• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπιες απώλειες έφεραν τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα και το πάγωμα των κλινικών δοκιμών

    Wall Street


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να επιλέγουν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών τους μετά τις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών έρχονται τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις εταιρείες του χρηματοικονομικού τομέα να είναι οι πρώτες που ανακοίνωσαν ανακοίνωσαν τις επιδόσεις τους για το τρίτο τρίμηνο, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.

    H JP Morgan (-1,63%) ανακοίνωσε αύξηση 4% στα κέρδη του τρίτου τριμήνου, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 9,44 δισ. δολάρια ή 2,92 δολάρια ανά μετοχή, από τα 9,1 δισ. δολάρια ή 2,68 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων BlackRock (+3,85%) ανακοίνωσε κέρδη για το γ΄ τρίμηνο, τα οποία ήταν πολύ υψηλότερα των προσδοκιών και έσοδα που αυξήθηκαν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,36 δισ. δολάρια ή 8,87 δολάρια ανά μετοχή, από τα 1,12 δισ. δολάρια ή 7,15 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

    Η Citigroup (-4,86%) ανακοίνωσε και αυτή κέρδη και έσοδα γ΄ τριμήνου τα οποία ήταν μεγαλύτερα των προσδοκιών. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 3,2 δισ. δολάρια ή 1,40 δολάρια ανά μετοχή, από τα 4,9 δισ. δολάρια ή 2,07 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο, αλλά καλύτερα των εκτιμήσεων για 0,91 δολάρια. Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν 7% στα 17,30 δισ. δολάρια, αλλά διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων για 17,21 δισ. δολάρια.

    Τα αποτελέσματα των Wells Fargo, Bank of America και Goldman Sachs αναμένεται την Τετάρτη, ενώ τα αποτελέσματα της Morgan Stanley έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

    Οι επενδυτές άκουσαν με ανησυχία την είδηση για το «πάγωμα» των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου της Johnson & Johnson (-2,30%), έπειτα από μια «ανεξήγητη αρρώστια» που εμφάνισε ένας από τους εθελοντές που συμμετέχουν στην τρίτη φάση δοκιμών. Μια εξέλιξη που θεωρείται αρκετά πιθανή για τη συγκεκριμένη φάση και υποδηλώνει την σοβαρότητα με την οποία πραγματοποιούνται οι δοκιμές. Παράλληλα, και η φαρμακευτική Eli Lilly (-2,87%) ανακοίνωσε πως προχωρά στην αναστολή για λόγους ασφαλείας, μετά από σύσταση της αρμόδιας επιτροπής, της κλινικής δοκιμής της θεραπείας αντισωμάτων της για τον κορονοϊο.

    Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την πολυαναμενόμενη παρουσίαση των νέων προϊόντων της Apple, μεταξύ των οποίων ξεχώριζε το iPhone 12, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε 4 νέα μοντέλα (iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro και iPhone 12 Pro Max), με τις τιμές τους να ξεκινούν από τα 699 δολάρια και να φτάνουν τα 1099 δολάρια. Η δυνατότητα προπαραγγελίας των νέων iPhone θα ξεκινήσει στις 6 Νοεμβρίου, ενώ στα καταστήματα της Apple θα φτάσουν στις 13 Νοεμβρίου. Πάντως η αγορά δεν έδειξε να εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα από την παρουσίαση της Apple, με την μετοχή της να υποχωρεί κατά 2,65%. Μάλιστα την ώρα της παρουσίασης η μετοχή της υποχώρησε έως και 3,75%.

    Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε σήμερα την έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προκειμένου να επιβάλει δασμούς ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά αγαθά, ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις που λάμβανε από τις ΗΠΑ η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing, γεγονός που εκτιμάται ότι θα εντείνει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα.

    Κάπως έτσι, ο Dow Jones έκλεισε τελικά στις 28.679,81 μονάδες με απώλειες -0,55%, ο  S&P 500 στις  3.511,93 μονάδες με πτώση -0,63% ενώ ο  Nasdaq στις 11.863,90 μονάδες, αν και κατά τη διάρκεια της ημέρας κατάφερε να περάσει για αρκετή ώρα σε θετικό έδαφος, κλείνοντας τελικά με οριακές απώλειες -0,1%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 7 μετοχές έκλεισαν με άνοδο, με τη σημαντικότερη στήριξη στον δείκτη να προσφέρει η μετοχή της Disney (3,19%). Στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Boeing (-3,11%) και της Travelers Cos. (-3,13%).

    Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το πιο ενεργό συμβόλαιο του χρυσού, με τους αναλυτές να αποδίδουν την πτώση στις πολιτικές εξελίξεις, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν νικητή τον Τζο Μπάιντεν. Το συμβόλαιο χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,8% στα 1.894,60 δολάρια η ουγγιά.

    Αντίθετα, τα ισχυρά στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Κίνας τον Σεπτέμβριο έδωσαν ώθηση στο πιο ενεργό συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό (WTI), το οποίο επέστρεψε πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 2% στα 40,20 δολάρια το βαρέλι.

    Στο ICE Futures του Λονδίνου, το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του Brent έκλεισε με κέρδη 1,8% στα 42,45 δολάρια το βαρέλι.

     



    ΣΧΟΛΙΑ