• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρή ανάκαμψη για Dow Jones καθώς οι μεγάλες τράπεζες κινούνται για να σώσουν την First Republic

    • NewsRoom
    Wall street


    Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τις τραπεζικές ανησυχίες να υποχωρούν καθώς οι ισχυρές τράπεζες των ΗΠΑ δραστηριοποιήθηκαν για να στηρίξουν την First Republic, την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προσέφερε χείρα βοηθείας στην Credit Suisse.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 32.246,55 μονάδες με άνοδο 1,17%, ο S&P 500 στις 3.960,28 μονάδες με κέρδη 1,76% και ο Nasdaq στις 11.717,28 μονάδες με άλμα 2,48%.

    Την ίδια ώρα, πάντως, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε στο 3,58% ενώ αυτή του 2τούς τίτλου εκτοξεύθηκε ξανά έως το 4,21%.

    Οι τράπεζες ξανά στο προσκήνιο

    Η Wall Srtreet ξεκίνησε μουδιασμένα μετά την ανακοίνωση της EKT πως προχωρά σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 50 μ.β., καθώς η αντιμετώπιση του πληθωρισμού παραμένει το βασικό της μέλημα. Όπως ωστόσο δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω και από το τραπεζικό σύστημα και θα αντιδράσει όπως είναι απαραίτητο αν χρειαστεί. Πρόσθεσε ωστόσο πως προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.

    «Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε μία κρίση ρευστότητας» ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Όμως δεν θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο», διευκρίνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ πιο ισχυρότερη θέση από το 2008 και πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης είναι σταθερό», ανέφερε.

    Η κίνηση της ΕΚΤ ήρθε λίγες ώρες μετά την στήριξη που προσέφερε η Κεντρική (Εθνική) Τράπεζα της Ελβετίας στην Credit Suisse, προσφέροντάς της μια ένεση ρευστότητας 50 δισ. ευρώ. Πάντως, όπως ανέφερε η JPMorgan η κίνηση αυτή δεν είναι αρκετή και για τον λόγο αυτό εκτιμά πως θα χρειαστεί να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, όπως μια πιθανή εξαγορά της. «Πιστεύουμε ότι η στήριξη ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, όπως παρουσιάστηκε το βράδυ, δεν είναι αρκετή και θεωρούμε ότι η κατάσταση της Credit Suisse αφορά συνεχιζόμενα ζητήματα εμπιστοσύνης στις αγορές σχετικά με τη διεθνή στρατηγική της και την παρατεταμένη διάβρωση του franchise της», αναφέρει η JPMorgan.

    Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ η First Republic Bank βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο των πιέσεων, με την μετοχή της να ανοίγει την ημέρα με ισχυρές απώλειες, ρίχνοντάς την κάτω από τα 20 δολάρια κάποια στιγμή την Πέμπτη, οδηγώντας προσωρινά σε αναστολή τη διαπραγμάτευσή της. Ωστόσο, η είδηση πως μια μεγάλη ομάδα τραπεζών -μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η JPMorgan, η Citigroup και η Morgan Stanley – προτίθεται να τοποθετήσει στην τράπεζα κεφάλαια ύψους 30 δισ. δολαρίων ως μια ένδειξη εμπιστοσύνης, τονώνοντας την ρευστότητά της, άλλαξε πλήρως το κλίμα στην αγορά. Η διαπραγμάτευση της μετοχής ξεκίνησε ξανά, με τον τίτλο της First Republic να κλείνει με άνοδο 9,98% στα 34,37 δολάρια.

    Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στα σενάρια για την επόμενη κίνηση της FED, την ερχόμενη εβδομάδα, με τα στοιχήματα των traders που θέλουν την Ομοσπονδιακή τράπεζα να μην προχωρά καθόλου  σε νέα αύξηση να έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Άλλωστε, η FED μπορεί να βρει σύμμαχο σε μια τέτοια απόφαση τα θετικά στοιχεία για την μείωση του πληθωρισμού των Φεβρουάριο.

    Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    Μεγάλοι κερδισμένοι της ημέρας, από τους 11 κλάδους του S&P 500, ήταν αυτοί των μετοχών Τεχνολογίας και των Επικοινωνιών, με άνοδο άνω του 2%, ενώ στο +1,95% κινήθηκε και ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Intel (6,23%) και Microsoft (4,05%), με την τελευταία να ανακοινώνει νέες πρόσθετες δυνατότητες στο office 365 με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ στο +3,44% έκλεισε η μετοχή της Travelers. Άνοδο άνω του 2% σημείωσαν επίσης οι Boeing, Salesforce, Cisco και Nike.

    Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του Dow Jones, σημείωσε η Verizon (-1,30%), ενώ άλλες 6 μετοχές έκλεισαν με ήπιες απώλειες.

    Από τις μετοχές του S&P 500, πέρα από τη First Republic, η οποία με το +9,98% σημείωσε την καλύτερη επίδοση, ισχυρή άνοδο σημείωσε η AMD κλείνοντας στο +7.72%, ενώ η Comerica έκλεισε στο +6,20%. Άλμα 5,9% σημείωσε και η μετοχή της Adobe η οποία παρουσίασε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα έτους.

    Πάντως, μετά το κλείσιμο της αγοράς, η μετοχή της First Republic κινείται ξανά με ισχυρές απώλειες άνω του 20% στη μετασυνεδριακή διαδικασία.

    Διαβάστε επίσης

    Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ- Στο 1,19% ο Stoxx 600, στο +19% η Credit Suisse

    Χρυσός: Πτώση μετά τα υψηλά 6 εβδομάδων μετά την προσπάθεια διάσωσης της First Republic

    Πετρέλαιο: Ανάσα για Brent και WTI μετά τις κινήσεις για βοήθεια στις τράπεζες

     



    ΣΧΟΛΙΑ