει πως  σέβεται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και δεν προτείνει ούτε προβλέπει κάτι για τις αποφάσεις της.

    Πάντως οι επενδυτές είδαν μάλλον με ανακούφιση τα στοιχεία από την αγορά εργασίας, καθώς παρά την συνέχιση της ταχείας ανάκαμψής της,  η πρόοδός της ήταν ελαφρώς ασθενέστερη από το αναμενόμενο. Ο ADP ανέφερε ότι 742.000 άτομα βρήκαν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον προηγούμενο μήνα. Ο αριθμός ήταν περίπου 58.000 κάτω από τις προσδοκίες, αν και ο αριθμός του προηγούμενου μήνα αναθεωρήθηκε κατά 48.000 σε 565.000.

    Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε, εξάλλου, την Τετάρτη ότι θα διατηρήσει σταθερή την έκδοση τοκομεριδίων το επόμενο τρίμηνο, και ότι οι μειώσεις στα εκκρεμή κρατικά ομόλογα θα πρέπει να επιβραδυνθεί. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα πουλήσει 58 δισ. δολάρια σε τριετή ομόλογα την επόμενη εβδομάδα, καθώς επίσης 41 δισ. δολάρια σε 10ετή και 27 δισ. δολάρια σε 30ετή ομόλογα, αμετάβλητα από το προηγούμενο τρίμηνο.

    Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων η General Motors ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη α΄ τριμήνου. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,98 δισ. δολάρια ή 2,03 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 247 εκατ. δολαρίων ή 17 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο. Η β την περασμένη εβδομάδα μείωσε τις προβλέψεις της για ολόκληρο το έτος λόγω των προβλημάτων παραγωγής της.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας από το άνοιγμα της αγοράς στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones υποχωρεί στις 34.085,07 μονάδες, με απώλειες 0,14%, ενώ ο S&P 500 κινείται στις 4.167,95 μονάδες με άνοδο 0,08% ενώ ο Nasdaq στις 13.655,95 με άνοδο 0,16%



    ΣΧΟΛΙΑ