• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με ισχυρά κέρδη ολοκληρώθηκε η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα

    • NewsRoom
    Dow Jones Wall Street


    Σε ανοδικό έδαφος επέστρεψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, κλείνοντας μάλιστα με σημαντικά κέρδη, ολοκληρώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 33.761,05 μονάδες με άνοδο 1,27%, ο  S&P 500 στις 4.280,15 μονάδες με κέρδη 1,73% ενώ ο  Nasdaq στις 13.047,19 μονάδες με άλμα 2,09%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 2,9%, ο S&P 500 με κέρδη 3,26% και ο Nasdaq με κέρδη 3,08%.

    Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq έκλεισαν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα σε ανοδικό έδαφος.

    Η αγορά κινήθηκε αυτή την εβδομάδα στον απόηχο των ανακοινώσεων για μια σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο θετικό σημάδι για την αποτελεσματικότητα των κινήσεων της FED. Έτσι, οι επενδυτές θεώρησαν πως δίνεται η ευκαιρία ώστε η FED να μην συνεχίσει με πιο επιθετικές κινήσεις στην αύξηση των επιτοκίων της, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, χωρίς ωστόσο να περιμένουν πως οι σχετικές κινήσεις θα τερματιστούν.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή  παρέμεινε σταθερός από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, χάρη στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, ενώ σε επίπεδο έτους κατέγραψε υποχώρηση στο 8,5% από το 9,1% του Ιουνίου. Ανάλογη υποχώρηση, μεγαλύτερη μάλιστα του αναμενόμενου, παρουσίασαν τόσο οι τιμές παραγωγού, όσο και οι τιμές των εισαγωγών.

    Το κλίμα που διαμορφώθηκε στην αγορά οδήγησε πλέον τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο άνω του 15% από τα πρόσφατα χαμηλά του, ο Dow άνοδο άνω του 12% και ο Nasdaq άνω του 21%, έχοντας πια εγκαταλείψει την bear market.Ωστόσο, παραμένει μεταξύ των επενδυτών ο προβληματισμός για το εάν πρόκειται για ένα τυπικό bear market ράλι, ή για το τέλος της πρόσφατης πτώσης.

    «Δεν υποστηρίζουμε ότι η αγορά θα σημειώσει νέα υψηλά φέτος (είμαστε περισσότερο στο στρατόπεδο του εύρους συναλλαγών), αλλά δεν θα εκπλαγούμε να δούμε μια πορεία προς τα υψηλά καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η Fed επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων επιτοκίων », ανέφερε σε σημείωμα ο Michael Darda, επικεφαλής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής αγοράς της MKM Partners.

    Μετοχές

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις μια, αυτή της Johnson & Johnson έκλεισε με απώλειες (-1,09%). Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walt Disney ( 3,29%) – συνεχίζοντας για δεύτερη ημέρα την θετική της πορεία μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη – η  Merck & Co. (2,33%) και η  Apple (2,14%).

    Βουτιά 8,40% σημείωσε η μετοχή της Illumina , την μεγαλύτερη μεταξύ των μετοχών του S&P 500,  αφού εταιρεία γονιδιακής τεχνολογίας  ανέφερε τριμηνιαία κέρδη και έσοδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα και εξέδωσε μια προοπτική που ήταν πολύ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Πτώση 8,39% σημείωσε και η Poshmark αφού ο διαδικτυακός λιανοπωλητής μόδας εξέδωσε ασθενέστερη καθοδήγηση εσόδων από ό,τι αναμενόταν για το τρέχον τρίμηνο. Πτώση 36,41% σημείωσε η μετοχή της Olo, αφού η εταιρεία κατασκευής λογισμικού εστιατορίων εξέδωσε ασθενέστερη από την αναμενόμενη προοπτική εσόδων για το τρέχον τρίμηνο και το σύνολο του έτους.

    Αντίθετα, άνοδο 8,21% σημείωσε η μετοχή της τεχνολογικής εταιρείας πληρωμών εστιατορίων Toast, η οποία ανέφερε μικρότερες του αναμενόμενου απώλειες τριμήνου. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης έναν νέο αριθμό ρεκόρ εστιατορίων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της, ενώ αύξησε τις προοπτικές για τα κέρδη του έτους. Άλμα 10,63% σημείωσε η μετοχή της Wheels Up, καθώς και αυτή ξεπέρασε με τα κέρδη τριμήνου που ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ για ανάλογο λόγο στο +18,02% έκλεισε η μετοχή της LegalZoom.

    Μικτή ήταν η εικόνα για τις μετοχές meme, με την Bed Bath & Beyond να κλείνει με νέο άλμα 21,8%, την Gamestop να ολοκληρώνει με άνοδο 3,3% ενώ αντίθετα η AMC να υποχωρεί κατά 4%.

    Ήπιες απώλειες της τάξης του 0,1% σημείωσαν οι μετοχές της Rivian, αν και η αυτοκινητοβιομηχανία στην οποία έχει επενδύσει η Amazon ανακοίνωσε ζημιές 1,7 δισ. δολάρια (ή 1,89 δολάρια ανά μετοχή) στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αυξημένες από τις ζημιές ύψους 580 εκατ. δολαρίων στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 4% για το WTI παρά την «βουτιά» 2,4% της Παρασκευής

    Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για τον χρυσό

    Ευρωαγορές: Οριακά ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες



    ΣΧΟΛΙΑ