• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπιες απώλειες στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό τον Μάιο

    • NewsRoom
    Wall Street


    Δεν κατάφεραν να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρά την προσπάθεια στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης της Τρίτης, στον απόηχο των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό του Μαρτίου στις ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.220,36 μονάδες με απώλειες -0,26%, ο S&P 500 στις 4.397,45 με πτώση -0,34% ενώ ο Nasdaq στις 13.371,57 μονάδες με πτώση -0,30%.

    Ενδοσυνεδριακά, ο Dow Jones και ο S&P 500 είχαν κινηθεί με άνοδο άνω του 1% ενώ ο Nasdaq με άνοδο κοντά στο 2%. Και αυτό καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου ήταν κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ καταγράφηκε μια επιβράδυνση του δομικού δείκτη, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα. Ο δομικός δείκτης τιμών πληθωρισμού αυξήθηκε 0,3% τον Μάρτιο (την μικρότερη του τελευταίου εξαμήνου) από 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

    Κατά τ΄ άλλα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση σκαρφάλωσε στο 8,5% τον Μάρτιο, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 8,4%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1981.

    Ωστόσο, οι δηλώσεις της  Lael Brainard, η οποία αναμένεται να αναλάβει τη θέση της αντιπροέδρου της FED, πως παρά τη θετική μείωση του δομικού πληθωρισμού, οι επιδόσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι πολύ υψηλές και πως η πιο σημαντική αποστολή της Ομοσπονδιακής τράπεζας παραμένει η μείωση του πληθωρισμού έφεραν νέα ανησυχία στην αγορά. Η Brainard δήλωσε ότι η Fed σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια της με ταχύ ρυθμό και θα μπορούσε να αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίαση της να αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της από τον Ιούνιο.

    Ακόμα κι έτσι, πάντως, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε από το υψηλό τριετίας μετά την έκθεση, περισσότερο από 6 μονάδες βάσης, στο 2,727%, αφού νωρίτερα έφτασε στο 2,82%.

    Αρνητικά στην αγορά έδρασε και η ισχυρή άνοδος των τιμών του πετρελαίου, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε τη χαλάρωση του Lockdown σε ορισμένες περιοχές. Κερδισμένες της ημέρας ήταν μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, όπως η  Occidental Petroleum (2,1%), η Devon Energy (3,7%), η Marathon Oil  (4,2%) και η Chevron (2,08%).

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Dow (2,11%), Chevron (2,08%) και Coca-Cola (1,18%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Cisco Systems (-2%), Visa (-1,56%) και Merck (-1,15%).



    ΣΧΟΛΙΑ