• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Δεν κατάφεραν να ανακάμψουν Dow Jones και S&P 500 – Άλμα 11,51% για την Uber, στο -4,17% έκλεισε η Disney

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, σε μια ημέρα που χαρακτηρίστηκε από έντονη νευρικότητα, με την αγορά να κινείται μεταξύ της προσπάθειας ανάκαμψης από το sell off της Δευτέρας και της αγωνίας για τις αυριανές ανακοινώσεις της FED.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,1%% στις 33.919,84 μονάδες, ενώ ο  S&P 500 τερμάτισε στις 4.354,19 μονάδες, με πτώση -0,08%. Αντίθετα, με άνοδο  0,22% έκλεισε ο Nasdaq, στις 14.746,40 μονάδες, βρίσκοντας στήριγμα στην εντυπωσιακή επίδοση της Uber.

    Η αγορά έδειξε αρχικά διάθεση να μαζέψει τις απώλειες που προκάλεσε τη Δευτέρα η ανησυχία για την πιθανή κατάρρευση του κινεζικού κατασκευαστικού κολοσσού Evergrande, ο οποίος χρωστά πάνω από 30ο δισ. δολάρια. Μια κατάρρευσή του ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κινεζική οικονομία, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις κυρίως σε εταιρείες που βασίζονται στην διεθνή ανάπτυξη. Στην προσπάθεια ανάκαμψης της Τρίτης, οι επενδυτές είχαν στήριγμα την θετική εικόνα του Hang Seng, o οποίος μετά το -3% της Δευτέρας επέστρεψε την Τρίτη σε θετικό πρόσημο, αλλά και τις ανοδικές συνεδριάσεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

    Ωστόσο, η αγορά παραμένει επιφυλακτική ενόψει και των αυριανών ανακοινώσεων της FED, οι αξιωματούχοι της οποίας ξεκίνησαν να συνεδριάζουν την Τρίτη, για τη συνέχεια της νομισματικής της πολιτικής, στον απόηχο της ισχυρής ανόδου του πληθωρισμού κατά τους προηγούμενους μήνες. Η αγορά εκτιμά πως η FED θα δώσει την Τετάρτη το σήμα για την έναρξη της διαδικασίας του tapering στο πρόγραμμα μηνιαίας αγοράς ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, που την περίοδο της κρίσης της πανδημίας ανέβηκε στα 120 δισ. δολάρια ανά μήνα. Πάντως, δεν αναμένεται να υπάρξει άμεσα κάποιο ανάλογο σήμα και για αλλαγή στην πολιτική για τα βασικά επιτόκια της FED, τα οποία παραμένουν κοντά στο 0.

    Για τον δείκτη Dow Jones βάρυνε ιδιαίτερα η μετοχή της Disney, η οποία έκλεισε με βουτιά 4,17%, μετά την προειδοποίηση του CEO της Bob Chapek για την πορεία του Disney+, καθώς όπως εξήγησε η μετάλλαξη Delta επηρεάζει την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών και θα καθυστερήσει τις κυκλοφορίες τους επόμενους μήνες, ενώ πρόβλημα πιθανόν να υπάρχει και με το αθλητικό περιεχόμενο. Έτσι η εταιρεία αναμένει πως οι νέοι συνδρομητές στο τέταρτο τρίμηνο ενδέχεται να ανέλθουν σε λιγότερους από 10 εκατομμύρια, όταν η μέση εκτίμηση των αναλυτών της Wall Street ήταν για 17 εκατομμύρια επιπλέον συνδρομητές της Disney+ κατά την περίοδο, σύμφωνα με το FactSet.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη έδωσαν οι American Express (+1,68%), Home Depot (0,91%) και McDonald’s (+0.59%). Πέρα της Disney, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι 3M (-1,17%) και Dow Inc. (-1,16%).

    Από εκεί και πέρα, η μετοχή που ξεχώρισε ήταν αυτή της Uber, η οποία έκλεισε στο +11,51%. Η εταιρεία αναθεώρησε την πρόβλεψή της για το τρίτο τρίμηνο. Ειδικότερα προβλέπει πλέον πως τα προσαρμοσμένα EBITDA θα διαμορφωθούν μεταξύ ζημιών 25 εκατ. δολαρίων και κερδών 25 εκατ. δολαρίων. Μέχρι τώρα, η εταιρεία προέβλεπε ζημιές ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα θεωρεί πως το τέταρτο τρίμηνο τα αποτελέσματα της θα είναι ακόμα πιο βελτιωμένα.

    Στο +3,72% έκλεισε η μετοχή της Royal Dutch Shell (RDS.A), μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ύψους 9,5 δισ. δολαρίων με την ConocoPhillips για την  πώληση των κοιτασμάτων πετρελαίου σχιστόλιθου στην Πέρμια Λεκάνη του Τέξας. Η εταιρεία σκοπεύει μάλιστα να μοιράσει τα 7 δισ. δολάρια από τα έσοδα της συμφωνίας στους μετόχους της. Η μετοχή της ConocoPhillips έκλεισε στο +3,94%.



    ΣΧΟΛΙΑ