• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Αρνητικό άνοιγμα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα – Βουτιά 3% για το πετρέλαιο

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με πτώση, μετά τα ρεκόρ της Παρασκευής, άνοιξαν τη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες στη Wall Street ακολουθώντας την αναταραχή που προκάλεσαν στις διεθνείς αγορές τα κατώτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα.

    Ειδικότερα, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 8,5% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 11,5%. Οι online πωλήσεις σημείωσαν άνοδο μόλις 4,4% για τον μήνα, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,4% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 7,8%. Σύμφωνα με το Πεκίνο, η μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση οφείλεται στις συνέπειες της Covid-19 αλλά και των τοπικών πλημμυρών που έπληξαν την Κίνα.

    Τα στοιχεία προκάλεσαν απογοήτευση στις διεθνείς αγορές, με τον δείκτη Hang Seng να κλείνει στο -0,8% και τον Nikkei 225 στο -1,62%. Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια κινούνται στο «κόκκινο», με τον FTSE 100 να υποχωρεί κατά 1,36%, τον DAX κατά 0,59% και τον CAC 40 κατά 1,07%.

    Τα απογοητευτικά στοιχεία προκαλούν πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές κλάδων όπως η ενέργεια, τα ταξίδια και τα χρηματοοικονομικά. Την ίδια ώρα, ισχυρές είναι και οι πιέσεις στην αγορά πετρελαίου, καθώς πέρα των στοιχείων για τις κινεζικές πωλήσεις λιανικής και τη βιομηχανική παραγωγή, καταγράφηκε και πτώση της ημερήσιας επεξεργασίας κινεζικού αργό στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020. Αυτή την ώρα, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του WTI υποχωρεί κατά 3,8% στα 65,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Οκτωβρίου του Brent κατά 3,36% στα 68,22 δολάρια το βαρέλι.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν καθώς και τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τη στάση της.

    Παράλληλα, οι επενδυτές αναλύουν τις δηλώσεις αξιωματούχων της FED, σύμφωνα με τις οποίες η σκέψη για μια ανακοίνωση για tapering στο πρόγραμμα μηνιαίων αγοράς ομολόγων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να υπάρξει τον επόμενο μήνα.

    Τέλος η αγορά παρακολουθεί και την υπόθεση της Tesla, καθώς η αρμόδια εθνική αρχή στις ΗΠΑ για την ασφάλεια της κυκλοφορίας στους αυτοκινητοδρόμους ανακοίνωσε πως ξεκινά επίσημη έρευνα γύρω από ατυχήματα των αυτο-οδηγούμενων ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρείας. Η μετοχή της υποχωρεί κατά 4,86%

    Λίγο μετά το πρώτο μισάωρο από το άνοιγμα της Wall Street, o Dow Jones υποχωρεί κατά 0,47%, ο S&P 500 κατά 0,57% και ο Nasdaq 1,23%.



    ΣΧΟΛΙΑ