• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κριστίν Λαγκάρντ: Απίθανο να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων το 2022

    • Bloomberg
    Κριστίν Λαγκάρντ: Απίθανο να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων το 2022

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την αντίθεση της στα “στοιχήματα” της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων το 2022.

    «Στην οδηγία μας για τα επιτόκια, έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρα τις τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προτού αρχίσουν να αυξάνονται», είπε η Λαγκάρντ την Τετάρτη σε ομιλία της στη Λισαβόνα.

    «Παρά την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές για την πορεία του μεσοπρόθεσμα παραμένουν συγκρατημένες και, ως εκ τούτου, αυτές οι τρεις συνθήκες είναι πολύ απίθανο να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος».

    Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, η Kριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων ως ασύμφωνες με την ανάλυση και τις μελλοντικές οδηγίες της ΕΚΤ.

    Σταμάτησε όμως να λέει ότι οι αγορές κάνουν λάθος, αντανακλώντας μια συμφωνία εντός του Διοικητικού Συμβουλίου ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

    Round Trip

    Το ευρώ υποχώρησε μετά από τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ και διαπραγματεύονταν στα 1,1582 δολάρια. Νωρίτερα ανέκαμψε στα 1,1592 δολάρια.

    Οι αγορές χρήματος διατήρησαν τα στοιχήματα για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο του 2022.

    Οι κινήσεις της αγοράς τροφοδοτήθηκαν πρόσφατα από την επιτάχυνση του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τις τιμές. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ξεπέρασε το 4% τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής.

    Οι πιέσεις στις τιμές θα αμβλυνθούν

    Η ΕΚΤ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενώ η τρέχουσα φάση του ταχύτερου πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, οι πιέσεις στις τιμές θα αμβλυνθούν μόλις ανακάμψουν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και άλλοι ειδικοί παράγοντες αρχίσουν να εξασθενούν.

    Η τράπεζα προετοιμάζεται για κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, όταν θα υπάρξουν νέες οικονομικές προβλέψεις. Καθώς η πανδημία να επανέρχεται, πολλοί αναλυτές βλέπουν την ΕΚΤ να ενισχύει τις τακτικές αγορές περιουσιακών στοιχείων μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια) τον Μάρτιο.

    “Όσον αφορά την προσαρμογή των αγορών ομολόγων στον μετά την πανδημία κόσμο, θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας τον Δεκέμβριο», είπε η Λαγκάρντ. «Ακόμη και μετά το αναμενόμενο τέλος της έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική – συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης προσαρμογής των αγορών περιουσιακών στοιχείων – να στηρίξει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο μας του 2%”.

    Προς το παρόν, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει την έκτακτη αγορά ομολόγων για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού της ζώνης του ευρώ σε χαμηλά επίπεδα, τόνισε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Μια αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης «δεν είναι επιθυμητή σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται ήδη από τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων», εξήγησε.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ