• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Δυναμικό comeback με κέρδη άνω του 1% για S&P 500 και Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να βρίσκει στήριξη στα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, την ώρα που οι ανησυχίες γύρω από τη γεωπολιτική υποχωρούν.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.926,74 μονάδες με άνοδο 0,63%, ενώ ο S&P 500 στις 4.378,41 με κέρδη 1.15%. Ισχυρή ήταν η άνοδος και για τον Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε την Τρίτη στις 13.555,67 μονάδες με κέρδη 1,65%.

    Κινητήρια δύναμη για την αγορά την Τρίτη ήταν ένα μπαράζ θετικών οικονομικών στοιχείων, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να βελτιώνεται περαιτέρω τον Ιούνιο. Ο σχετικός δείκτης σκαρφάλωσε σε υψηλό 17 μηνών, στο 109,7, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.  Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε 7,2 μονάδες από την αναθεωρημένη μέτρηση του Μαΐου στο 102,5, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board.

    Oι παραγγελίες εργοστασιακών αγαθών σημειώνουν άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αγγίζοντας για το μήνα Μάιο το 0,6%, γεγονός που μαρτυρά ότι η αμερικανική οικονομία είναι ακόμα ιδιαίτερα ανθεκτική παρά το υψηλό κόστος δανεισμού.

    Παράλληλα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν άλμα 12,2% τον Μάιο και σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2022. Αυτός ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας ανόδου των πωλήσεων.

    Τέλος, ο δείκτης για τις τιμές κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller για 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,9% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα. Από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ο δείκτης εμφάνισε πτώση 1,7%.

    Εν τω μεταξύ, η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι προβλέπει νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης για τον μήνα Ιούλιο μετά από τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει τελειώσει ακόμη με τον επιθετικό κύκλο των αυξήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο επίμονος πληθωρισμός.

    Πλέον, οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία την ανακοίνωση για την ανάπτυξη την ερχόμενη Πέμπτη.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, η Intel έκλεισε με κέρδη 2,28%, η Home Depot στο +1,90%, ενώ η Boeing στο +1,87%. Ακολούθησαν οι Microsoft (1,82%), Nike (1,67%), Caterpillar  (1,58%), Apple (1,51%),  Cisco (1,29%), Verizon (1,22%) και Dow (1,19%) με κέρδη επίσης άνω του 1%.

    Συνολικά 23 από τις 30 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με άνοδο, αντισταθμίζοντας την βουτιά της Walgreens Boots Alliance, η οποία είδε τη μετοχή της να κατρακυλά στο -9,34%, Η εταιρεία δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη της στο γ’ τρίμηνο χρήσης, ενώ αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρήσης, επικαλούμενη «τις δύσκολες μακροοικονομικές και καταναλωτικές συνθήκες».

    Πέρα από τη Walgreens Boots Alliance, ισχυρή πτώση σημείωσε και η μετοχή της 3M, κλείνοντας στο -2,14, ενώ Johnson & Johnson, Coca-Cola, Chevron, Walmart και Amgen έκλεισαν με ήπιες απώλειες.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Βαριές απώλειες άνω του 2% για Brent και WTI

    Χρυσός: Απώλειες 0,5% για το πολύτιμο μέταλλο μετά τα θετικά μάκρο στις ΗΠΑ

    Bitcoin: Μετά τη BlackRock και η Fidelity θέλει να δημιουργήσει ETF στο κρυπτονόμισμα



    ΣΧΟΛΙΑ