• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Εντυπωσιακή ανατροπή στα τελευταία λεπτά, με πρωταγωνίστρια την τεχνολογία – Στο +5,66% έκλεισε η Twitter

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Οι καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από το Twitter έκριναν το πρόσημο των δεικτών της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις τεχνολογικές μετοχές να ανακάμπτουν εντυπωσιακά και να οδηγούν τον Nasdaq στο +1,29%.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.049,46 μονάδες με άνοδο 0,70%, ο S&P 500 στις 4.296,12 μονάδες με κέρδη 0,57% και ο Nasdaq στις 13.004,85 μονάδες, με άνοδο 1,29%.

    Νωρίτερα, πάντως, οι μετοχές κινούνταν για μια ακόμα ημέρα σε αρνητικό έδαφος, με την έξαρση της Covid-19 στην Κίνα και τα μαζικά lockdown, που αναμένεται να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μάλιστα, η ανησυχία επεκτείνεται καθώς μετά τη Σανγκάη και η πρωτεύουσα Πεκίνο εμφανίζει υψηλό ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, οδηγώντας τις Αρχές στο να λάβουν περισσότερα μέτρα.

    Σε αυτό το κλίμα το WTI υποχώρησε κατά 3,5% τη Δευτέρα, επιστρέφοντας κάτω από τα 100 δολάρια, κάτι που παρέσυρε σε αρνητικό έδαφος και τις πετρελαϊκές μετοχές. Η μετοχή της Exxon Mobil έκλεισε στο -3,37%, ενώ της Chevron στο -2,16%.

    Ωστόσο, το εντυπωσιακό deal μεταξύ της διοίκησης του Twitter και του Elon Musk, ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων δεκαετιών, ήρθε να ανατρέψει το κλίμα. Η διοίκηση της Twitter αποδέχθηκε την πρόταση του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Tesla και της SpaceX, σε μια εξαγορά η αξία της οποίας διαμορφώνεται στα 44 δισ. δολάρια, με τους μετόχους να λαμβάνουν 54,20 δολάρια σε μετρητά για κάθε κοινή μετοχή που κατέχουν.

    Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Musk, «η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσω την εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων. Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες – ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να το ξεκλειδώσω.»

    H μετοχή της Twitter έκλεισε με άνοδο 5,66% ενώ η μετοχή της Tesla με ήπιες απώλειες 0,70%.

    Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις τεχνολογικές μετοχές έδωσε η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο επίπεδο το 2,8%. Η μετοχή της Microsoft έκλεισε με άνοδο 2,44% ενώ η  Alphabet,μητρική της Google, με κέρδη 2,87% και η μητρική του Facebook, Meta, με άνοδο 1,56%. Οι τρεις εταιρείες είναι μεταξύ των περίπου 160 που αναμένεται να ανακοινώσουν τα εταιρικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2022 μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Μεταξύ άλλων, αποτελέσματα αναμένονται και από τις  Amazon και Apple.

    Πάντως, η αγορά δεν έχει σταματήσει να προβληματίζεται  για την επικείμενη νέα άνοδο των βασικών επιτοκίων από τη FED, πιθανότατα κατά 50 μονάδες βάσεις, να προβληματίζουν ξανά τους επενδυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ