• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αύξηση της τιμής του πετρελαίου μετά από την κυβερνοεπίθεση σε δίκτυο μεταφοράς υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Η τιμή του αργού πετρελαίου και της βενζίνης εκτινάχθηκαν στη Νέα Υόρκη, μετά από την κυβερνοεπίθεση που έθεσε εκτός λειτουργίας τον μεγαλύτερο αγωγό προϊόντων πετρελαίου στις ΗΠΑ.

    Το West Texas Intermediate και το Brent σημείωσαν άνοδο, ενώ η βενζίνη ενισχύθηκε μέχρι και 4,2% φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018, πριν χάσει μέρος από τα κέρδη.

    Η Colonial Pipeline, που λειτουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο μεταφοράς υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ και προμηθεύει με βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα αερίου τις ανατολικές ακτές, αναγκάστηκε να σταματήσει τις εργασίες της αργά την Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με χθεσινή της δήλωση εξακολουθεί να εργάζεται για την επαναλειτουργία της βασικής της αρτηρίας, που είναι  ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ροή σε όλη τη χώρα.

    Εκτός από το γεγονός ότι παραμένει άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα στον αγωγό, το μέγεθος του προβλήματος θα καθοριστεί από την πρόοδο που σημειώνεται στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η ζήτηση για βενζίνη και αεροπορικά καύσιμα αυξάνεται πριν από το καλοκαίρι.

    U.S. gasoline futures surged more than 4% before paring gains

    Η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει άνοδο κατά 1/3 περίπου από τις αρχές του έτους, καθώς η ταχεία διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έφερε την άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και της απαγόρευσης των ταξιδιών.

    Η κατανάλωση καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης και των αεροπορικών καυσίμων, έχει βελτιωθεί καθώς εκατομμύρια άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία του, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι μετακινήσεις και η χρήση αυτοκινήτων.

    Η απροσδόκητη διακοπή λειτουργίας του αγωγού αποτελεί ένα νέο πλήγμα σε μία ήδη περίπλοκη κατάσταση για τους εμπόρους πετρελαίου, μόλις λίγες εβδομάδες μετά από το μπλοκάρισμα του καναλιού του Σουέζ και τις επιπτώσεις του στις παγκόσμιες αγορές.

    Τα συμβόλαια του West Texas Intermediate ενισχύονταν κατά 0,5% και διαπραγματεύονταν στα 65,24 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέα Υόρκης.

    Τα συμβόλαια του Brent, στο ICE, σημείωναν άνοδο κατά 0,5% στα 68,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα κατέγραψαν κέρδη μέχρι και 1,4%.

    Όσον αφορά τα συμβόλαια της βενζίνης, κατέγραψαν άνοδο μέχρι 4,2%, στα 2,2170 δολάρια το γαλόνι, και στη συνέχεια περιορίστηκαν στα 2,1574 δολάρια.

    Το κλείσιμο του αγωγού είναι πιθανό να προκαλέσει συσσώρευση καυσίμων, καθώς και ελλείψεις, σε διάφορα μέρη της εκτεταμένης αλυσίδας εφοδιασμού, ενώ υπάρχει ανησυχία ότι ορισμένα διυλιστήρια ενδέχεται να αναγκαστούν να μειώσουν τους ρυθμούς επεξεργασίας.

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ