• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κατοχύρωση μετά τα ρεκόρ, ήπιες απώλειες για τους δείκτες

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με τους επενδυτές να δείχνουν διάθεση για ρευστοποίηση μέρους των κερδών της Δευτέρας, όταν και ο Dow Jones με τον S&P 500 έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε την Τρίτη στις 33.430,24 μονάδες καταγράφοντας απώλειες -0,29%, ο S&P 500 στις 4.073,94 μονάδες, με πτώση -0,10%, ενώ στο -0,05% έκλεισε ο Nasdaq, τερματίζοντας στις 13.698,38 μονάδες.

    Η αγορά έλαβε τη Δευτέρα ισχυρή άνοδο, επιστρέφοντας από την αργία της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, βρίσκοντας στήριξη στα θετικά οικονομικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάρτιο, καθώς και στα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Οι επενδυτές είδαν την Δευτέρα τα στοιχεία για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών να ενισχύονται τον μήνα Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτης PMI της IHS Markit, να αυξάνεται στις 60,4 μονάδες τον Μάρτιο, από 59,8 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από το καλοκαίρι του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 60 μονάδες. Ο σύνθετος δείκτης PMI για μεταποίηση και υπηρεσίες, διαμορφώθηκε στις 59,7 μονάδες τον Μάρτιο από 59,5 τον Φεβρουάριο.

    Το θετικό κλίμα συνεχίζεται και την Τρίτη, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκτιμά πως η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6,4% το 2021, δηλαδή με τον τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις αρχές του 1980.

    Το κλίμα αισιοδοξίας ήρθε να τονώσει και η εκστρατεία εμβολιασμού που επιταχύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει περισσότερες από 165 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 από την Κυριακή το πρωί και έχουν διανείμει σχεδόν 208 εκατομμύρια, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

    Οι επενδυτές στρέφουν επίσης το βλέμμα τους στην πρόταση Μπάιντεν για την χρηματοδότηση των έργων υποδομής, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, και τις πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα. Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ζήτησε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο εταιρειών «για να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις έχουν σταθερά φορολογικά συστήματα που θα συγκεντρώνουν επαρκή έσοδα που θα επενδυθούν σε κοινά αγαθά και θα ανταποκρίνονται σε κρίσεις».

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρέθηκαν την Τρίτη οι μετοχές που είναι προσανατολισμένες στον τουρισμό, όπως η Carnival (1,74%) και η  Norwegian Cruise Lines (4,54%), η οποία δήλωσε την Τρίτη ότι θα ξεκινήσει τις κρουαζιέρες έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε Καραϊβική και σε Ελληνικά νησιά τον Ιούλιο.

    Από την άλλη η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα του νέου γύρου εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις τράπεζες JPMorgan και Goldman Sachs να είναι μεταξύ των πρώτων που θα ανακοινώσουν τις επιδόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

    Τέλος, όσον αφορά την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, αυτή υποχώρησε την Τρίτη κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,65%.

    Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Nike (1,51%), η McDonald’s (1,34%) και η Goldman Sachs (1,09%). Αντίθετα τις  μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens (-1,94%), Boeing (-1,62%) και Merck (-1,57%).

     



    ΣΧΟΛΙΑ