• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρή άνοδο στους δείκτες έφερε η… βαθιά πτώση της GameStop

    Wall Street


    Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από την μετοχή της GameStop.

    Η αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών του Ιανουαρίου, που οδήγησε μάλιστα τον Dow Jones και τον S&P 500 σε μηνιαίες απώλειες, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας πάνω στo short squeeze που εξελίσσεται στην μετοχή της GameStop και τον «πόλεμο» των μικροεπενδυτών με τα μεγάλα hedge funds. Στο προσκήνιο συνεχίζει να βρίσκεται τo subreddit «wallstreetbets», του διαδικτυακού ιστότοπου Reddit, και οι επενδυτικές επιλογές των μελών του.

    Οι χρήστες του «wallstreetbets» εκμεταλλεύτηκαν τις θέσεις short, σε υπερβολικό βαθμό, των μεγάλων hedge funds στην μετοχή της GameStop. Δρώντας σαν ομάδα, κατάφεραν να απογειώσουν την τιμή της μετοχής, υποχρεώνοντας σε μεγάλες απώλειες τα hedge funds. Η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, σε συνδυασμό με την «ηρωική» χροιά που δόθηκε  από τα διεθνή ΜΜΕ στην κίνηση των μικροεπενδυτών και την «παιχνιδιάρικη φύση» των μελών του Reddit, δημιούργησε ένα trend που συνέχισε να τροφοδοτεί την κατάσταση. Ο κίνδυνος διασποράς των αρνητικών επιπτώσεων της κατάρρευσης των  hedge funds και σε άλλες περιοχές της αγοράς αύξησε την ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας, η οποία έστρεψε απότομα το ενδιαφέρον της προς τους χρήστες του Reddit.

    Την περασμένη εβδομάδα ένα post στο «wallstreetbets» για short squeeze στο ασήμι, οδήγησε σε άνοδο το πολύτιμο μέταλλο. Το post, το οποίο στη συνέχεια διαγράφηκε από τους moderators του «wallstreetbets», μίλαγε για υπερβολικά μεγάλο αριθμό short θέσεων στο ασήμι και για ένα squeeze από τα 25 στα 1000 δολάρια, που θα μπορούσε να φέρει πανικό στην αγορά. Το πιο ενεργό συμβόλαιο (Μαρτίου), μάλιστα, έκλεισε τη Δευτέρα με άνοδο 9,3% σε υψηλά 8ετίας.

    Πάντως, οι επενδυτές της Wall Street δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για την συγκεκριμένη κίνηση. Άλλωστε, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως  η δυνατότητα ενός squeeze στο ασήμι παραμένει δύσκολη υπόθεση. Παρά το γεγονός πως οι τράπεζες έχουν short θέσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ασημιού στις ΗΠΑ,  η τάση αυτή αντισταθμίζεται από τις long θέσεις στην Over-The-Counter (εξωχρηματιστηριακή) αγορά του Λονδίνου (London bullion market), που ειδικεύεται στις αγορές χρυσού και ασημιού. Ήδη, άλλωστε, τα περισσότερα hedge funds είχαν τοποθετηθεί με long θέσεις, εκτιμώντας πως το μέταλλο θα αυξανόταν λόγω της πανδημίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε μέσα στο 2020.

    Έτσι η αγορά στις ΗΠΑ έστρεψε κυρίως της προσοχή της στις πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή της GameStop τη Δευτέρα, εκτιμώντας πως μπορεί να είναι ένδειξη ότι η τάση που ξεκίνησε τις περασμένες εβδομάδες μπορεί να εκτονωθεί, καθώς το κοινό στρέφεται προς το ασήμι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι χρήστες του Reddit είναι αποφασισμένοι να παραδοθούν με κάτω τα χέρια. Πάντως τη Δευτέρα η μετοχή της GameStop έκλεισε με απώλειες 30,77% στα 225,00 δολάρια.

    Από εκεί και πέρα η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στην υπόθεση των εμβολίων και την πολιτική κρίση στην ΕΕ που φέρνουν οι καθυστερήσεις παράδοσης. Πάντως σήμερα οι φαρμακοβιομηχανίες υποσχέθηκαν αύξηση της παραγωγής και των παραδόσεων μέσα στο επόμενο διάστημα.

    Στα μάκρο της ημέρας, η παραγωγική δραστηριότητα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Ιανουάριο, με τον δείκτης εθνικής εργοστασιακής δραστηριότητας να υποχωρεί στο 58,7 τον περασμένο μήνα, από 60,5 τον Δεκέμβριο.

    Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδος άνω του 2% τη Δευτέρα, με τη βοήθεια νέων ειδήσεων που ανέφεραν ότι μέλη του ΟΠΕΚ τηρούν επί του παρόντος τους συμφωνημένους στόχους παραγωγής τους, περιορίζοντας την προσφορά παρά τις τιμές που διαπραγματεύονται πάνω από τα επίπεδα των 50 δολαρίων το βαρέλι.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.211,91 μονάδες με άνοδο 0,76%, ο S&P 500 στις 3.773,86 μονάδες με άνοδο 1,61% ενώ ο Nasdaq στις 13.403,39 μονάδες με άνοδο 2,55%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι  Microsoft (3,32%), Visa (2,64%) και Intel (2,13%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι μετοχές των Walgreens (-2,83%), Walmart (-0,87%) και Verizon (-0,86%).

    Ισχυρή άνοδο σημείωσε η μετοχή της Tesla η οποία έκλεισε στα 839,81 δολάρια με άλμα 5,83%.



    ΣΧΟΛΙΑ