• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 4% για το WTI παρά την «βουτιά» 2,4% της Παρασκευής

    • NewsRoom

    FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration


    Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έκλεισε με πτώση κατά 2,4% την Παρασκευή, αλλά παρέμεινε σε θετική τροχιά για το σύνολο του πενθήμερου, καλύπτοντας  έτσι μέρος από  την χασούρα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν και  είχε χάσει συνολικά 14%.

    Ένας λόγος της πτώσης της τιμής την Παρασκευή ήταν οι προοπτικές ζήτησης, με βάση τις αντικρουόμενες απόψεις του OPEC και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Πάντως, τα συμβόλαια αναφοράς έκλεισαν με εβδομαδιαία κέρδη, καθώς αμβλύνθηκαν οι φόβοι για ύφεση.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent Οκτωβρίου υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 1,16% στα 98,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) παράδοσης Σεπτεμβρίου έκλεισαν την Παρασκευή με απώλειες 2,42% στα 92,09 δολάρια το βαρέλι.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ωστόσο, το ενεργό συμβόλαιο του WTI έκλεισε με κέρδη σχεδόν 4%.

    Τι γράφουν οι αναλυτές

    «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα. Μέχρι να διευθετηθεί αυτό, [η αγορά] θα είναι έτσι για λίγο», δήλωσε ο Justin Smirk, ανώτερος οικονομολόγος στη Westpac. Την Πέμπτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών μείωσε τις προβλέψεις του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022 κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα (bpd). Τώρα αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 3,1 εκατομμύρια bpd φέτος.

    Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την άποψη του IEA. Η τελευταία αύξησε την πρόβλεψή της για αύξηση της ζήτησης, στα 2,1 εκατομμύρια bpd, λόγω της αλλαγής φυσικού αερίου σε πετρέλαιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, ο ΔΟΕ αύξησε τις προοπτικές του για ρωσικό πετρέλαιο κατά 500.000 bpd για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς η παραγωγή της χώρας είχε αποδειχθεί πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο παρά τις κυρώσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο ΔΟΕ είπε ότι ο ΟΠΕΚ θα δυσκολευτεί να ενισχύσει την παραγωγή.

    «Η καθαρή εικόνα που δημιούργησε η IEA ήταν ένα μείγμα», δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank Vivek Dhar. «Η ρωσική προσφορά ήταν πιο ανθεκτική από όσο νομίζαμε». «Η αξιολόγηση των παγκόσμιων ισοζυγίων πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους αυτή τη στιγμή, δεδομένου του τι συμβαίνει στην πλευρά της ζήτησης έναντι αυτού που συμβαίνει στην πλευρά της προσφοράς – είναι απλώς περίπλοκο. Γι’ αυτό έχετε την καθημερινή αστάθεια».

    Διαβάστε επίσης

    Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για το χρυσό

    Fuel Pass 2: Καταβλήθηκαν ήδη πάνω από €155 εκατομμύρια ευρώ

    Ευρωαγορές: Οριακά ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες



    ΣΧΟΛΙΑ