• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα για τα futures, απογοητεύει η Facebook – Βουτιά 5,4% για τη μετοχή της PayPal

    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Μικτά πρόσημα αναμένονται στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, με τα futures του Dow Jones να κερδίζουν 140 μονάδες λίγο πριν το «καμπανάκι», παίρνοντας ώθηση κυρίως από τις ενθαρρυντικές ανακοινώσεις της Federal Reserve.

    Η FED ανακοίνωσε χθες ότι θα αφήσει αμετάβλητα τόσο τα βασικά της επιτόκια όσο και το πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ομολόγων, στο ύψος των 120 δισ. δολαρίων τον μήνα. Σύμφωνα με την FED και τον επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά όχι αρκετή για να αρχίσει το tapering του προγράμματος αγοράς ομολόγων. «Έχουμε δρόμο ακόμη για να καλύψουμε στο μέτωπο της αγοράς εργασίας» ανέφερε ο Πάουελ κατά την Press Conference μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της FED. «Νομίζω πως είμαστε πολύ μακριά ακόμα από την ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο προς τον μέγιστο στόχο της απασχόλησης. Θα ήθελα να δω κάποια ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας», εξήγησε. Ωστόσο παρά τις θετικές ειδήσεις, Dow Jones και S&P κρατήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με τους επενδυτές να εμφανίζονται διστακτικοί χθες. Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.930,93 μονάδες, με απώλειες -0,36%, ο S&P 500 στις 4.400,64 μονάδες με οριακή πτώση -0,02% ενώ ο Nasdaq στις 14.762,58 μονάδες, με άνοδο 0,70%.

    Η χθεσινή ημέρα είχε πολλές και ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου, η βαρύτητα των οποίων στις αντίστοιχες μετοχές αναμένεται να φανεί σήμερα. Η Facebook ανακοίνωσε κέρδη 3,61 δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 3,03 δολάρια ανά μετοχή, καθώς και έσοδα 29,08 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για έσοδα 27,89 δισ. δολάρια. Οι ενεργοί χρήστες της πλατφόρμας της ανέρχονται σε 1,91 δισ. ανά ημέρα και 2.9 δισ. ανά μήνα. Τα συνολικά κέρδη ανά χρήστη διαμορφώθηκαν στα 10,12 δολάρια.

    Εντυπωσιακά καλύτερα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ανακοίνωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης η Ford. Αν και οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένες απώλειες 3 cents ανά μετοχή, η Ford κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη 13 cents ανά μετοχή, παρά το ότι τα έσοδα από τα αυτοκίνητα διαμορφώθηκαν στα 24,13 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για έσοδα 24,25 δισ. δολαρίων.

    Η PayPal ανακοίνωσε την Τετάρτη καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,18 δισ. δολαρίων, ή 1 δολάριο ανά μετοχή, το β’ τρίμηνο. Σε προσαρμοσμένη βάση, η PayPal σημείωσε κέρδη 1,15 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για 1,12 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 19% στα 6,24 δισ. δολάρια. Παρόλα αυτά, η μετοχή προσυνεδριακά κατρακυλάει κατά 5,45%.

    Σήμερα, η φαρμακευτική εταιρία Merck & Co ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1,55 δισ. δολάρια ή 61 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 3 δισ. δολαρίων ή 1,18 δολαρίων ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο και οι πωλήσεις αυξήθηκαν 19% στα 11,40 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 11,08 δισ. δολάρια. Για το 2021 η εταιρεία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 5,47-5,57 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 5,52 δολάρια, και αναμένει έσοδα 46,4-47,4 δισ. δολαρίων, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 46,2 δισ. δολάρια. Ωστόσο η μετοχή υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,2%.

    Η μετοχή της Facebook κατρακυλάει κατά 3,24% στην προαγορά ενώ αντιθέτως της Ford ανεβαίνει σχεδόν 5%. Η Amazon η οποία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς αναφέρει την Πέμπτη μετά το κλείσιμο, προσθέτει ήπια 0,14%.

    Στο επίκεντρο βρίσκεται και η Didi Global προσθέτει 18% αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της κινεζικής εταιρείας θα μπορούσαν να την πάρουν ιδιωτικά για να εξευμενίσουν τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, λίγες εβδομάδες μετά την IPO της στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο σήμερα η εταιρία διέψευσε ένα τέτοιο σενάριο. Η μετοχή της Uber πέφτει 4,6% μετά από δημοσίευμα του Reuters ότι η SoftBank αναμένεται να πωλήσει περίπου 45 εκατομμύρια μετοχές της στην εταιρεία.

    Πριν από λίγο, ανακοινώθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που πέρασε, οι οποίες ήταν μειωμένες από την προηγούμενη, ωστόσο ήταν παραπάνω από τις προβλέψεις. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ήταν 400.000, μειωμένες σε σχέση με τις 419.000 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 380.000.

    Η αμερικανική οικονομία δεν αναπτύχθηκε με τον ρυθμό που ανέμεναν οι αναλυτές το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και προϊόντων σε διάφορους κλάδους αντιστάθμισαν την ανάκαμψη της δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό μόλις 6,5%, πολύ χαμηλότερο από την πρόβλεψη για 8,5%. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά είναι η πρώτη ανάγνωση για το τρίμηνο και είναι πιθανό να αναθεωρηθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

    Στο κλίμα αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones προσθέτουν 140 μονάδες ή 0,4%, του S&P 500 επίσης ανεβαίνουν ήπια κατά 0,16% ενώ του τεχνολογικού Nasdaq υποχωρούν κατά 22 μονάδες ή 0,15%.

    Διαβάστε επίσης:

    Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις FED – Άλμα για Boeing και Alphabet, τι ανακοίνωσαν Ford και Facebook
    ΗΠΑ: Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια η Fed



    ΣΧΟΛΙΑ