• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με νέα ιστορικά ρεκόρ υποδέχθηκε την έναρξη του tapering

    • NewsRoom
    Wall Street


    Σε θετικό έδαφος παρέμεινε η Wall Street την Τετάρτη, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά και τις ανακοινώσεις της FED για την έναρξη του tapering.

    H FED ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, πως προχωρά στη μείωση του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων από τα 120 δισ. δολάρια, στα 105 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο. Με βάση τον προγραμματισμό  της FED, η μείωση του ρυθμού αγορών κατά 15 δισ. δολάρια ανά μήνα θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του 2022, όταν και το πρόγραμμα θα τερματιστεί.

    Αντίθετα η FED διατήρησε σταθερά τα βασικά της επιτόκια κοντά στο 0%, ενώ  επανέλαβε ότι δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια μετά την ολοκλήρωση του tapering. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της.

    Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επισήμανε ότι οι διεθνείς διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού αυξάνουν τους κινδύνους πληθωρισμού, σημειώνοντας όμως ότι αυτό το ζήτημα «αναμένεται να είναι παροδικό», ωστόσο θα πρέπει να αμβλυνθεί για να επιτευχθεί η αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού.

    Νωρίτερα, οι επενδυτές της Wall Street είχαν ακούσει με ικανοποίηση την Κριστίν Λαγκάρντ να αναφέρει πως θεωρεί απίθανο να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων το 2022 από την ΕΚΤ.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 36.157,58 μονάδες, με άνοδο 0,29%, ο  S&P 500 στις 4.660,57 μονάδες με άνοδο 0,65% και ο Nasdaq  στις 15.811,58 μονάδες με άνοδο 1,04%. Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που οι βασικοί δείκτες κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά.

    Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000, στις 2.404,28 μονάδες, με άνοδο 1,80%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walgreens (3,10%), Nike (2,78%) και Amgen (1,81%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι  Caterpillar (-1,72%), Goldman Sachs (-1,40%) και Chevron (-0,72%), με την τελευταία να επηρρεάζεται από την πτώση του WTI κατά 3%.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές, η  Lyft έκλεισε με άνοδο 8,19%,  η CVS Health με άνοδο 5,69% και η T-Mobile 5,30% στον απόηχο των καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου που ανακοίνωσαν.

    Άνοδο 15,22% σημείωσε η μετοχή της Bed Bath & Beyond η οποία ανακοίνωσε συνεργασία με την αλυσίδα Kroger, αν και η αύξηση είχε να κάνει και με ένα short squeeze στη μετοχή.

    Άνοδο 5,41% σημείωσε η μετοχή της Gap, μετά την ανακοίνωση της ιταλικής  OVS πως θα αγοράσει τα 11 καταστήματα της Gap στην Ιταλία.

    Άνοδος 8.36% και για την εταιρεία εξόρυξης ουρανίου Cameco, καθώς η Bank America αναθώρησε τη μετοχή της.

    Στον αντίποδα βουτιά 22,95% κατέγραψε η εταιρεία real estate Zillow η οποία ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τον κλάδο της αγοράς κατοικιών, ενώ  πτωση 14,06%% σημείωσε η μετοχή της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard, καθώς ανακοίνωσε πως θα καθυστερήσει την έκδοση δύο παιχνιδιών της, ενώ πάρα τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου, δεν κατάφερε να παρουσιάσει μια ικανοποιητική πρόβλεψη για τις πωλήσεις στην περίοδο των γιορτών.



    ΣΧΟΛΙΑ