• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες στο άνοιγμα με πιέσεις σε τράπεζες, τεχνολογία και ενέργεια

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με απώλειες άνοιξε τη Δευτέρα η Wall Street, με την αγορά να παρακολουθεί με προβληματισμό τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Archegos Capital.

    Η αναγκαστική ρευστοποίηση συμμετοχών άνω των 20 δισ. δολαρίων που συνδέονταν με την επενδυτική του πρώην trader της Tiger Management, Μπιλ Χουάνγκ (Bill Hwang), Archegos Capital Management, απασχολεί τους επενδυτές λόγω των «κρυφών» μεριδίων που κατείχε σε εταιρείες μέσω άλλων επενδυτικών εργαλείων. Και αυτό καθώς μεγάλο μέρος της μόχλευσης που χρησιμοποίησε η Archegos Capital Management παρέχονταν, όπως φαίνεται, από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Nomura Holdings και Credit Suisse Group, μέσω swaps ή των λεγόμενων συμβάσεων επί διαφοράς (contracts-for-difference). Αυτό σημαίνει ότι η Archegos μπορεί να μην είχε άμεσα στην κατοχή της τις περισσότερες από αυτές τις συμμετοχές -εάν βέβαια υπάρχουν.

    Το περιστατικό με την Archegos έγινε γνωστό διεθνώς, αφού τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley ανάγκασαν την επενδυτική να πουλήσει συμμετοχές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το selloff προκάλεσε αναταράξεις σε πολλές μετοχές, από την Baidu έως την ViacomCBS και ώθησαν την Nomura και την Credit Suisse να αποκαλύψουν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυνητικές ζημιές από το περιστατικό.

    Ειδικότερα, η Nomura Holdings έκανε σήμερα λόγο για πιθανές ζημιές 2 δισ. δολαρίων , ενώ η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι αναμένεται να υπάρχει σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones κινείται λίγο μετά το πρώτο μισάωρο από το άνοιγμα των αγορών στη Νέα Υόρκη, στις 33.028,77 μονάδες με απώλειες -0,13%, ο S&P 500  στις 3.954,76 μονάδες με πτώση -0,50% ενώ ο Nasdaq στις 13.031,38 μονάδες με απώλειες -0,82%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη προσφέρουν οι Boeing (3,52%), Dow Inc. (1,16%) και Walgreens (0,95%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι Microsoft (-1,74%), Intel (-1,55%) και JPMorgan (-1,18%).

    Μεταξύ των κλάδων του S&P 500 τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται αυτοί των Xρηματοοικονομικών (-1,13%) και της Ενέργειας (-1,63%), ειδικά μετά τα νέα από τις προσπάθειες αποκόλλησης του conteinership Ever Given στο Σουέζ, που οδηγεί σε απώλειες τις τιμές του πετρελαίου.



    ΣΧΟΛΙΑ