• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπια άνοδος στον απόηχο του υψηλού 40 ετών στον πληθωρισμό

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να παραμείνουν, παρά την νευρικότητα, οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να προσπαθεί να αναλύσει τα δεδομένα γύρω από τον πληθωρισμό.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 7% σε ετήσια βάση, τιμή που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1982. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 5,5% (ελαφρά υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών), σε υψηλό 31 ετών.

    Η αγορά είχε προεξοφλήσει τον ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος ήταν σχεδόν σύμφωνος με τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ βρήκε στήριγμα στις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε πως η FED θα κινηθεί με κάθε μέσο για την μείωση του, χωρίς ωστόσο να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη και την αγορά εργασίας.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 36.290,32 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,11%, ο S&P 500 στις 4.726,35 μονάδες με κέρδη 0,28% ενώ ο Nasdaq στις 15.188,39 μονάδες με άνοδο 0,23%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Salesforce (1,27%), Nike (1,27%) και Caterpillar (1,11%). Ωστόσο η μετοχή που βάρυνε για τον δείκτη, μειώνοντας την τελική του απόδοση, ήταν αυτή της Goldman Sachs που έκλεισε με πτώση -3,16%.

    Πέρα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι επενδυτές είδαν την έκθεση της FED (Beige Book) για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας να μιλά για μέτριο ρυθμό ανάπτυξης στο τέλος του 2021, λόγω των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών.

    Οι προσδοκίες για τον ρυθμό ανάπτυξης τους επόμενους μήνες έχουν σε έναν βαθμό εξασθενίσει τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση ενώ επισημαίνει την απότομη μείωση σε ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό και την διασκέδαση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

    Διαβάστε επίσης

    Νέο άλμα για το πετρέλαιο σε υψηλά 2 μηνών

    Νέα άνοδος για τις ευρωαγορές, επέστρεψε στις 16.000 ο DAX – Βουτιά 15,46% για Philips



    ΣΧΟΛΙΑ