• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρές απώλειες προμηνύουν τα futures – «Βουτιά» 8% για την Tesla λίγο πριν το άνοιγμα

    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Ισχυρές πιέσεις αναμένεται να δεχθούν σήμερα οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να μπλοκάρουν τις μετοχές του κλάδου τεχνολογίας λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

    Ο Nasdaq σημείωσε τη Δευτέρα τη χειρότερη συνεδρίαση από τις 18 Μαρτίου, ενώ και ο Dow Jones, o οποίος ενδοσυνεδριακά έσπασε για πρώτη φορά το όριο των 35.000 μονάδων, υπέκυψε από τις πιέσεις των Apple, Microsoft και Intel, κλείνοντας τελικά οριακά χαμηλότερα. Ο φόβος για άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων οδηγεί πολλούς επενδυτές να επαναπροσδιορίσουν τις κινήσεις τους προς τις τεχνολογικές μετοχές, και δίνουν πλεόν βάρος σε μετοχές που αναμένεται να βοηθηθούν όπως όπως αυτές της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών και των βιομηχανιών.

    Ο Dow Jones έκλεισε τη Δευτέρα στις 34.742,82 μονάδες, με πτώση -0,10%. Ο S&P 500 υποχώρησε στις 4.188,43 μονάδες σημειώνοντας απώλειες -1,04% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 13.401,86 μονάδες με απώλειες -2,55%.

    Αυτό το selloff αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, λόγω φόβων ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα οδηγήσει τελικά την FED να αλλάξει την νομισματική πολιτική της. Η έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Τετάρτη μαζί με μια σειρά δημοπρασιών αμερικανικών κρατικών ομολόγων αυτήν την εβδομάδα, θεωρούνται ως οι επόμενοι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιδείνωση ή την παύση των πωλήσεων.

    Ο ενεργειακός τομέας θα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μετά την επίθεση από χάκερς που δέχθηκε η Colonial Pipeline. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη βενζίνη στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης μειώθηκαν 0,2% στα 2,1300 δολάρια το γαλόνι την Τρίτη, αλλά οι αναφορές ήδη δείχνουν έλλειψη προσφοράς στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό διαπραγματεύτηκαν 0,7% χαμηλότερα στα 64,48 δολάρια το βαρέλι και το συμβόλαιο brent μειώθηκε 0,6% στα 67,90 δολάρια.

    Λίγο πριν το «καμπανάκι» της Τρίτης, η μετοχή της Tesla υποχωρεί κατά 8% μετά από αναφορές ότι η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων έχει σταματήσει τα σχέδια για επέκταση της παραγωγής της στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά εκτός των ΗΠΑ. Το Reuters μάλιστα ανέφερε ότι η Tesla έχει σταματήσει τα σχέδια για αγορά γης ώστε να επεκτείνει το εργοστάσιό της στη Σανγκάη και να το καταστήσει παγκόσμιο κόμβο εξαγωγών.

    Οι πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές συνεχίζονται και σήμερα. Προσυνεδριακά, η μετοχή της Apple σημειώνει πτώση 2,6%, της Facebook -2,2%, της Amazon -2,02%, της Netflix -1,7% και της Alphabet καταγράφει απώλειες κατά 2,1%. Η μετοχή της Novavax σημειώνει απώλειες πάνω από 14% καθώς είπε ότι δεν θα υποβάλει αίτηση για  έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Ελλάδα και την Ευρώπη μέχρι το τρίτο τρίμηνο.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones σημειώνουν πτώση κατά 0,8%, του S&P 500 υποχωρούν στις 4.132 μονάδες με απώλειες 1,2% και του τεχνολογικού Nasdaq κατρακυλούν κατά 2%.

    Διαβάστε επίσης:

    Το selloff στον κλάδο τεχνολογίας στις ΗΠΑ παρασύρει τις αγορές Ασίας και Ευρώπης

    Οι τεχνολογικές μετοχές παρέσυραν στο «κόκκινο» τη Wall Street – Βαριές απώλειες για τον Nasdaq

    Αύξηση της τιμής του πετρελαίου μετά από την κυβερνοεπίθεση σε δίκτυο μεταφοράς υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ