• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες 0,7% για Dow Jones εν αναμονή της κατάθεσης Πάουελ στο Κογκρέσο

    • NewsRoom
    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την αργία της Δευτέρας για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία τη διήμερη κατάθεση του επικεφαλής της FED Τζερόμ Παόυελ στο Κογκρέσο την Τετάρτη και την Πέμπτη.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.053,87 μονάδες με απώλειες -0,72%, ο S&P 500 υποχώρησε στις 4.388,71 μονάδες με πτώση -0,47%, ενώ ο Nasdaq τερμάτισε στις 13.667,29 μονάδες με πτώση -0,16%.

    Μια εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις της FED για πάγωμα των επιτοκίων της, αλλά και τις προβλέψεις της για νέες αυξήσεις μέσα στο 2023, το ενδιαφέρον στρέφεται ξανά στη νομισματική πολιτική, καθώς ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, καταθέτει την Τετάρτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Πέμπτη στη Γερουσία.

    Ο Πάουελ είχε καταφέρει να μειώσει την ανησυχία των επενδυτών αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των προβλέψεων των αξιωματούχων της FED, δηλώνοντας ότι η τράπεζα δεν έχει λάβει ακόμα μία απόφαση για το πώς θα κινηθεί τον Ιούλιο, δεδομένου ότι θα αξιολογήσει τις επόμενες εβδομάδες τις συνέπειες της σύσφιξης της πολιτικής της στην οικονομία.

    Πλέον η αγορά αναμένει με με ενδιαφέρον τα όσα θα αναφέρει ο επικεφαλής της FED κατά τις καταθέσεις του στο Κογκρέσο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τα πράγματα γύρω από τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τους επόμενους μήνες.

    Πάντως, το κλίμα επιβάρυνε τα ισχυρά στοιχεία από την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ για τον μήνα Μάιο, τα οποία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Federal Reserve να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ειδικότερα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών σημείωσαν άλμα 21,7% τον Μάιο στις 1,63 εκατ. από 1,34 εκατ. τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν επίσης κατά 5,2%.

    Εν τω μεταξύ η πορεία της Κινεζικής οικονομίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, δημιούργησε νέες ανησυχίες στους επενδυτές. Αιτία της ανησυχίας αποτέλεσε το γεγονός ότι η Κίνα προχώρησε σήμερα σε μείωση δύο βασικών επιτοκίων δανεισμού της, στις πρώτες μειώσεις αυτού του είδους μέσα σε δέκα μήνες. Το Πεκίνο επιδιώκει την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, παραδεχόμενο εμμέσως πως η πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά ικανοποιητική. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ανησυχίες για την αγορά ακινήτων σήμαιναν ότι η χαλάρωση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν. Μάλιστα, η τελευταία νομισματική χαλάρωση έρχεται καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία υποδηλώνει σημάδια απώλειας της αρχικής δυναμικής που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 5 έκλεισαν με άνοδο, με τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη να προσφέρουν οι  Salesforce (2,46%) και UnitedHealth Group (2,44%), με κέρδη άνω του 2%. Ήπια άνοδο σημείωσαν επίσης οι Merck & Co. (0,84%), Home Depot (0,35%) και Apple (0,05%). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του δείκτη σημείωσαν οι Intel (-3,77%),  Nike (-3,57%) και  Boeing (-3,46%).

    Από τις υπόλοιπες μετοχές, η Alibaba σημείωσε βουτιά -4,53%, μετά από την ανακοίνωση της για την αντικατάσταση του επί οκταετίας βετεράνου CEO της, Daniel Zhang, καθώς προσπαθεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς και να τονώσει την ανάπτυξη της στην μετά Covid εποχή.

    Αντίθετα η Tesla κατέγραψε άλμα 5,34% και η Rivian 5,51% καθώς η δεύτερη ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία του Elon Musk, προκειμένου να χρησιμοποιεί τους φορτιστές της Tesla και για τα δικά της ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

    Διαβάστε επίσης

    Ισχυρές απώλειες για πετρέλαιο και μέταλλα

    Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές – Στο -0,59% ο Stoxx 600

    Χρηματιστήριο: Νέα ιστορικά υψηλά για Mytilineos, TΕΡΝΑ Ενεργειακή και Aegean – Μάζεψαν απώλειες Alpha, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ