• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοδος 230 μονάδων για Dow Jones εν αναμονή του πληθωρισμού Αυγούστου

    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Με την αγορά να αναμένει με ενδιαφέρον τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγούστου, η Wall Street ξεκίνησε με θετικό πρόσημο την εβδομάδα, βάζοντας συνέχεια στο θετικό momentum των τελευταίων συνεδριάσεων.

    Ειδικότερα ο  Dow Jones έκλεισε στις 32.381,34 μονάδες με άνοδο 229,63 μονάδες ή  +0,71%. Ο  S&P 500 έκλεισε στις 4.110,41 μονάδες με άνοδο 1,06% ενώ ο  Nasdaq  στις 12.266,41 μονάδες με κέρδη 1,27%.

    Η Wall Street αναμένει πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ θα κυμανθεί για τον Αύγουστο στο 8,1%, σημειώνοντας νέα υποχώρηση σε σχέση με τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο κατέγραψε την πρώτη μείωση του ρυθμού αύξησης, δίνοντας ελπίδες στην αγορά. Από την άλλη, η αγορά αναμένει πως ο δομικός δείκτης θα κυμανθεί ελαφρά υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

    Πάντως, ακόμα κι έτσι, η αγορά προετοιμάζεται για μια αύξηση των βασικών επιτοκίων από τη FED την επόμενη εβδομάδα κατά 75 μ.β. Η αγορά άκουσε άλλωστε τον Τζερόμ Πάουελ, στην τελευταία του δημόσια δήλωση πριν τη συνεδρίαση της FOMC, να επιμένει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα μέχρι να υποχωρήσει ο υψηλός πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

    Το κλίμα στην αγορά συνεχίζει να ενισχύεται από την αποδυνάμωση του δολαρίου, μετά και την αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά και τις στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας.

    Μετοχές

    Πάντως, μια σειρά από απεργίες που προγραμματίζονται στις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων και στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες, ενδέχεται να επηρεάσουν το επόμενο διάστημα μια σειρά από μετοχές, όπως αυτές των εταιρειών λιανικού εμπορίου. Αντίθετα, ισχυρά ανοδικά  για τον λόγο αυτό κινήθηκαν ήδη μετοχές εταιριών αλυσίδων φορτηγών και logistics, όπως αυτή της Yellow που έκλεισε στο +5,24%.

    Μεγάλοι κερδισμένοι της ημέρας, σε μια γενικά ανοδική συνεδρίαση, ήταν ο κλάδος της ενέργειας, με τις μετοχές πετρελαϊκών να βρίσκονται μεταξύ των πρώτων θέσεων σε άνοδο στον S&P 500, αλλά και μια σειρά από φαρμακευτικές μετοχές του Nasdaq.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Apple κλείνοντας στο +3,85%. Ακολούθησε η American Express με άνοδο 2,55% και η Salesforce με κέρδη 1,87%.

    Μόλις 3 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με απώλειες, με τη σημαντικότερη να καταγράφεται στην Amgen (-4,07%). Η Home Depot έκλεισε στο -0,74% ενώ η Johnson & Johnson στο -0,04%.

    Από τις μετοχές του S&P 500, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι DXC Technology (5,98%) και η APA Corp. (5,01%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες, πέρα από την Amgen,  σημείωσε η CF Industries Holdings (-4,05%).

    Μεταξύ των φαρμακευτικών, ξεχώρισε η  Gilead Sciences, με άνοδο 4,18% μετά την ανακοίνωσε πως διευθέτησε μια υπόθεση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σχετικά με τις θεραπείες της για τον HIV με πέντε κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων.

    Η Bristol-Myers Squibb έκλεισε με κέρδη  3.14% αφού ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε μια θεραπεία της (δια του στόματος) κατά της ψωρίαση κατά πλάκας. Αυτή ήταν και η αιτία της ισχυρής πτώσης της μετοχής της Amgen, καθώς η θεραπεία της Bristol-Myers Squibb  ανταγωνίζεται τη δική της θεραπεία με το όνομα Otezla.

    Στον αντίποδα, πτώση 1,85% σημείωσε η Twitter αφού η εταιρεία δήλωσε ότι η τελευταία προσπάθεια του Έλον Μασκ να ακυρώσει τη συμφωνία για την αγορά του ομίλου είναι άκυρη. Η μέτοχοι της εταιρείας θα συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα για το ζήτημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ήπια άνοδος του πετρελαίου με το βλέμμα στο Ιράν

    Ήπια άνοδος του χρυσού λόγω πτώσης δολαρίου

     



    ΣΧΟΛΙΑ