• Οικονομία

    Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για το χρυσό

    • NewsRoom
    Ραβδοι χρυσού - χρυσός - τμή χρυσού


    Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν ελαφρώς την Παρασκευή και κινούνταν σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου, καθώς η συνολική αδυναμία του δολαρίου αντιστάθμισε την πίεση από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

    Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισε με άνοδο 0,5% και αξία 1.815,50. Σε επίπεδο εβδομάδας τα κέρδη του χρυσού ήταν κοντά στο 1,3%.  Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,54% την ημέρα, αλλά υποχώρησε περίπου 1% για την εβδομάδα. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το χρυσό χρυσό λιγότερο ακριβό για τους ξένους αγοραστές.

    Οι δείκτες

    • Τα συμβόλαια χρυσού που λήγουν τον Δεκέμβριο σημείωσαν άνοδο 8,30 $ ή 0,5%, για να διαμορφωθούν στα 1.815,50 $ ανά ουγγιά στο Comex, με το πιο ενεργό συμβόλαιο να σαρώνει σε τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, τη μεγαλύτερη διάρκεια από τις 31 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα στα δεδομένα της αγοράς Dow Jones.
    • Τα συμβόλαια αργύρου που λήγουν τον Σεπτέμβριο, το 1,68% κέρδισε 35 σεντς, ή 1,7%, για να κλείσει στα 20,70 $ ανά ουγγιά.
    • Τα συμβόλαια για το παλλάδιο που λήγουν τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν 69 $ ή 3%, στα 2.219,40 $ ανά ουγγιά,
    • Τα συμβόλαια πλατίνας που έληξαν τον Οκτώβριο  αυξήθηκαν κλασματικά στα 957,40 $ ανά ουγγιά.
    • Τα συμβόλαια χαλκού που λήγουν τον Σεπτέμβριο  έχασαν 4 σεντς, ή 1%, για να τελειώσουν στα 3,67 $ ανά λίβρα.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    «Η ελαφρά χαλάρωση του πληθωρισμού βοήθησε το ράλι του χρυσού στα 1.800 δολάρια. Αλλά τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου προτιμήθηκαν γρήγορα και το ράλι του χρυσού σταμάτησε. Εάν η όρεξη για κινδύνους εξασθενίσει τις επόμενες δύο εβδομάδες, αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει μια κίνηση πάνω από τα 1.800 δολάρια», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA Craig Erlam.

    Οι συμμετέχοντες στην αγορά μείωσαν τις προσδοκίες για επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed μετά τα πιο ψυχρά από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, τα πρόσφατα σχόλια ορισμένων αξιωματούχων της Fed συνεχίζουν να υπογραμμίζουν μια γερακινή κλίση. Η απήχηση του χρυσού τείνει να μειώνεται εν μέσω περιβάλλοντος υψηλού επιτοκίου, καθώς το μέταλλο δεν αποδίδει τόκο.

    Η Mary Daly της Fed δήλωσε την Πέμπτη ότι ενώ μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο «έχει νόημα», είναι ανοιχτή στην πιθανότητα μεγαλύτερης αύξησης. «Η συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να επηρεάζει τον χρυσό… Οι συμμετέχοντες στην αγορά παραμένουν αντίστοιχα επιφυλακτικοί και αποσύρουν κεφάλαια από τα ETF χρυσού τον τελευταίο καιρό», ανέφερε η Commerzbank σε σημείωμα.

     

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Οριακά ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

    Barkin (Fed Ρίτσμοντ): «Να αυξήσουμε τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα»

    Θετικός ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Αυγούστου στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ