• Οικονομία

    Ευρωαγορές: Οριακά ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

    • NewsRoom


    Οριακή άνοδο παρουσίασαν οι ευρωαγορές.  Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε προσωρινά με άνοδο 0,2%, με τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Πιο μικτή εικόνα εμφάνισαν οι κλάδοι, με τις μετοχές των ταξιδιών και αναψυχής να σημειώνουν άνοδο 3,9% ενώ οι μετοχές της λιανικής υποχώρησαν 0,4%.

    Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης σε μικτό έδαφος, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να καθοδηγούνται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κυρίως από βασικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και από έναν κατακλυσμό εταιρικών κερδών.

    Οι ευρωπαϊκοί δείκτες

    • Στο Λονδίνο ο  FTSE έκλεισε στις 7.500,89 μονάδες με άνοδο 0,47%, στη Φρανκφούρτη ο DAX  ολοκλήρωσε στις 13.795,85 μονάδες με κέρδη 0,74%, ενώ στο Παρίσι, ο CAC 40 έκλεισε στις  6.553,86 μονάδες με άνοδο 0,14%.
    • Στην περιφέρεια, ο ιταλικός  FTSE MIB  ανέβηκε στις 22.970,73 μονάδες με κέρδη 0,49%, ενώ ο ισπανικό IBEX 35 έκλεισε στις 8.400,40 μονάδες, με άνοδο 0,24%.
    •  Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 440,87 μονάδες με άνοδο 0,16%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 1,18%.

    Η πορεία των μετοχών

    Όσον αφορά την κίνηση των τιμών των μεμονωμένων μετοχών, η βρετανική εταιρεία χαρτιού και συσκευασίας Mondi σκαρφάλωσε πάνω από 11% για να ηγηθεί του Stoxx 600 αφού συμφώνησε να πουλήσει τη ρωσική επιχείρησή της για 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας Uniper αναρριχήθηκε σχεδόν 10% αφού πρότεινε ότι θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιεί το αέριο των ΗΠΑ αντί του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που λαμβάνει από το Woodside της Αυστραλίας, προκειμένου να ενισχύσει την προσφορά στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    Στο κάτω μέρος του δείκτη, η γερμανική εταιρεία συστημάτων σιδηροδρομικής πέδησης Knorr Bremse σημείωσε πτώση 11% μετά την έκθεσή της για τα κέρδη. Η επιφυλακτική διαπραγμάτευση ακολουθεί μια ασταθή συνεδρίαση στη Wall Street την Πέμπτη που οδήγησε τους Dow και S&P 500 να κλείνουν σχεδόν σταθερά αφού εγκατέλειψαν ένα βραχύβιο ράλι μετά από μια άλλη θετική έκθεση για τον πληθωρισμό που έδειξε μηνιαία πτώση των τιμών παραγωγού. Οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύθηκαν ελαφρώς υψηλότερα την Παρασκευή.

    Κατακλυσμός δεδομένων

    Οι επενδυτές στην Ευρώπη αφομοίωσαν μια σειρά από δημοσιεύματα οικονομικών στοιχείων την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης μιας προκαταρκτικής μέτρησης του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου του Ηνωμένου Βασιλείου, των εκτυπώσεων του πληθωρισμού Ιουλίου στη Γαλλία, της Ισπανίας και της Ιταλίας και της βιομηχανικής παραγωγής της ευρωζώνης για τον Ιούνιο.

    Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022 καθώς η κρίση κόστους ζωής της χώρας έπληξε τη χώρα. Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε τρίμηνο το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λιγότερο από τη συρρίκνωση 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Επίσης, στο μυαλό των επενδυτών ήταν τα πιο ψυχρά από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη.

    Διαβάστε επίσης

    «Ξεπαγώνουν» οι καθυστερήσεις στο “Fuel Pass 2” – Όλα τα ποσά για άυλη κάρτα και ΙΒΑΝ

    Αυξάνονται οι ρωσικές εισαγωγές στην Γερμανία παρά τις κυρώσεις

    ΗΠΑ: Πτώση στις τιμές των εισαγωγές για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες



    ΣΧΟΛΙΑ